Τρίτη, 16 Απρ, 2024
Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Τζίμι Λάι, ιδρυτής της Apple Daily (C) συλλαμβάνεται από τη μονάδα εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ στις 10 Αυγούστου 2020. (Tyrone Siu / Reuters)

Χονγκ Κονγκ: Ο μεγιστάνας των μίντια Τζίμι Λάι συλλαμβάνεται βάσει του νόμου Εθνικής Ασφάλειας

Ενημέρωση: 11 Αυγ. 2020

Από την Yinyin Liao

Ο Τζίμι Λάι, μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ και ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας, συνελήφθη τη Δευτέρα το πρωί βάσει του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας της πόλης. Η σύλληψή του σηματοδοτεί την πιο απροκάλυπτη κίνηση που κάνει η -υπέρ του Πεκίνου- κυβέρνηση Λαμ βάσει του νόμου της κεντρικής κυβέρνησης.

Σε ηλικία 71 ετών, ο Λάι είναι μια από τις ελάχιστες ελίτ του Χονγκ Κονγκ που παραμένουν ανοιχτά υπέρ του δημοκρατικού κινήματος της πόλης. Ο Λάι ίδρυσε την Next Digital, το μίντια που δημοσιεύει την δημοφιλή Apple Daily, γνωστή για την κριτική κάλυψη του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος και της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ κατά το τελευταίο έτος των διαδηλώσεων.

Ο Τζίμι Λάι συλλαμβάνεται από την αστυνομία στο σπίτι του στο Χονγκ Κονγκ στις 10 Αυγούστου 2020. (Sarah Liang / The Epoch Times Hong Kong)

 

Η αστυνομία συνέλαβε τον Λάι στο σπίτι του περίπου στις 9:30 π.μ. τη Δευτέρα. Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι συνέλαβε επτά άντρες «με κατηγορίες για υποψία συνεργείας με μια ξένη χώρα ή εξωτερικούς παράγοντες για να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, συνωμοσία για εξαπάτηση, και άλλα αδικήματα», σύμφωνα με επίσημη ανάρτηση της αστυνομίας στο Facebook.

Η εφημερίδα Oriental Daily, μια τοπική κινεζική εφημερίδα, ανέφερε ότι ο Λάι ήταν ένας από τους επτά άνδρες που προφυλακίστηκαν σε αυτόν τον γύρο συλλήψεων. Οι δύο γιοι του Λάι, ο Λάι Γκιν-γιάν και ο Τσόου Τατ-κουέν, συνελήφθησαν επίσης από την αστυνομία.

Στους υπόλοιπους που συνελήφθησαν περιλαμβάνονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Next Media, Τσενγκ Κιμ-χουνγκ και Τσόου Τατ-κουέν. Ο Γουόνγκ Γουάι-κενγκ, διοικητικός διευθυντής του Λάι, βρίσκεται επίσης υπό κράτηση, καθώς και ο Νγκ Τατ-Κουόνγκ, διευθυντής κινουμένων σχεδίων της εταιρείας.

Μια ζωντανή ροή από την Apple Daily, ένα από τα μέσα ενημέρωσης του Λάι, έδειξε μια ορδή αστυνομικών του Χονγκ Κονγκ με μπλε στολές να βαδίζουν προς τα γραφεία της εταιρείας. Η αστυνομία φάνηκε να ψάχνει αρχεία σε γραφεία, να παρατάσσει το προσωπικό για ταυτοποίηση και να ψάχνει μέσα στην αίθουσα ειδήσεων.

Η αστυνομία λέγεται επίσης ότι έψαξε στο σπίτι του Λάι και των γιων του, έγραψε σε μια ενημέρωση στο Twitter ο Μαρκ Σάιμον, ένα στέλεχος της Apple Media.

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημα σχολιασμού της Epoch Times.

Τόσο οι τοπικές όσο και οι διεθνείς φωνές καταδίκασαν έντονα τις ενέργειες της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, θεωρώντας τες καταστολή της ελευθερίας του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ.

«Το “έγκλημα” που διαπράχθηκε από τον Τζίμι Λάι είναι να διευθύνει ένα ελεύθερο μέσο», έγραψε στο Twitter ο νομοθέτης του Χονγκ Κονγκ Έντι Τσόου.

Ο γερουσιαστής του Μιζούρι Τζος Χάουλεϊ επέκρινε την πράξη ως μια επίθεση στην ελευθερία του λόγου.

«Ο πολλών χρόνων εκδότης του Χονγκ Κονγκ συνελήφθη επειδή τόλμησε να μιλήσει εναντίον του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος – στην πραγματικότητα, επειδή τολμούσε απλώς να μεταδίδει τα νέα. Αυτή είναι η “ελεύθερια του λόγου” που η Κίνα θέλει να επιβάλει στον κόσμο», δήλωσε ο Χάουλεϊ στο Twitter.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης έχει συλληφθεί από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο Λάι συνελήφθη για συμμετοχή σε διαδήλωση τον Αύγουστο του 2019 ενάντια στο νομοσχέδιο έκδοσης για δίκη της Κίνας.

Ο Λάι, ένας από καιρό ειλικρινής υποστηρικτής της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ,  εκφράζει συνεχώς την αφοσίωσή του στην υποστήριξη των διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Σε μια συνέντευξή του τον Μάιο, ο Λάι είπε στο Reuters: «Αυτά που έχω, μου τα έδωσε αυτό το μέρος, θα αγωνιστώ μέχρι και την τελευταία μέρα».

  • Διαβάστε επίσης:

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συλλαμβάνει την Άγκνες Τσόου βάσει του νόμου «εθνικής ασφάλειας».

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε