Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ένα όχημα πυροσβεστικής φαίνεται έξω από το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον στις 21 Ιουλίου 2020. (KTRK μέσω AP)

Οι ΗΠΑ διατάσσουν το Κινεζικό Προξενείο στο Χιούστον να κλείσει

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν στις 22 Ιουλίου ότι διέταξαν να κλείσει το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν τις παραβιάσεις της κυριαρχίας μας από τη ΛΔΚ και τον εκφοβισμό του λαού μας, όπως δεν έχουμε ανεχτεί τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της ΛΔΚ, την κλοπή αμερικανικών θέσεων εργασίας και άλλη απαράδεκτη συμπεριφορά. Ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει στη δικαιοσύνη και την αμοιβαιότητα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας», ανέφερε η Ορτάγκους σε δήλωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Epoch Times.

«Αποφασίσαμε το κλείσιμο του γενικού προξενείου της ΛΔΚ στο Χιούστον, προκειμένου να προστατεύσουμε την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία και τις προσωπικές πληροφορίες των Αμερικανών».

Η Ορτάγκους δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά επεσήμανε κάποιες παραγράφους από τη Σύμβαση της Βιέννης, οι οποίες απαιτούν από τους διπλωμάτες να «σέβονται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής» και «να έχουν καθήκον να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του κράτους».

Η Κίνα χαρακτήρισε το κλείσιμο «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση» και είπε ότι θα ανταποδώσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανακαλέσουν την εντολή.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τους έδωσαν τρεις ημέρες για να κλείσουν το προξενείο.

«Το μονομερές κλείσιμο του προξενείου της Κίνας στο Χιούστον σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των πρόσφατων ενεργειών των [ΗΠΑ] κατά της Κίνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γουενμπίν.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν αμέσως αυτήν την εσφαλμένη απόφαση. Εάν επιμείνουν να ακολουθήσουν αυτό το λάθος μονοπάτι, η Κίνα θα αντιδράσει με αποφασιστικά αντίμετρα».

Ο Γουάνγκ είπε ότι το προξενείο λειτουργεί κανονικά. Δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με ειδησεογραφικές αναφορές για έγγραφα που καίγονται στην αυλή του προξενείου. Ένα βίντεο που στάλθηκε σε ένα τοπικό πρακτορείο ειδήσεων και δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε πολλές φωτιές στην αυλή και ανθρώπους που φαίνονταν να είναι προσωπικό του προξενείου.

«Φαίνεται να καίνε έγγραφα σε ένα ανοιχτό κιβώτιο μέσα στην αυλή του κινεζικού προξενείου. Δεν φαίνεται να είναι μια μη περιορισμένη φωτιά, αλλά δεν μας έχει επιτραπεί η πρόσβαση», δήλωσε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Χιούστον, Σάμιουελ Πένα, στην KTRK.

«Παραμένουμε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε».

Η αστυνομία του Χιούστον είπε στο FOX 26 ότι το προσωπικό εκεί έκαιγε έγγραφα επειδή πρέπει να αποχωρήσουν από το κτίριο.

Το κλείσιμο του προξενείου έρχεται μετά από ποινική δίωξη δύο Κινέζων υπηκόων για μια εκστρατεία κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο διάρκειας μιας δεκαετίας, στην οποία κατηγορήθηκαν για κλοπή: πληροφοριών σχετικά με σχέδια όπλων, πληροφοριών φαρμάκων, πηγαίου κώδικα λογισμικού και προσωπικών δεδομένων. Το κατηγορητήριο είναι το τελευταίο σε μια τεράστια, εθνική εκστρατεία επιβολής του νόμου για την αντιμετώπιση της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ και άλλων πτυχών παράνομης διείσδυσης από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Ivan στο Twitter: @ivanpentchoukov

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε