Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Adem Altan/AFP via Getty Images)

Ο Ερντογάν ζητά μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ενώ ο Μακρόν υπόσχεται δράση εναντίον των ισλαμιστών ριζοσπαστών

Ενημέρωση: 31 Οκτωβρίου

Ο Τούρκος επικεφαλής Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, όταν ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τον αποκεφαλισμό του δασκάλου και υποσχέθηκε να λύσει το πρόβλημα των ριζοσπαστικών ισλαμιστών.

Στο Μπαγκλαντές την Δευτέρα, μουσουλμάνοι κατέβηκαν στους δρόμους κρατώντας πλακάτ που απεικόνιζαν καρικατούρα του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, με τις λέξεις «Ο Μακρόν είναι ο εχθρός της ειρήνης», ενώ το πακιστανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τον απεσταλμένο της από το Παρίσι.

Ο Ερντογάν, του οποίου οι σχέσεις με τη Γαλλία άρχισαν να γίνονται πιο τεταμένες μετά από την ανακοίνωση της απόφασής του να συνεχίσει τα σχέδια γεώτρησης πετρελαίου σε αποκλειστικές περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ότι η Γαλλία ακολουθεί μια αντι-ισλαμική ατζέντα.

«Καλώ όλους τους πολίτες της χώρας να μην βοηθήσουν ποτέ τις γαλλικές εταιρείες και να μην αγοράζουν τα προϊόντα τους», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάνει παρόμοιες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης να μην αγοράσουν ηλεκτρονικά προϊόντα στις ΗΠΑ το 2018, οι οποίες όμως δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Η Γαλλία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών στη μουσουλμανική Βόρεια Αφρική, και οι γαλλικές εταιρείες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου έχουν επίσης σημαντική θέση σε κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

Ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ δήλωσε, ότι ήταν πολύ νωρίς για να υπολογιστεί ο αντίκτυπος της εκστρατείας μποϊκοτάζ, αλλά μέχρι στιγμής ήταν περιορισμένος και επηρέασε κυρίως τις γαλλικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επέκρινε σκληρά την δολοφονία που έγινε μπροστά σε ένα γαλλικό σχολείο στις 16 Οκτωβρίου, κατά την οποία ένας 18χρονος άνδρας Τσετσενικής καταγωγής αποκεφάλισε τον Σαμουέλ Πατί, έναν 47χρονο δάσκαλο που είχε δείξει στους μαθητές του κινούμενα σχέδια με τον προφήτη Μωάμεθ κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Τα σχέδια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από χρόνια στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το γραφείο του οποίου στο Παρίσι δέχθηκε επίθεση το 2015 από ένοπλους άντρες, που σκότωσαν 12 άτομα.

Ο Μακρόν είπε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες ενάντια στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό που υπονομεύει τις γαλλικές αξίες.

Οι ισχυρισμοί του Μακρόν δημιούργησαν αντίδραση στον ισλαμικό κόσμο. Η ανώτατη θρησκευτική αρχή της Σαουδικής Αραβίας, το Συμβούλιο Ανώτερων Θεολόγων, δήλωσε την Κυριακή ότι η προσβολή του Μωάμεθ δεν είχε καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης και δεν έκανε τίποτα άλλο παρά «να εξυπηρετήσει εξτρεμιστές που επιδιώκουν να διαδώσουν μίσος».

Η κυβέρνηση του Κατάρ εξέδωσε μια δήλωση τη Δευτέρα, καταδικάζοντας τη «λαϊκίστικη ρητορική που υποκινεί τη θρησκευτική μισαλλοδοξία».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ έγραψε στο Twitter ότι η προσβολή των μουσουλμάνων είναι «κατάχρηση της ελευθερίας της έκφρασης. Τροφοδοτεί μόνο τον εξτρεμισμό».

Νωρίτερα, ο Ερντογάν αμφισβήτησε την ψυχική υγεία του Μακρόν, ωθώντας το Παρίσι να αποσύρει τον πρέσβη του από την Άγκυρα.

«Τι πρόβλημα έχει αυτό το άτομο, που ονομάζεται Μακρόν, με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχιατρική θεραπεία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του το Σάββατο.

Σε μια δημοσίευση στο Twitter την Κυριακή, ο Mακρόν είπε ότι η Γαλλία αντιμετώπισε όλες τις διαφορές με σεβασμό και ειρηνικό πνεύμα, αλλά πρόσθεσε: «Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ». Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τις ξένες κυβερνήσεις να μην ανταποκριθούν στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ.

Ο Μακρόν συναντήθηκε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία τη Δευτέρα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες και το μέγαρο Ηλυσίων δεν παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες για τις συνομιλίες.

Ένας από τους παρευρισκόμενους, ο Μοχάμεντ Μουσαουί, πρόεδρος του Γαλλικού Συμβουλίου για τη Μουσουλμανική Πίστη, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι [των μουσουλμάνων] είχαν πει στον Μακρόν ότι αντιτάχθηκαν στο μποϊκοτάζ. Αλλά επέστησαν επίσης την προσοχή του Γάλλου προέδρου στο γεγονός ότι «οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία ανησυχούν για τα ψέματα που προσπαθούν να τους απεικονίσουν ως τρομοκράτες», δήλωσε ο Μουσαουί στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM.

Αρκετοί από τους εταίρους της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν τη θέση του Γάλλου ηγέτη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε ότι οι παρατηρήσεις του Ερντογάν για τον Μακρόν είναι απαράδεκτες.

«Πλήρης αλληλεγγύη στον πρόεδρο @EmmanuelMacron», έγραψε ο Κόντε στο Twitter. «Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν τη θετική ατζέντα που η ΕΕ θέλει να ακολουθήσει με την Τουρκία».

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε