Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Φρουροί ασφαλείας περιμένουν στην ουρά για να υποβληθούν σε swab τεστ για τη νόσο του κορωνοϊού COVID-19, σε ένα κέντρο εξετάσεων στο Πεκίνο στις 30 Ιουνίου 2020. (Greg Baker/AFP μέσω Getty Images)

Η Κίνα ενισχύει την κρατική παρακολούθηση στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας

Το κινέζικο καθεστώς έχει εκμεταλλευτεί την τρέχουσα πανδημία ώστε να αυξήσει την παρακολούθηση των πολιτών, βάζοντας τα γραφεία της τοπικής ασφάλειας -κάτι παρόμοιο με αστυνομικά τμήματα- να εργάζονται στενά με νοσοκομεία και άλλα ιατρικά ιδρύματα.

Βασισμένο πάνω σε έγγραφα που διέρρευσαν και έφτασαν στα χέρια της The Epoch Times και μία ανασκόπηση των ανακοινώσεων που έχουν γίνει από τις κινεζικές αρχές, φαίνεται πως έχει δοθεί μεγάλη εξουσία στην αστυνομία να συλλέγει υγειονομικά δεδομένα και να παρακολουθεί τις κινήσεις των πολιτών καθ’ όλη την προσπάθεια των αρχών να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού του ΚΚΚ (Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος), γνωστός και ως νέος κορωνοϊός.

Συλλογή Δεδομένων

Σε ένα έγγραφο που διέρρευσε και δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου από την επιτροπή υγείας στην περιοχή Ντασίνγκ του Πεκίνου, οι αρχές ζητούσαν από την αστυνομία και τους υπαλλήλους υγείας να συνεργαστούν στενά για «να εισέρχονται σε νοικοκυριά και να προβαίνουν σε έρευνες».

Η επιχείρηση ονομάστηκε, «υπηρεσίες ασφαλείας επιθεώρηση και συλλογή μεγάλων δεδομένων», όπου η αστυνομία θα κατέγραφε τις συνομιλίες της με ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους. Στη συνέχεια, υγειονομικοί υπάλληλοι θα συγκέντρωναν βιολογικά δείγματα, συμπεριλαμβανομένου του ιστού του λάρυγγα και αίματος, από «άτομα υψηλού κινδύνου», που είχαν επισκεφτεί τη τοπική αγορά Σινφάντι.

Στα μέσα Ιουνίου, το Πεκίνο βίωσε ένα νέο κύμα μολύνσεων. Οι τοπικές αρχές ισχυρίστηκαν πως η αγορά του Σινφάντι, ήταν το επίκεντρο του ξεσπάσματος.

Σε μια ανακοίνωση, στις 26 Ιουνίου οι υγειονομικές αρχές της πόλης Μπαοντίνγκ στην επαρχία Χέμπεϊ, ανέφεραν τα κύρια καθήκοντα των ειδικών κυβερνητικών ομάδων που δημιουργήθηκαν για την καταπολέμηση του ιού. «Η προσπάθεια συλλογής μεγάλων δεδομένων δεν πρέπει να σταματήσει»,  αναφέρει η ανακοίνωση. Οι αρχές θα πρέπει να προσδιορίσουν τους «σημαντικούς στόχους» που είναι να ελεγχθούν μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, συμπληρώνει.

Η συλλογή μεγάλων δεδομένων περιλαμβάνει επίσης τη χρήση καμερών αναγνώρισης προσώπου. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες ασφαλείας ή αλλιώς η αστυνομία στη περιοχή της Γουενσάνγκ της ανατολικής Κίνας στην επαρχία Σάντονγκ, ανακοίνωσαν το Φεβρουάριο στη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weixin, πως μόλις ολοκλήρωσαν το έργο αναβάθμισης των καμερών παρακολούθησης στην περιοχή, σε μία προσπάθεια περιορισμού του ιού του ΚΚΚ.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Weixin, υψηλής ανάλυσης κάμερες αναγνώρισης προσώπου τοποθετήθηκαν σε 3 δημόσια νοσοκομεία της περιοχής, καθώς και σε 14 κέντρα υγείας και πολυκαταστήματα.

Η αστυνομία του Γουενσάνγκ ζήτησε αυτές οι τοποθεσίες «να ενισχύσουν την προσπάθειά τους» και να διασφαλίσουν πως οι κάμερες θα παραμείνουν συνδεδεμένες, καθώς θα χρησιμοποιούνται για «επιδημιολογικές έρευνες».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, όσον αφορά αυτές τις έρευνες, αναφέρουν πως ο λόγος ύπαρξής τους είναι για τον εντοπισμό των ατόμων που πιθανόν έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένους ασθενείς.

Στη Σαγκάη επίσης, σύμφωνα με μια ανακοίνωση στις 13 Μαρτίου, η αστυνομία ζήτησε από τις υγειονομικές μονάδες της πόλης να εγκαταστήσουν κάμερες αναγνώρισης προσώπου, με τις οποίες θα μπορούν να διακρίνουν τα πρόσωπα των ανθρώπων ακόμα κι αν φορούν προστατευτική μάσκα. Ζήτησε ακόμη από αυτές τις μονάδες, να αγοράσουν ένα σύστημα μέσω του οποίου θα μπορούν να διαβιβάζουν τα δεδομένα στην αστυνομία.

Οι κινεζικές αρχές υιοθέτησαν επίσης την ευρεία χρήση εφαρμογών «κωδικού υγείας» για την παρακολούθηση των κινήσεων των ανθρώπων. Ένας γραμμικός κώδικας που υποδεικνύει τον κίνδυνο του πολίτη σχετικά με την COVID-19, σαρώνεται σε δημόσια σημεία, ή σε μερικές περιπτώσεις και στις εισόδους των πολυκατοικιών.

Σε τουλάχιστον μία περιοχή, η εφαρμογή του κώδικα υγείας αναπτύχθηκε από την τοπική αστυνομία. Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία στο Xιούρ Μπάννερ της εσωτερικής Μογγολίας, δήλωσε πως έχει επεκτείνει με επιτυχία ένα ήδη υπάρχον σύστημα παρακολούθησης κωδικού QR, σε όλα τα «ιατρικά ιδρύματα» για ανθρώπους που εισέρχονται και εξέρχονται στην περιοχή.

Τέτοιου είδους παρακολούθηση των κινήσεων των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους, εγείρει ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αναφέρει η Τσου Γκουάν-ζου, υπεύθυνη της ΜΚΟ Taiwan Association for Human Rights.

«Είναι η μέθοδος που υιοθετείται ανάλογη της καταστάσεως; Συλλέγουν τα ελάχιστα απαραίτητα δεδομένα για τον περιορισμό της πανδημίας;…Μόλις τα εργαλεία παρακολούθησης κατασκευαστούν, πιθανόν να είναι δύσκολο να το σταματήσουμε στο μέλλον», ανέφερε η Τσου σε μια συνέντευξη μέσω e-mail.

Δεν είναι ξεκάθαρο επίσης το εάν οι αρχές θα διαγράψουν ή θα διατηρήσουν τα δεδομένα που συλλέγουν, πρόσθεσε η Τσου.

Επίσης ανησυχεί, για το εάν υπάρχουν τα μέσα για τους πολίτες να «αμφισβητήσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω των συστημάτων παρακολούθησης».

Στενή Συνεργασία

Η πανδημία έστρωσε επίσης το δρόμο για την κινέζικη αστυνομία να επεκτείνει τη φυσική της παρουσία στις υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Η επιτροπή υγείας της δημοτικής κυβέρνησης του  Πεκίνου εξέδωσε ένα έγγραφο στις 18 Ιουνίου, απαιτώντας από το κάθε τοπικό κέντρο πρόληψης ασθενειών να στείλει έναν εργαζόμενο στο αστυνομικό γραφείο της πόλης. Αυτό το άτομο θα πρέπει να παραμένει εκεί όλο το 24ωρο. Επιπλέον, τα κέντρα θα πρέπει να αναφέρουν άμεσα «βασικές πληροφορίες σχετικά με όλα τα κρούσματα» στο αστυνομικό τμήμα.

Η επιτροπή υγείας ισχυρίστηκε, πως αυτά τα μέτρα έχουν ως στόχο να «διευκολύνουν την επικοινωνία», ως μέρος της προσπάθειας για τον καλύτερο εντοπισμό των  ατόμων που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένους από τον ιό.

Δύο δημόσιες ανακοινώσεις, δείχνουν επίσης ότι οι αστυνομικές μονάδες κινητοποιήθηκαν για την επιβολή αυστηρότερου κοινωνικού ελέγχου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το γενικό νοσοκομείο του ποταμού Γιανγκζέ στην Γούχαν, – όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός – εξέδωσε το Μάρτιο μια δημόσια ευχαριστήρια επιστολή προς την τοπική αστυνομία. Το νοσοκομείο ευχαρίστησε την αστυνομία για την τοποθέτηση αξιωματικών στο νοσοκομείο όλο το 24ωρο και ότι «κάνει καλή δουλειά στον έλεγχο της σταθερότητας της σκέψης των ασθενών και των οικογενειών τους».

Ένα μήνα νωρίτερα, στις 15 Φεβρουαρίου, η αστυνομία στην κομητεία Τσανγκμπάϊ, της βορειοανατολικής Κίνας, στην επαρχεία Τζιλίν, ανέφερε στο λογαριασμό της στο Weixin, ότι τοποθέτησε τους αξιωματικούς της στα νοσοκομεία της κομητείας για όλο το 24ωρο, με σκοπό τη «διατήρηση ισχυρής σταθερότητας».

Τόσο η «σταθερότητα της σκέψης» όσο και η «διατήρηση της σταθερότητας», είναι όροι που χρησιμοποιεί το Κομμουνιστικό Κόμμα για τον έλεγχο των τοπικών πληθυσμών.

Για παράδειγμα, οι όροι χρησιμοποιούνται σε ανακοινώσεις των αρχών του Σιντζιάνγκ σχετικά με την εξάλειψη οποιασδήποτε ένδειξης δημόσιας διαμαρτυρίας ή διαφωνίας. Το κινεζικό καθεστώς έχει καταστείλει σε μεγάλο βαθμό τον τοπικό πληθυσμό των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών εθνικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης περίπου ενός εκατομμυρίου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε