Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
HUAIBEI, CHINA - MAY 29: (CHINA OUT) A farm worker gleans wheat in a field on May 29, 2011 in Huaibei, Anhui Province of China. Anhui province will put 125,000 combine harvesters into this wheat harvest season, and it's estimated that the work will be completed basically in 10 days. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

Η έλλειψη τροφίμων στην Κίνα ωθεί το Πεκίνο σε αυστηρότερα μέτρα

Κινέζικα επίσημα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η παραγωγή σιταριού μειώθηκε φέτος, ενώ το ψευδεπίγραφο νομοθετικό σώμα του Κομμουνιστικού Κόμματος προέβη σε επικύρωση νέων νόμων για την απαγόρευση της σπατάλης τροφίμων, υποδεικνύοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη τροφίμων.

Ο Κινέζος επικεφαλής Σι Τζινπίγνκ εξέδωσε οδηγία σχετικά με το υπόλειμμα τροφίμων μέσω του κρατικού μέσου ενημέρωσης Xinhua στις 11 Αυγούστου, στην οποία είπε: «Το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων είναι συγκλονιστικό και ενοχλητικό [στην Κίνα]». Είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που ο Σι σχολίασε τα θέματα τροφίμων της χώρας.

Στις 26 Ιουλίου, η Xinhua δημοσίευσε ακόμη ένα μήνυμα του Σι, στο οποίο έκανε ξεκάθαρο στους αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν «την προμήθεια τροφίμων ως την προτεραιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Αφότου ο Σι εξέδωσε τις νέες οδηγίες, δημοφιλείς διαδικτυακές προσωπικότητες που ήταν γνωστές για το «mukbang» ή αλλιώς τα βίντεο στα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού, επικρίθηκαν από τις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Σε ένα άρθρο της Τετάρτης, η κρατική εφημερίδα Hongxing News παρέθεσε δήλωση ενός στελέχους της Douyin —της κινεζικής έκδοσης της δημοφιλούς εφαρμογής κοινής χρήσης βίντεο TikTok— ότι η πλατφόρμα θα προβεί στην διαγραφή τέτοιων βίντεο και σε κλείσιμο λογαριασμών εάν προωθούν την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Αρκετοί λογαριασμοί κοινωνικών μέσων και βίντεο διάσημων Κινέζων «mukbang» καταργήθηκαν την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, οι τοπικές κυβερνήσεις εξέδωσαν επίσης νέους κανόνες για τον περιορισμό της ποσότητας τροφίμων που μπορούν να παραγγείλουν οι άνθρωποι στα εστιατόρια.

Για παράδειγμα, στη Γουχάν —το επίκεντρο της πανδημίας του ιού του ΚΚΚ— αποφασίστηκε στις 11 Αυγούστου ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να παραγγέλνουν γεύματα «Ν-1» σε εστιατόρια, πράγμα που σημαίνει ότι εάν δέκα άτομα κάθονται, θα μπορούν να παραγγείλουν μόνο εννέα γεύματα. Εάν η παρέα είναι δύο με τρία άτομα, τα εστιατόρια πρέπει να ενθαρρύνουν τους πελάτες να παραγγέλνουν μισής ποσότητας γεύματα , σύμφωνα με τον κανονισμό.

Σπόροι σιταριού. (Sean Gallup/Getty Images)

Έλλειψη τροφίμων

Στην Κίνα, οι αγρότες πωλούν σπόρους μόνο στην κυβέρνηση. Οι εταιρείες τροφίμων αγοράζουν στη συνέχεια τις σοδειές από την κυβέρνηση για να τις μετατρέψουν σε προϊόντα τροφίμων.

Τα επίσημα στοιχεία μπορούν επομένως να αποτελέσουν ένα μέτρο για την ποσότητα της συγκομιδής των αγροτών.

Η Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων και Στρατηγικών Αποθεμάτων της Κίνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αγόρασε 42,857 εκατομμύρια τόνους σίτου από τους αγρότες αυτό το καλοκαίρι, δηλαδή 9,383 εκατομμύρια  τόνους, ή περίπου 18%, λιγότερο από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα δεδομένα περιελάμβαναν μερική ανάλυση για αρκετές επαρχίες. Μεταξύ αυτών, η κεντρική κυβέρνηση αγόρασε 36,061 εκατομμύρια τόνους από πέντε επαρχίες που είναι οι σημαντικότερες περιοχές παραγωγής σιταριού της χώρας – περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι λιγότερο από πέρυσι.

Τα δεδομένα δεν περιελάμβαναν άλλες επαρχίες που παράγουν σιτάρι, όπως οι Σαανσί, Σανσί, Εσωτερική Μογγολία, Γκανσού, Σιντζιάνγκ, Τσινγκχάι και τρεις επαρχίες της βορειοανατολικής Κίνας. Αυτές οι περιοχές όμως υπέστησαν πρόσφατα ξηρασία.

Μια υβριδική καλλιέργεια ρυζιού SRI στην επαρχία Γιουνάν, Κίνα, το 2004 (Παραχώρηση του Zhu Defeng.)

 

Ο σχολιαστής υποθέσεων της Κίνας, Τανγκ Τζινγιουάν, επεσήμανε ότι τα δεδομένα των αρχών δεν είναι αξιόπιστα, πράγμα που σημαίνει ότι η πραγματική μείωση της παραγωγής σιταριού θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Φέτος, με ιστορικές πλημμύρες να επηρεάζουν 27 κινεζικές επαρχίες, καθώς και εισβολές παρασίτων και καθυστερήσεις που σχετίζονται με την πανδημία, η χώρα παράγει λιγότερα δημητριακά.

Αλλά η εισαγωγή τους από άλλες χώρες μπορεί να προβεί δύσκολη.

Τον Απρίλιο, η Ινδία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές ανακοίνωσαν απαγορεύσεις εξαγωγής ρυζιού, λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την COVID-19 ή τοπικής έλλειψης παραγωγής. Η Ινδία και η Ταϊλάνδη είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς ρυζιού στον κόσμο.

Και την Πέμπτη, η Επιτροπή Νομοθετικών Θεμάτων του νομοθετικού σώματος της Κίνας είπε ότι ετοιμάζει νέους νόμους για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής τροφίμων – φύτευση καλλιεργειών, αποθήκευση, μεταφορά και ούτω καθεξής.

Ένας αγρότης συλλέγει στάχυα σιταριού σε έναν αγρό στην Τσανγκτζού, στην επαρχία Χεμπέι της Κίνας, τον Φεβρουάριο του 2009. (Frederic J. Brown / Getty Images)

 

Απομονωτισμός;

Ο σχολιαστής Τανγκ ανέλυσε ότι οι νέοι νόμοι υποδεικνύουν ένα πρόβλημα ανεφοδιασμού τροφίμων και ότι το Κόμμα θέλει να δημιουργήσει μια εγχώρια αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, ώστε να μην βασίζεται σε ξένες εισαγωγές.

Είπε ότι η απόφαση του Πεκίνου να θεσπίσει νόμους και όχι προσωρινές οδηγίεςδείχνει ότι το κινεζικό καθεστώς θέλει να δημιουργήσει ένα αυτόνομο σύστημα τροφίμων και να απομονωθεί από τον κόσμο.

Η πραγματικότητα είναι ότι «αυτήν τη στιγμή η Κίνα δεν είναι ικανή να θρέψει τον εαυτό της. Χρειάζεται τα εισαγόμενα σιτηρά», είπε ο Τανγκ.

Στην ερώτηση γιατί οι κεντρικές αρχές εξέδωσαν τις πρόσφατες πολιτικές περί τροφίμων, ο Γιανγκ Μπιν, οικονομολόγος και αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου Τσινγκχουά της Κίνας, δήλωσε στο θυγατρικό μίντια της Epoch Times, NTD ότι «[ο Κινέζος επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ] έχει σαν στόχο να διαχωρίσει την Κίνα από τον κόσμο. Σκοπεύει να διακόψει τις συνδέσεις με τον κόσμο για να αποφύγει όλες τις πιθανές κυρώσεις [προς την Κίνα]», δήλωσε ο Γιανγκ σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πρόσφατα κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους για τον ρόλο τους στη καταπάτηση των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον Ουιγούρων μουσουλμάνων που κατοικούν στην περιοχή Σιντζιάνγκ.

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε