Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Η δημοκρατική προεδρική υποψήφια πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον (Δεξιά) συζητά με τον Ρεπουμπλικανικό προεδρικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του τρίτου προεδρικού ντιμπέιτ στο Κέντρο Τόμας Μακ στο Λας Βέγκας, Νεβάδα, στις 19 Οκτωβρίου 2016. (Drew Angerer/Getty Images )

ΗΠΑ: Ο Μπρέναν είχε ενημερώσει τον Ομπάμα σχετικά με το φερόμενο σχέδιο Κλίντον για σύνδεση Τραμπ-Ρωσίας

Ενημέρωση: 1 Οκτωβρίου.

Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν είχε ενημερώσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στα τέλη του 2016 σχετικά με τον ισχυρισμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Δημοκρατική υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον είχε καταστρώσει το σκάνδαλο του εκλογικού της αντιπάλου, Ντόναλντ Τραμπ, συνδέοντάς τον με το φερόμενο «χακάρισμα» της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με επιστολή (pdf) του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ.

Αφού οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έλαβαν γνώση της ανάλυσης των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στα τέλη Ιουλίου 2016, ο Μπρέναν ενημέρωσε τον Ομπάμα και άλλους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας για το υποτιθέμενο σχέδιο Κλίντον, συμπεριλαμβανομένης της «φερόμενης έγκρισης από την Χίλαρι Κλίντον στις 26 Ιουλίου 2016, μιας πρότασης ενός συμβούλου της για την εξωτερική πολιτική, με στόχο την δυσφήμιση του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας σκάνδαλο μέσω του ισχυρισμού ότι υπήρξε παρέμβαση από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας».

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2016, αξιωματούχοι πληροφοριών των ΗΠΑ παρέπεμψαν το θέμα στον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Πίτερ Στροκ, σύμφωνα με τον Ράτκλιφ. Η παραπομπή είχε τον τίτλο: «Η έγκριση από την προεδρική υποψήφια των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ενός σχεδίου σχετικά με τον προεδρικό υποψήφιο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Ρώσων χάκερ που παρεμποδίζουν τις εκλογές των ΗΠΑ ως μέσο αποσπάσεως του κοινού από την χρήση ενός ιδιωτικού διακομιστή αλληλογραφίας από αυτήν [για κυβερνητικά θέματα]».

«Η [κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών] δεν γνωρίζει την ακρίβεια αυτού του ισχυρισμού ή τον βαθμό στον οποίον η ανάλυση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών μπορεί να αντικατοπτρίζει την υπερβολή ή το ψέμα», έγραψε ο Ράτκλιφ.

Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης την τέταρτη ημέρα της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Συνέλευσης στο Quicken Loans Arena στο Κλίβελαντ του Οχάιο, στις 21 Ιουλίου 2016. (John Moore / Getty Images)

 

Το FBI ξεκίνησε επίσημα έρευνα πάνω στην εκστρατεία Τραμπ στις 31 Ιουλίου 2016, πέντε ημέρες μετά την φερόμενη έγκριση της Κλίντον για την συκοφαντική εκστρατεία εναντίον του Τραμπ. Η έρευνα βασίστηκε πάνω σε μια συνομιλία, όπου ο σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιώργος Παπαδόπουλος, είπε ότι οι Ρώσοι έχουν «βρωμιά» για την Κλίντον.

Ο Στροκ ξεκίνησε την έρευνα Crossfire Hurricane και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έρευνα σχετικά με την χρήση από την Κλίντον ενός μη εξουσιοδοτημένου ιδιωτικού διακομιστή email για τη διεξαγωγή κυβερνητικών δραστηριοτήτων. Σε γραπτά μηνύματα, εξέφρασε ένα έντονο μίσος για τον Τραμπ και την εκτίμησή του προς την Κλίντον, μίλησε για αποτροπή του Τραμπ από το να γίνει πρόεδρος και ανέφερε μια «πολιτική ασφάλισης» στην απίθανη περίπτωση που ο Τραμπ κέρδιζε τις εκλογές.

Οτιδήποτε υποκλέπτεται από ξένη υπηρεσία πληροφοριών θα πρέπει να λαμβάνεται με επιφύλαξη. Η ενημέρωση του Μπρέναν όμως στον Ομπάμα δείχνει ότι υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες για τις πληροφορίες αυτές, είτε είναι αληθείς είτε ψευδείς, στα υψηλότερα επίπεδα της διοίκησης Ομπάμα. Η πιθανή σοβαρότητα του θέματος ενισχύεται περαιτέρω από την επακόλουθη ποινική παραπομπή των Στροκ και Κόμεϊ.

Η Κλίντον, η οποία αναγράφει μόνο μία φυσική ταχυδρομική διεύθυνση ως μέσο επικοινωνίας στον ιστότοπό της, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό που της απευθύνθηκε στο Twitter.

Η εκστρατεία Κλίντον πλήρωσε για έναν φάκελο έρευνας το 2016, ο οποίος συντάχθηκε από έναν Βρετανό πρώην κατάσκοπο, ο οποίος βασίστηκε σε έναν Ρώσο που υπήρξε παλαιότερα ύποπτος κατασκοπείας, και ζει στην Ουάσιγκτον, ως κύρια πηγή. Το FBI χρησιμοποίησε τον φάκελο για να λάβει ένταλμα ώστε να κατασκοπεύσει τον πρώην σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ. Η υπηρεσία δεν ενημέρωσε το δικαστήριο ότι η Κλίντον πλήρωσε για την δημιουργία του φακέλου, ένα από τα πολλά σφάλματα και παραλείψεις που ανακαλύφθηκαν στις αιτήσεις για κατασκοπεία του Πέιτζ από έναν επιτηρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε τον Ivan στο Twitter: @ivanpentchoukov

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε