Τρίτη, 23 Απρ, 2024
O James Galway, κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ΒΒC “In the park at Hyde Park” («Στο πάρκο του Χάιντ Παρκ), στις 10 Σεπτεμβρίου 2016 στο Λονδίνο. (John Phillips / Getty Images)

Χρυσό φλάουτο, χρυσό ταλέντο: Τζέιμς Γκάλγουεϊ

Της Diana Barth

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Ο Τζέιμς Γκάλγουεϊ αποκαλείται συχνά «ο άνθρωπος με το χρυσό φλάουτο» και αυτό όχι τυχαία. Προσδιορίζει όχι μόνο τον ασύγκριτο ζεστό τόνο του αλλά και το γεγονός ότι παίζει ένα φλάουτο πραγματικά φτιαγμένο από χρυσό.

Ο Γκάλγουεϊ νιώθει ότι ο χρυσός δίνει έναν πιο ζεστό τόνο από αυτόν που κατά κανόνα παράγεται από ένα ασημένιο όργανο. Δεν τσιγκουνεύεται με κανέναν τρόπο: διαθέτει περίπου 15 φλάουτα από αυτό το πολύτιμο μέταλλο, όπως ομολογεί σε βίντεο του YouTube αναμετάδοσης κονσέρτου στο Zoomer Hall από τον ClassicalFM.

Ξεκίνησε να μαθαίνει φλάουτο επειδή «υπήρχε ένα στο σπίτι».

Προχώρησε όμως πολύ πέρα από αυτό, καθώς εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους βιρτουόζους παγκοσμίως, ο οποίος, αν και πλησιάζει τα 81α του γενέθλια (στις 8/12/2020), ακόμα συμμετέχει σε συναυλίες για το κοινό.

Ήδη από παιδί κέρδιζε το ένα βραβείο μετά το άλλο. Συνέχισε τις σπουδές του με εξέχοντες εκπαιδευτές, όπως ο διάσημος Ζαν-Πιερ Ραμπάλ [Jean-Pierre Rampal]. Προτού όμως αποκτήσει ο ίδιος φήμη, μαθήτευσε ως μέλος σε αρκετές αξιόλογες ορχήστρες, όπως η Sadler’s Wells Opera Company and Orchestra, η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου [London Symphony Orchestra], και η Royal Philharmonic Orchestra.

Μετά από τη θητεία του στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, με μαέστρο τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, όπου έμεινε επτά χρόνια, αποφάσισε το 1975 να ξεκινήσει σόλο καριέρα.

Γέννημα θρέμμα του Μπέλφαστ, είναι αυτονόητο πως παίζει ιρλανδικούς σκοπούς, ζωηρούς χορούς και άλλα τέτοια με τη μεγαλύτερη ευκολία. Χάρη στα χρόνια όμως που δούλεψε με τις ορχήστρες κλασικής μουσικής κατέστη ικανός να παίζει και τα έργα των μεγάλων κλασικών συνθετών, όπως ο Μπετόβεν, ο Μότσαρτ και ο Μπαχ.

Παρόλα αυτά, στις συναυλίες και στις ηχογραφήσεις του (έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα) παίζει και σύγχρονη μουσική. Κάποια από αυτά τα έργα, που μπορεί να είναι αναθέσεις είτε από αυτόν είτε για αυτόν, περιλαμβάνουν έργα συνθετών όπως ο David Amram, ο Malcolm Arnold, ο William Bolcom, και άλλοι.

Το κομμάτι «Ο Ελβετός βοσκός» (“Il Pastore Svizzero” του Francesco Morlacchi, 19ος αιώνας) αναδεικνύει πολλές από τις ικανότητες του Γκάλγουεϊ. Ενώ ξεκινά με μια κάπως λυπητερή μελωδία, όπου εμφανίζονται τα λυρικά του χαρίσματα, υψώνεται σε χαρούμενα πυροτεχνήματα, όπου αξιοποιείται η τέλεια τεχνική του, με τρίλιες και γρήγορα περάσματα – το κομμάτι γίνεται εντελώς εκρηκτικό, περνώντας από το λυρικό στο παθιασμένο και πίσω πάλι.

Και πάντα με την καθαρότητα του εραστή της τελειότητας.

Ανάμεσα στις πολλές βραβεύσεις του, το μεγαλύτερο γόητρο διαθέτει η αναγόρευσή του σε Αξιωματικό του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Χρίστηκε Ιππότης από τη Βασίλισσα της Αγγλίας το 2001, και έγινε Σερ Τζέιμς Γκάλγουεϊ. Η σύζυγός του, Τζην Γκάλγουεϊ, γεννημένη στις ΗΠΑ και η ίδια φτασμένη φλαουτίστρια, συχνά δίνουν με τον σύζυγό της συναυλίες από κοινού.


Ανάμεσα στις πολλές ηχογραφήσεις του Γκάλγουεϊ, υπάρχει και «Ο άνθρωπος με το χρυσό φλάουτο: πλήρες άλμπουμ» (2014).

 

Η Νταϊάνα Μπαρθ αρθρογραφεί για πολλές θεατρικά έντυπα, όπως το New Millenium. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο diabarth99@gmail.com

 Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε