Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ένας παραστρατιωτικός αστυνομικός φρουρεί την είσοδο της πρεσβείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πεκίνο στις 13 Δεκεμβρίου 2011. (David Gray/Reuters)

Η ΕΕ κατηγορεί Κίνα και Ρωσία για «εκστρατείες παραπληροφόρησης» περί COVID-19

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στις 10 Ιουνίου κατηγόρησε την Κίνα και τη Ρωσία ότι διαδίδουν παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία του ιού του ΚΚΚ.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι τα κράτη αυτά διεξήγαγαν εκστρατείες παραπληροφόρησης εντός της ΕΕ για την COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), που συνήθως αναφέρεται ως νέος κορωνοϊός.

«Ξένοι παράγοντες και ορισμένες τρίτες χώρες, ιδίως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν εμπλακεί σε επιχειρήσεις στοχευμένης επιρροής και εκστρατείες παραπληροφόρησης στην ΕΕ, τη γειτονιά της και παγκοσμίως», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζουν τις ανησυχίες του μπλοκ σχετικά με την επικράτηση παραπλανητικών ειδήσεων για την COVID-19 και με τις απόπειρες ξένων παραγόντων να επηρεάσουν την Ευρώπη. Σηματοδοτούν επίσης την πρώτη φορά που η ΕΕ ονόμασε δημόσια το Πεκίνο ως πηγή παραπληροφόρησης.

«Ένας τέτοιος συντονισμός [από φορείς τρίτων χωρών] αποκαλύπτει την πρόθεση να χρησιμοποιηθούν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες για να προκληθεί ζημία», ανέφερε το νέο έγγραφο στρατηγικής.

Η εκτελεστική αρχή του μπλοκ ανέφερε στην έκθεση ότι τα δύο κράτη επιδιώκουν να ενισχύσουν ταυτόχρονα τη δική τους εικόνα και να «υπονομεύσουν τη δημοκρατική συζήτηση» διεξάγοντας εκστρατείες παραπληροφόρησης για τον ιό του ΚΚΚ.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βρα Γιούροβα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ότι η παραπληροφόρηση βλάπτει τόσο την «υγεία των δημοκρατιών μας» όσο και την «υγεία των πολιτών μας».

Μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζει μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στις 3 Δεκεμβρίου 2019. (Άρης Οικονόμου/AFP μέσω Getty Images)

 

«Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να μην δράσεις», είπε η Γιούροβα. «Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και να υπονομεύσει τις δράσεις των δημόσιων αρχών και, ως εκ τούτου, να αποδυναμώσει τα μέτρα υγείας».

«Πιστεύω ότι αν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία δεν πρέπει να αποφύγουμε να δημοσιεύσουμε συγκεκριμένα ονόματα», συνέχισε.

«Αυτό που είδαμε επίσης είναι μια αύξηση των αφηγήσεων που υπονομεύουν τις δημοκρατίες μας και στην πραγματικότητα την απάντησή μας στην κρίση, για παράδειγμα ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν μυστικά βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ σε πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες εξαπλώθηκε τόσο από ΜΜΕ φιλικά του Κρεμλίνου, όσο και από Κινέζους αξιωματούχους και κρατικά μέσα ενημέρωσης».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι μια γεωπολιτικά ισχυρή ΕΕ μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εάν είμαστε διεκδικητικοί», πρόσθεσε η Γιούροβα.

Προέτρεψε επίσης διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter και την Google να παρέχουν μηνιαίες αναφορές για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, ως μέρος ευρύτερων μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης παραπλανητικού περιεχομένου.

Η έκθεση αναφέρει ότι υπήρξε μια «άνευ προηγουμένου infodemic (νόσος πληροφόρησης)» που εκμεταλλεύεται τις «πιο θεμελιώδεις ανησυχίες των ανθρώπων», καθώς η πανδημία του ιού του ΚΚΚ σήμαινε ότι περισσότεροι άνθρωποι είχαν περιοριστεί κοινωνικά και χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά μέσα για να λάβουν πληροφορίες.

«Δεδομένου του νέου, άγνωστου ιού, τα κενά στη γνώση έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν ιδανικό έδαφος για την εξάπλωση ψευδών ή παραπλανητικών αφηγήσεων», δήλωσε η επιτροπή.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε