Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Το λογότυπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στα κεντρικά γραφεία του στη Γενεύη στις 24 Φεβρουαρίου 2020. (Fabrice Coffrini/AFP μέσω Getty Images)

Πάνω από 100 χώρες πιέζουν για ανεξάρτητη έρευνα στον ΠΟΥ και την προέλευση του ιού του ΚΚΚ

Ένας συνασπισμός άνω των 100 χωρών με επικεφαλής την Αυστραλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με την προέλευση του ιού του ΚΚΚ και την αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ, WHO) στο ξέσπασμα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο ψηφίσματος που προτάθηκε πριν από την ετήσια συνάντηση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (ΠΣΥ, WHA) στη Γενεύη στις 18 Μαΐου.

Το προσχέδιο του κειμένου (pdf) για την 73η συνάντηση της ΠΣΥ πιέζει για μια «αμερόληπτη, ανεξάρτητη και εξαντλητική» έρευνα για την πανδημία του ιού του ΚΚΚ, κοινώς γνωστή ως πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ζητά επίσης να διερευνηθεί η διεθνής αντίδραση του ΠΟΥ στην επιδημία, συμπεριλαμβανομένου του «χρονοδιαγραμμάτων του που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19».

«Να εκκινηθεί, το συντομότερο δυνατόν και, σε συνεννόηση με τα κράτη μέλη, μια σταδιακή διαδικασία αμερόληπτης, ανεξάρτητης και εξαντλητικής αξιολόγησης, και με χρήση υφιστάμενων μηχανισμών, ανάλογα με την περίπτωση, για να αναθεωρήσουμε την εμπειρία που αποκτήθηκε και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την αντίδραση που συντόνισε ο ΠΟΥ στην παγκόσμια υγεία για την COVID-19», αναφέρει το προσχέδιο του ψηφίσματος.

Η υποστήριξη της Ινδίας για τον εντοπισμό της προέλευσης του COVID-19 — της ασθένειας που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ —  σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η χώρα έχει αναφέρει επισήμως τη στάση της για το ζήτημα.

Η πρόταση έχει μέχρι στιγμής υποστηριχθεί από την Αυστραλία, όλα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, Ιαπωνίας, Νέας Ζηλανδίας, Καναδά, Ηνωμένου Βασιλείου, Βραζιλίας και της Δημοκρατίας της Κορέας.

Καλεί τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, να συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και τις χώρες για τη διεξαγωγή «επιστημονικών και συνεργατικών επιτόπιων αποστολών» και «εντοπισμού της ζωονοσολογικής πηγής του ιού και της διαδρομής εισαγωγής στον ανθρώπινο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού ρόλου ενδιάμεσων ξενιστών».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη στις 6 Απριλίου 2020. (AFP μέσω Getty Images)

 

Η πίεση για διερεύνηση έρχεται καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον ΠΟΥ για απόκρυψη πληροφοριών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι ήταν «φερέφωνο» του κινεζικού καθεστώτος εν μέσω της επιδημίας του ιού του ΚΚΚ.

Ο Τραμπ τον περασμένο μήνα διέκοψε τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ έως ότου η διοίκησή του ολοκληρώσει μια επισκόπηση σχετικά με την αντίδραση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών στην κρίση του ιού του ΚΚΚ.

Ο πρόεδρος είπε τον περασμένο μήνα ότι ο ΠΟΥ μπορεί να «παραπλάνησε» τις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω της επιδημίας.

«Θα έπρεπε να γνωρίζουν περισσότερα από όσα γνώριζαν, επειδή γνώριζαν λιγότερα από άλλους που δεν είχαν καν εμπλακεί», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον κυβερνήτη της Λουιζιάνα Τζον Μπελ Έντουαρντς στο Οβάλ Γραφείο στις 29 Απριλίου.

«Γνωρίζαμε πράγματα που δεν ήξεραν. Και είτε δεν ήξεραν είτε δεν μας έλεγαν, είτε — ξέρετε, τώρα είναι κυριολεκτικά ένα φερέφωνο της Κίνας. Αυτός είναι ο τρόπος που το βλέπω».

Ο Τραμπ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισέφεραν περισσότερα από $400 εκατομμύρια στον ΠΟΥ με έδρα τη Γενεύη «για πολλά χρόνια», ενώ η Κίνα συνεισφέρει μόνο $38 εκατομμύρια, είπε.

Σύμφωνα με τα αρχεία του ΠΟΥ, η Κίνα συνεισέφερε $86 εκατομμύρια έως το 2019, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν $893 εκατομμύρια.

«Και όμως, [ο ΠΟΥ] φαίνεται να εργάζεται για την Κίνα. Και έπρεπε να βρίσκονταν εκεί [στην Κίνα] νωρίς. Θα έπρεπε να γνωρίζουν τι συνέβαινε», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση του ιού του ΚΚΚ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατεβαίνει από το Air Force One κατά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Lehigh Valley στο Άλλενταουν, Πα., στις 14 Μαΐου 2020. (Mandel Ngan/AFP μέσω Getty Images)

 

«Γιατί η Κίνα επέτρεψε στα αεροπλάνα να πετάξουν έξω από αυτήν αλλά όχι μέσα στην Κίνα; Γιατί τα αφήνουν να φεύγουν;» ρώτησε επίσης ο πρόεδρος. «Και τα αεροπλάνα φεύγουν από την Γουχάν, και συνεχίζουν να φεύγουν και να φεύγουν. Πηγαίνουν σε όλο τον κόσμο».

Το προτεινόμενο ψήφισμα δεν έχει λάβει επίσημη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο έλαβε προφορική υποστήριξη από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον περασμένο μήνα.

«Ποιος στον κόσμο δεν θα ήθελε έρευνα για το πώς αυτό συνέβη στον κόσμο;» είπε ο Πομπέο στην Ουάσιγκτον. «Θα παροτρύνουμε κάθε χώρα, όλους τους εταίρους μας, να απαιτήσουμε να λάβουμε απαντήσεις για αυτό που συνέβη εδώ, αλλά και να συνεχίζουμε να έχουμε —  να έχουμε διαφάνεια, να απαιτήσουμε ο κόσμος να παίρνει την διαφάνεια που χρειάζεται».

Η Mimi Nguyen Ly συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε