Τρίτη, 16 Απρ, 2024
Ο επικεφαλής του Brexit Party Νάιτζελ Φάρατζ μιλά σε επίσκεψη στο λιμάνι Ντόβερ, στο Ντόβερ, Βρετανία, 12 Αυγ. 2020 (Matthew Childs/Reuters)

Ο Νάιτζελ Φάρατζ ανακατευθύνει το κόμμα Brexit προς αντίσταση στα μέτρα περιορισμού

Το βρετανικό Brexit Party ζήτησε να μετονομαστεί σε Reform UK και θα αναλάβει την επίκριση της κυβέρνησης για τον χειρισμό της πανδημίας του ιού του ΚΚΚ, δήλωσε την Κυριακή ο αρχηγός του κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ και ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Τάις.

Καθώς η σκόνη του Brexit κατακάθεται, οι πρώην υπέρμαχοι του Brexit δήλωσαν ότι ήρθε η ώρα να ανακατευθύνουν την ενέργεια του κόμματος.

Σε άρθρο στο Telegraph, οι Φάρατζ και Τάις απαρίθμησαν θεσμούς και κυβερνητικές στρατηγικές που κατά την γνώμη τους χρειάζονται μεταρρύθμιση, ενώ λένε ότι «το πιο πιεστικό θέμα» ήταν η απάντηση στην πανδημία.

Τα εθνικά και μερικά κλεισίματα της κοινωνίας, υπήρξαν μία από τις κύριες μεθόδους της βρετανικής κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), κοινώς γνωστού ως νέου κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μιλά σε συνέντευξη Τύπου όπου ανακοινώνει νέους περιορισμούς σχετικά με την επιδημία κορωνοϊού (COVID-19), στο 10 Downing Street στο Λονδίνο, 31 Οκτωβρίου 2020. (Alberto Pezzali / Pool μέσω Reuters)

 

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το Σάββατο ένα νέο εθνικό κλείσιμο τεσσάρων εβδομάδων στην Βρετανία από την Πέμπτη έως τις 2 Δεκεμβρίου, εν μέσω αναφερόμενων εκτιμήσεων μαθηματικών μοντέλων έως και 85.000 θανάτων αυτόν τον χειμώνα από την COVID-19.

Οι Φάρατζ και Τάις κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε μια στρατηγική «τρομοκράτησης του έθνους ώστε να υποταχθεί», ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι ένα εμβόλιο θα «εμφανιστεί ως εκ θαύματος».

«Αυτός δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης μιας ασθένειας που μπορεί να υπάρχει για πολύ καιρό, ίσως για πάντα», έγραψαν.

Μιλώντας για τον αντίκτυπο των ολικών κλεισιμάτων στην «ευρύτερη υγεία και την οικονομία», οι Φάρατζ και Τάις είπαν: «Το κλείσιμο δεν λειτουργεί: στην πραγματικότητα, προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό».

Οι Φάρατζ και Τάις δήλωσαν ότι το κόμμα τους είναι «το μοναδικό σημαντικό πολιτικό κόμμα που υποστηρίζει την Διακήρυξη του Great Barrington», η οποία προτείνει ότι οι κυβερνήσεις χρειάζεται να προστατεύουν τους ηλικιωμένους και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε όσους δεν είναι ευάλωτοι να δημιουργήσουν «ανοσία αγέλης».

Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού στις 7 Οκτωβρίου απέρριψε την πρόταση «εστιασμένης προστασίας», λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να βασιστούμε σε μια μη αποδεδειγμένη υπόθεση ότι τα άτομα με χαμηλότερο κίνδυνο θα αποφύγουν την μετάδοση της νόσου σε εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.»

Ο Ρίτσαρντ Τάις (Δ) ακούει καθώς ο Νάιτζελ Φάρατζ μιλά κατά την ανακοίνωση ίδρυσης του Brexit Party στην BG Penny & Co, στο Κόβεντρυ της Αγγλίας, 12 Απριλίου 2019. (Matthew Lewis / Getty Images)

 

Το δεύτερο εθνικό σχέδιο κλεισίματος του Τζόνσον θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο. Είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει κάποια αντίσταση και από μέλη του κόμματός του, καθώς ανώτερα μέλη, όπως οι Γκράχαμ Μπρέιντυ, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, Ντέσμοντ Σουέιν και Έσθερ ΜακΒυ, μίλησαν κατά των κλεισιμάτων.

«Εάν αυτά τα είδη μέτρων είχαν ληφθεί σε οποιαδήποτε ολοκληρωτική χώρα σε όλο τον κόσμο, θα τα κατηγορούσαμε ως μορφή κακού, και εδώ η αφαίρεση των θεμελιωδών ελευθεριών των ανθρώπων γίνεται σχεδόν χωρίς σχόλια», δήλωσε ο Μπρέιντυ στο BBC.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης –το Εργατικό Κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί και το Πράσινο Κόμμα– έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για το ότι ενήργησε πολύ αργά και όχι αρκετά.

Τα μέτρα περιορισμού προκαλούν αντίσταση ανά την Ευρώπη

Μαζί με τις Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και άλλες χώρες έχουν επίσης ανακοινώσει νέους περιορισμούς στην κυκλοφορία και τις συγκεντρώσεις καθώς οι φορείς αυξάνονται και τα νοσοκομεία και οι μονάδες εντατικής θεραπείας αρχίζουν να γεμίζουν.

Ένας κάδος σκουπιδιών καίγεται κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο μπαρ και γυμναστηρίων, εν μέσω της επιδημίας του ιού του ΚΚΚ, στην Μαδρίτη, Ισπανία, την 1η Νοεμβρίου 2020. (Javier Barbancho / Reuters)

 

Ειρηνικές διαδηλώσεις και βίαιες διαμαρτυρίες ενάντια στα περιοριστικά μέτρα ξέσπασαν σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας την Παρασκευή και το Σάββατο, αφότου μια εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα.

Μικροί καταστηματάρχες στην Γαλλία διαμαρτύρονται για το εξαναγκαστικό κλείσιμο, ενώ τα σούπερ μάρκετ επιτρέπεται να πωλούν «μη απαραίτητα προϊόντα» όπως παπούτσια, ρούχα, προϊόντα ομορφιάς και λουλούδια, επειδή πωλούν επίσης τρόφιμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα σούπερ μάρκετ θα αντιμετωπίσουν τα ίδια όρια στην πώληση μη απαραιτήτων αγαθών, αλλά οι ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν επιτρέπεται να παραβιάζουν τους κυβερνητικούς κανόνες κλεισίματος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα κατήγγειλε «λαϊκιστές» που υποστηρίζουν ότι ο ιός του ΚΚΚ είναι αβλαβής, ως «επικίνδυνους και ανεύθυνους».

«Βρισκόμαστε σε μια δραματική κατάσταση στην αρχή της κρύας περιόδου. Μας επηρεάζει όλους, χωρίς εξαίρεση», δήλωσε η Μέρκελ στο Μπούντεσταγκ (το Κάτω Κοινοβούλιο), προσθέτοντας ότι οι νέοι περιορισμοί για την μείωση της κοινωνικής επαφής ήταν «απαραίτητοι και κατ’ αναλογία».

Διαμαρτυρίες σημειώθηκαν ενάντια στους νέους περιορισμούς στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, με βία στο Μιλάνο και στο Τορίνο.

Ο Alexander Zhang και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε