Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης της ειδικής ομάδας κορωνοϊού στον Rose Garden του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, 27 Απριλίου 2020. (Win McNamee/Getty Images)

Οι ΗΠΑ μπορεί να απαιτήσουν δισεκατομμύρια από την Κίνα για τον ιό του ΚΚΚ, λέει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διερευνούν τον χειρισμό της Κίνας για την πανδημία του κορωνοϊού και ενδέχεται να ζητήσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ως αποζημίωση από το Πεκίνο.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να τους [Κίνα] κάνεις να αναλάβουν την ευθύνη τους. Κάνουμε πολύ σοβαρές έρευνες… Και δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στον Rose Garden του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή την κατάσταση, γιατί πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή, θα μπορούσε να σταματήσει γρήγορα και δεν θα είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο».

Το ζήτημα της αποζημίωσης από την Κίνα τέθηκε όταν ο Τραμπ ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο σχετικά με μια γερμανική εφημερίδα, η οποία ήθελε την Κίνα να πληρώσει έναν λογαριασμό ύψους 130 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας (περίπου 163 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ζημία στη Γερμανία που προκλήθηκε λόγω πανδημίας.

«Μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ πιο εύκολο από αυτό», απάντησε ο Τραμπ.

Το άρθρο, που εκδόθηκε από τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας, την Bild, δημοσίευσε ένα «τιμολόγιο» για τις ζημίες της Γερμανίας, το οποίο περιελάμβανε 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια τουριστικών εσόδων από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο.

«Η Γερμανία εξετάζει τα πράγματα και εμείς εξετάζουμε τα πράγματα», είπε ο Τραμπ. «Και μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι η Γερμανία».

Ο πρόεδρος είπε ότι το τελικό ποσό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά θα είναι πολύ μεγάλο.

«Πρόκειται για παγκόσμια ζημία», είπε ο Τραμπ, προτού προσθέσει, «πρόκειται για ζημία στις ΗΠΑ, αλλά και για ζημία στον κόσμο».

Ο ιός του ΚΚ Κίνας, κοινώς γνωστός ως νέος κορωνοϊός, προήλθε από την κεντρική κινεζική πόλη Γουχάν. Ο ιός έκτοτε εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, προκαλώντας περισσότερους από 56.200 θανάτους μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κινεζικό καθεστώς αρχικά είχε αποκρύψει την εμφάνιση επιδημίας. Μία από τις τακτικές του, ήταν να εξαναγκάσει οκτώ γιατρούς σε σιωπή, γιατρούς που προσπάθησαν να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για μια νέα μορφή πνευμονίας, χρησιμοποιώντας τα κινεζικά κοινωνικά μέσα στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ένας αξιωματούχος της επαρχιακής επιτροπής υγείας στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας είπε σε μια εταιρεία γονιδιωματικής να σταματήσει τον έλεγχο δειγμάτων ιού και να καταστρέψει όλα τα υπάρχοντα δείγματα.

Επίσης την Δευτέρα, δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ επεσήμαναν την συγκάλυψη του ιού από την Κίνα, αφότου ο Κινέζος πρέσβης στην Αυστραλία απείλησε οικονομικά αντίποινα, όταν η Αυστραλία κάλεσε τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να υποστηρίξουν μια ανεξάρτητη έρευνα της προέλευσης και εξάπλωσης του ιού.

«Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας δεν ξέρει τι να κάνει», έγραψε η Μάρσα Μπλάκμπερν (Ρ-Τεν). «Είναι απελπισμένοι να κρύψουν τον ρόλο τους στη διάδοση του κορωνοϊού».

Ο Τοντ Γιάνγκ (Ρ-Ιντ.) έγραψε σε ένα tweet: «Εάν το Κ.Κ.Κ. δεν έχει τίποτα να κρύψει, γιατί να εκστομίζει αυτήν την απειλή;»

Σε ενημέρωση του Τύπου στις 22 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «πραγματικά πιστεύουν» πως το ΚΚΚ δεν ανέφερε την επιδημία «εγκαίρως» στον ΠΟΥ.

«Το [Κ.Κ.Κ.] δεν ανέφερε την μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο για ένα μήνα έως ότου ήταν σε κάθε επαρχία εντός της Κίνας», δήλωσε ο Πομπέο.

Αξιωματούχοι υγείας της Ταϊβάν προειδοποίησαν τον ΠΟΥ για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο ΠΟΥ αρχικά επανέλαβε τον ισχυρισμό του Πεκίνου ότι «δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» στις 14 Ιανουαρίου. Το Πεκίνο δεν αναγνώρισε ότι ο ιός ήταν μεταδοτικός μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Επί του παρόντος, υπάρχουν μηνύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και τη Νιγηρία εναντίον του Πεκίνου για την εξάπλωση του ιού.

Εν τω μεταξύ, οι γενικοί εισαγγελείς στο Μισσούρι και Μισισιπή έχουν επίσης καταθέσει αγωγές εναντίον του Πεκίνου για την απόκρυψη του ιού.

Ακολουθήστε τον Frank στο Twitter: @HwaiDer

 

Υπογράψτε την έκκληση

Για την διερεύνηση, καταδίκη και απόρριψη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος

στο CCPVirusTruth.com

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλα μέσα;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό. Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, πολύ κοινή στο σημερινό περιβάλλον των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιούμε τις αρχές μας της Αλήθειας και Παράδοσης ως πυξίδα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε