Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Η εικόνα του εξωφύλλου του βιβλίου της Ντέμπορα Κατζ [Deborah Katz] “Rare Is Everywhere” («Το σπάνιο βρίσκεται παντού»)

Κριτικές παιδικών βιβλίων: Κοιτάζοντας τον κόσμο με άλλα μάτια

Βιβλία για την αποδοχή και την αυτοπεποίθηση

Παρόλο που η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων είναι σχετικά άγνωστη, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να τη σκεφτούμε, και αξίζει να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας να τη σκεφτούν, επίσης.

Η τήρησή της, την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου (φέτος στις 29/2), έχει ως στόχο να κάνει γνωστές στον κόσμο σπάνιες παθήσεις και να μας ωθήσει να κάνουμε κάτι για να τις ξεπεράσουμε. Αναγνωρίζω τη σημασία αυτής της ημέρας από την εμπειρία μου με ένα αγαπημένο πρόσωπο που έπασχε από μια σπάνια ασθένεια. Η γνώση είναι δύναμη.

Ως συνταξιούχος δασκάλα, αναρωτήθηκα πως θα αντιδρούσαν τα παιδιά σε μια ασθένεια (σπάνια ή όχι) ή σε άλλες σωματικές και/ή νοητικές δοκιμασίες. Αυτά είναι μερικά εξαιρετικά βιβλία, που ενισχύουν τη συνειδητότητα και την ευαισθησία τους.

‘Rare Is Everywhere’ («Το σπάνιο βρίσκεται παντού»)

Ντέμπορα Κατζ [Deborah Katz], “Rare Is Everywhere”

Η συγγραφέας, Ντέμπορα Κατζ, αρχίζει το βιβλίο ρωτώντας τι σημαίνει σπάνιο: σπάνιο σημαίνει το να είναι κάτι διαφορετικό με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ύστερα, παρουσιάζει ένα σπάνιο ζώο παράλληλα με το συνηθισμένο αντίστοιχο (γνωρίζατε πως υπάρχουν ροζ ακρίδες;). Επίσης, περιλαμβάνει ποιηματάκια για κάθε ζώο που εξηγούν τη διαφορά ανάμεσα στο ιδιαίτερο είδος και το «φυσιολογικό».

Το κείμενο είναι μια υπέροχη προσθήκη για κάθε συλλογή, αλλά είναι η οπτική εμπειρία που θα αγγίξει τα παιδιά τελικά, ενώ το γλωσσάριο δίνει περισσότερο επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τα ζώα.

Όλα  τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτού του βιβλίου θα δοθούν στο Ίδρυμα Σπάνιων Παθήσεων [Rare Disease Foundation].

‘Rare Is Everywhere’
Deborah Katz
Miss Bird Books
32 σελίδες

‘Meet Maya Cat: A Story About Acceptance’ («Γνωρίστε τη γάτα Μάγια: μια ιστορία για την αποδοχή»)

Λόρεν Μπίντερ [Lauren Beader], “Meet Maya Cat: A Story About Acceptance”

Αυτό είναι ένα ιδανικό βιβλίο για να κατανοήσουν τα παιδιά τις διαφορές. Η Μάγια, μια αληθινή γάτα, είναι αλλήθωρη κι έτσι δείχνει διαφορετική από τις άλλες γάτες. Ευτυχώς, η Μάγια διασώζεται από το Παράξενο Καταφύγιο Γάτων στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης, σκοπός του οποίου είναι η βοήθεια προς τις γάτες και τα γατάκια που έχουν προκλήσεις να αντιμετωπίσουν. Της βρήκαν ένα μόνιμο σπίτι με τη Λόρεν Μπίντερ και τον Χάρισον Μακόφσκι [Harrison Makofsky].

Οι νέοι ιδιοκτήτες της Μάγιας ανέβασαν τη φωτογραφία της’ η γάτα έγινε αστέρι του Instagram, και τώρα έχει κι ένα βιβλίο γραμμένο και εικονογραφημένο από τους νέους της ιδιοκτήτες. Οι εικόνες είναι αστείες και η ιστορία απλή.

Βασικά, το βιβλίο μας δείχνει πόσο απολαυστική είναι η Μάγια και μας διδάσκει την αγάπη και την αποδοχή, υποστηρίζοντας παράλληλα και τη διάσωση των ζώων.

Όλα τα έσοδα από αυτό το βιβλίο θα δοθούν στο Παράξενο Καταφύγιο Γάτων και στους Παρα-Ολυμπιακούς Αγώνες της Μασαχουσέτης.

‘Meet Maya Cat: A Story About Acceptance’
συγγραφέας: Lauren Beader, εικονογράφος: Harrison Makofsky
CreateSpace Independent Publishing Platform
30 σελίδες

‘A Different Kind of Dragon’ («Ένας αλλιώτικος δράκος»)

Ντέρεκ Νέλσον [Derek Nelson], “A Different Kind of Dragon”

Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, ο Ντέρεκ Νέλσον (Derek Nelson), χρησιμοποιεί τον ανθρωπομορφισμό για να δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πάνω στον χειρισμό της διαφορετικότητας και στο πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού. Ο Νέλσον έγραψε το βιβλίο του ως φόρο τιμής: έχει παιδιά με αιμοφιλία, μια χρόνια πάθηση κατά την οποία το αίμα δεν πήζει κανονικά.

Το βιβλίο μας παρουσιάζει μια ανύπαρκτη γενετική ανωμαλία σε ένα φανταστικό είδος – τους δράκους. Ο Ντραξ [Drax], ένας δράκος, δεν μπορεί να φυσήξει φωτιά και πιστεύει ότι δεν του αξίζει να είναι δράκος. Έχοντας υποστεί πολλές κοροϊδίες, νιώθει πως χρειάζεται να βρει ένα καινούριο σπίτι. Καθώς φεύγει πετώντας, ακούει μια κραυγή βοήθειας από έναν άλλο δράκο και βρίσκει τη Δάφνη σε μια σπηλιά, περικυκλωμένη από ένα πεδίο ενέργειας, φυλακισμένη από τους Πέτρινους Γίγαντες. Η φωτιά ενός δράκου είναι άχρηστη σε αυτήν την περίπτωση.

Το υπόλοιπο βιβλίο είναι μια συναρπαστική περιπέτεια. Ο Ντραξ ανακαλύπτει ότι μπορεί να εκτοξεύει μπλε αστραπές από το στόμα του και, με τη βοήθεια της Δάφνης, καταφέρνει να νικήσει τους Πέτρινους Γίγαντες. Φυσικά, η διαφορετικότητα του Ντραξ εκτιμάται δεόντως και όλοι συνειδητοποιούν πως είναι καλύτερα αν δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

‘A Different Kind of Dragon’
Derek Nelson
Kindness Crowd
32 σελίδες

‘Just Like Me! A Book About a Girl With a Rare Disease’ («Σαν εμένα! Ένα βιβλίο για ένα κορίτσι με μια σπάνια πάθηση»)

Αν Ρουγκάρι [Anne Rugari], “Just Like Me! A Book About a Girl With a Rare Disease”

Έμπνευση για το κοριτσάκι σε αυτό το βιβλίο ήταν η κόρη της συγγραφέως, Αν Ρουγκάρι. Η Τζίνα διαγνώστηκε με την πάθηση Κράμπε [Krabbe disease], έναν τύπο λευκοδυστροφίας [leukodystrophy], λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή της. Εκτός από το ότι πρέπει να επισκέπτεται τον γιατρό συχνότερα, έχει μια συνηθισμένη παιδική ζωή.

Στην Τζίνα αρέσει να παίζει στο θέατρο και δεν νιώθει ντροπή λόγω της αρρώστιας της. Και, παρόλο που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο, είναι πολύ δημοφιλής και κάνει τα περισσότερα πράγματα που κάνουν και τα άλλα παιδιά.

Στο τέλος του βιβλίου, η Τζίνα είναι έφηβη και πηγαίνει στον χορό αποφοίτησης. Στριφογυρίζει σε όλη την αίθουσα και κρατά τους φίλους της από το χέρι. Οι χαριτωμένες εικόνες βοηθούν τον αναγνώστη να νιώσει πραγματικά την ευτυχία της Τζίνας.

Στον επίλογο αναφέρεται ότι η Τζίνα έχασε τη μάχη με την πάθηση Κράμπε, και οι αναγνώστες θα καταλάβουν γιατί χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

‘Just Like Me! A Book About a Girl With a Rare Disease’
Anne Rugari
Braughler Books, LLC
22 σελίδες

‘Different Is Awesome’ («Η φανταστική διαφορά»)

Ράιαν Χάακ [Ryan Haack], “Different Is Awesome”

Τα παιδιά συχνά πιστεύουν πως αν είσαι ανάπηρος, δεν μπορείς να ζήσεις μια καλή ζωή. Ο συγγραφέας Ράιαν Χάακ πετυχαίνει να μας δείξει ότι αυτό δεν αληθεύει.

Ένα μικρό αγόρι φέρνει τον μεγάλο του αδελφό, που γεννήθηκε με ένα μόνο χέρι, στο σχολείο για το παιχνίδι δείχνω-και-λέω. Ο μεγάλος αδελφός, ο Ράιαν, λέει στην τάξη για όλα τα πράγματα που μπορεί να κάνει. Τους λέει επίσης ότι μερικές φορές δυσκολεύεται να βρει πώς να κάνει κάτι, παρόλα αυτά δοκιμάζει διάφορους τρόπους μέχρι να τα καταφέρει.

Το βιβλίο είναι θετικό. To μικρό αγόρι είναι υπερήφανο για τον μεγάλο του αδελφό, χωρίς να νιώθει ντροπή για το ότι εκείνος είναι διαφορετικός από τους άλλους. Παρουσιάζει το μεγαλύτερο αγόρι να θέτει ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά στην τάξη, δείχνοντάς τους τα πλεονεκτήματα του να σκέπτεσαι έξω από τα καθιερωμένα πλαίσια. Μπορεί να κάνει οτιδήποτε θελήσει, απλώς με έναν διαφορετικό τρόπο.

Το δίδαγμα: η ζωή έχει για όλους αναποδιές, αλλά όσο μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και ελαστικότητα δείχνουμε όταν η πεπατημένη δεν είναι η λύση, τόσο πιο επιτυχημένα θα ζήσουμε τη ζωή μας.

Στο τέλος του βιβλίου, ο μικρός αδελφός συνειδητοποιεί ότι όλα τα παιδιά στην τάξη είναι διαφορετικά. Οι ταμπέλες «ψηλέας», «ξανθές μπούκλες», «κοκκινομάλλης», «σημαδεμένος», κ.ο.κ., είναι με έντονα γράμματα για τονίσουν τη μοναδικότητα του καθενός.

Σημείωση: Το όνομα του συγγραφέα είναι Ράιαν, και, όπως και ο ήρωας του βιβλίου, έχει μόνο το δεξί του χέρι.

‘Different Is Awesome’
Ryan Haack
Mascot Books, LLC
38 σελίδες

‘We’ll Paint the Octopus Red’ («Θα ζωγραφίσουμε το χταπόδι κόκκινο»)

Στέφανι Στουβ-Μποντίν [Stephanie Stuve-Bodeen], “We’ll Paint the Octopus Red”

Η εξάχρονη Έμμα δεν θέλει να μοιραστεί τους γονείς της με το καινούριο αδελφάκι που πρόκειται να έχει. Όμως, η προσμονή της μεγαλώνει καθώς φτιάχνει λίστες με όλα τα πράγματα που θα μπορούν να κάνουν μαζί.

Παρόλα αυτά, όταν το μωρό γεννιέται, ο μπαμπάς της Έμμα της λέει ότι είναι ένα αγοράκι με σύνδρομο Ντάουν [Down syndrome]. Τα μάτια του μπαμπά είναι κόκκινα. Η Έμμα ρωτάει τι προβλήματα ενέχει αυτό για το μωρό και ο μπαμπάς απαντά πως το μωρό θα μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά θα έχει άλλη αντίληψη για τον χρόνο. Θα πρέπει όλοι να είναι υπομονετικοί.

Μετά, η Έμμα και ο μπαμπάς επισκέπτονται τη μαμά, που κρατά το μωρό. Στο τέλος του βιβλίου της Στέφανι Στουβ-Μποντίν, η Έμμα λέει στον αδελφό της πώς θα τον βοηθήσει να χρωματίσει κόκκινο ένα χταπόδι. Προκαλώ τους αναγνώστες να διαβάσουν αυτό το βιβλίο χωρίς να κλάψουν την πρώτη φορά.

Πίσω στο βιβλίο, υπάρχουν μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις για το σύνδρομο Ντάουν με απαντήσεις κατάλληλα διαμορφωμένες για παιδιά.

‘We’ll Paint the Octopus Red’
Stephanie Stuve-Bodeen
Woodbine House
25 σελίδες

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με σπάνιες παθήσεις, επισκεφθείτε τον National Organization for Rare Disorders (NORD) [Εθνικός Οργανισμός για Σπάνιες Διαταραχές], που διαθέτει μεγάλη βάση δεδομένων (extensive database) με πηγές και οργανισμούς που ασχολούνται με σπάνιες παθήσεις.

Για περισσότερες κριτικές παιδικών βιβλίων σχετικών με παθήσεις, δείτε το άρθρο της Epoch Times “Children’s Book Review: A Look at Disease.”[«Mια ματιά στην ασθένεια»].

Η Λίντα Γουίγκενφιλντ είναι συνταξιούχος δασκάλα με 45 χρόνια εμπειρία στη διδασκαλία παιδιών. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της, για σχόλια ή προτάσεις στο  LWiegenfeld@aol.com

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε