Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ένας γιατρός ελέγχει έναν 34χρονο ασθενή με COVID-19 σε ιατρικό κέντρο στην Ταρζάνα της Καλιφόρνια, στις 2 Σεπτεμβρίου 2021. (Apu Gomes/AFP via Getty Images)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι των Αμερικανών πρώτης ηλικίας;

Οι Αμερικανοί πεθαίνουν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, αλλά o COVID-19 αποτελεί μόνο ένα μέρος της κατάστασης. Μεταξύ των ηλικιωμένων, η πανδημία θα μπορούσε να εξηγήσει την αύξηση της θνησιμότητας πιο εύκολα από ό,τι μεταξύ των νεότερων, όπου υπάρχει ένα κενό που απαιτεί περαιτέρω εξηγήσεις.

Συνολικά, φαίνεται να υπάρχουν τρία διακριτά μοτίβα στα δεδομένα με βάση την ηλικία:

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 0 έως 17 ετών, η θνησιμότητα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη από το 2019.

Μεταξύ όσων ήταν 65 ετών και άνω, η θνησιμότητα αυξήθηκε το 2020, μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021, συμπίπτοντας με τη διάδοση των εμβολίων COVID-19, και στη συνέχεια αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2021, συμπίπτοντας με την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα, η οποία εμφανίστηκε πιο ανθεκτική στα εμβόλια.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 49 ετών, η θνησιμότητα αυξήθηκε δραματικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, στη συνέχεια κατέγραψε κάποια στασιμότητα, προτού αυξηθεί εκ νέου το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Η ηλικιακή ομάδα 50 έως 64 ετών φαίνεται να είναι ένα μείγμα των δύο τελευταίων μοτίβων.

Επιπτώσεις του COVID-19

Οι διαφορές μεταξύ των ηλικιακών ομάδων γίνονται πιο εμφανείς όταν επισημαίνονται οι θάνατοι που αφορούν τον COVID-19.

Κάτω από την ηλικία των 18 ετών, οι θάνατοι που σχετίζονται με COVID μόλις και μετά βίας καταγράφονται όταν απεικονίζονται. Για τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, η νέα ασθένεια εξηγεί και με το παραπάνω τις όποιες αυξήσεις στη θνησιμότητα.

Για τα άτομα ηλικίας 65 έως 74 ετών, οι θάνατοι αυξάνονταν πολύ πριν από την πανδημία. Η εξαίρεση των θανάτων από COVID αφήνει τις αυξήσεις ελαφρώς πάνω από την προηγούμενη τάση.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 65 ετών, ωστόσο, προκύπτει το αντίθετο φαινόμενο – μετά την εξαίρεση των θανάτων από COVID, παραμένει μια σημαντική αύξηση της θνησιμότητας. Η αύξηση χωρίς COVID εμφανίζεται πιο έντονη στις νεότερες ηλικιακές ομάδες και λιγότερο στις μεγαλύτερες.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τουλάχιστον ένα μέρος της υπέρβασης των θανάτων.

 

Ναρκωτικά, αλκοόλ, φόνοι

Οι υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών εκτοξεύτηκαν στα ύψη το 2020, με περισσότερους από 20.000 περισσότερους θανάτους στην ηλικιακή ομάδα 18-64 ετών σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα προκαταρκτικά στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC) για το πρώτο εξάμηνο του 2021 δείχνουν ότι η τάση αυτή μάλιστα ενισχύθηκε κάπως.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ -όχι μόνο οι δηλητηριάσεις από αλκοόλ, αλλά και εκείνοι που οφείλονται σε αλκοολική κίρρωση του ήπατος και σε άλλες αιτίες που οφείλονται στο αλκοόλ- έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά η αύξηση του 2020 ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Σχεδόν 8.000 περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος στην ηλικιακή ομάδα 18-64 ετών. Τα στοιχεία για το 2021 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. οι θάνατοι από ανθρωποκτονία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30 % από το 2019 στο 2020 στην ηλικιακή ομάδα 18-64, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 4.000 επιπλέον θανάτους. Το περασμένο έτος διαμορφώνεται να είναι παρόμοια ανθρωποκτόνο, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία του CDC για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Με την εξαίρεση των θανάτων COVID-19 και υποθέτοντας ότι οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών, αλκοόλ και ανθρωποκτονίες θα συνεχιστούν το 2021 με παρόμοια ένταση όπως το προηγούμενο έτος, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 50.000 υπερβολικοί θάνατοι πέρυσι στην ηλικιακή ομάδα 18-64 ετών.

Λάθος ταξινόμηση, υπερπληθυσμός

Το CDC και ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι υπερβολικοί θάνατοι θα μπορούσαν να είναι λανθασμένα ταξινομημένοι θάνατοι από COVID-19 καθώς και θάνατοι λόγω έλλειψης φροντίδας λόγω της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων με ασθενείς με COVID. Επισημαίνουν το γεγονός ότι περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών πεθαίνει στο σπίτι. Τα πιστοποιητικά θανάτου τους πιθανόν να συντάσσονται από τους θεράποντες ιατρούς οι οποίοι ενδέχεται να μην εξετάζουν τον ασθενή για COVID-19.

Το CDC εξέδωσε οδηγίες στις 15 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι άνθρωποι για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι πεθαίνουν από COVID-19 θα πρέπει να εξετάζονται μετά θάνατον, αλλά δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι ιατροί το ακολουθούν.

Η εξήγηση αυτή μπορεί να είναι περιορισμένη για διάφορους λόγους.

Οι θάνατοι στο σπίτι αυξήθηκαν πράγματι με την έναρξη της πανδημίας, από λιγότερο από 32% το 2019 σε περισσότερο από 36% τον Ιούνιο του 2020. Αλλά στη συνέχεια το ποσοστό μειώθηκε και πάλι, σε λιγότερο από 31 τοις εκατό τον Δεκέμβριο του 2020. Εάν οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να πεθάνουν στο σπίτι επειδή δεν είχαν ιατρική περίθαλψη, αυτό δεν φαίνεται να ήταν αρκετά διαδεδομένο για να εξηγήσει το υπερβολικό χάσμα θνησιμότητας.

Το επιχείρημα για λανθασμένη ταξινόμηση των θανάτων με COVID συνήθως υποθέτει ότι ο ετοιμοθάνατος υπέφερε από πολλαπλές ασθένειες και ο θεράπων ιατρός δεν σημείωσε τον COVID-19 τουλάχιστον ως παράγοντα που συνέβαλε. Δεν είναι σαφές πόσο συχνά ισχύει αυτό για τους νεότερους ανθρώπους που είναι γενικά πιο υγιείς και μεταξύ των οποίων οι θάνατοι από COVID-19 είναι σπανιότεροι και μπορεί να ξεχωρίζουν περισσότερο.

Τέλος, το επιχείρημα φαίνεται να χρησιμοποιεί αντίστροφη συλλογιστική – υποθέτοντας ότι οι υπερβολικοί θάνατοι προκαλούνται από τον COVID-19 και στη συνέχεια αναζητώντας υποστηρικτική λογική για το πώς θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό.

Εμβόλια

Υπάρχει μια αυξανόμενη ομάδα γιατρών και ερευνητών που δείχνουν τα εμβόλια COVID-19 ως πιθανό ένοχο για ένα μέρος τουλάχιστον των υπερβολικών θανάτων πέρυσι. Συνήθως επισημαίνουν διάφορους φυσιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων τα εμβόλια θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη σε συνδυασμό με γνωστές παρενέργειες καθώς και δεδομένα από το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίων (VAERS), μια βάση δεδομένων με αναφορές προβλημάτων υγείας που έχουν εμφανιστεί μετά από έναν εμβολιασμό και μπορεί να έχουν προκληθεί ή όχι από αυτόν.

Οι αναφορές VAERS εκτοξεύτηκαν με την εισαγωγή των εμβολίων COVID-19. Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, υπήρχαν πάνω από ένα εκατομμύριο αναφορές, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 21.000 θανάτων. Προηγουμένως, υπήρχαν περίπου 40.000 αναφορές και μερικές εκατοντάδες θάνατοι ετησίως. Κατατίθενται σε μεγάλο βαθμό από το υγειονομικό προσωπικό, με βάση προηγούμενες έρευνες.

Τα συνήθη επιχειρήματα κατά των δεδομένων VAERS ήταν ότι είναι ανεπιβεβαίωτα και αναξιόπιστα. Ορισμένοι ερευνητές έχουν επισημάνει, ωστόσο, ότι το σύστημα δεν προορίζεται να παρέχει οριστικές απαντήσεις, αλλά μάλλον έγκαιρες προειδοποιήσεις. Κατά την άποψή τους, οι αναφορές έχουν εγείρει πολυάριθμες κόκκινες σημαίες που δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς.

Προειδοποιήσεις για τα δεδομένα του CDC

Τα πιο πρόσφατα λεπτομερή στοιχεία για την αιτία θανάτου που είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του CDC αφορούν το έτος 2020. Για το 2021, το CDC δημοσιεύει κάποια προκαταρκτικά δεδομένα ανά δεκαπενθήμερο, αλλά προειδοποιεί ότι έχουν καθυστέρηση 8 εβδομάδων ή και περισσότερο, καθώς τα δεδομένα των πιστοποιητικών θανάτου εισρέουν από όλη τη χώρα. Για την παρούσα ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα δεδομένα μέχρι τον Οκτώβριο. Για συγκεκριμένες αιτίες θανάτου πέραν του COVID-19, της πνευμονίας και της γρίπης, το CDC δεν αναλύει τα διαθέσιμα δεδομένα του 2021 ανά ηλικία, περιορίζοντας τη χρησιμότητά τους για την παρούσα ανάλυση.

Επιπλέον, τα δεδομένα θνησιμότητας COVID-19 του CDC που καλύπτουν το 2021 αποδίδουν στον ιό όλους τους θανάτους όπου ο COVID-19 σημειώθηκε στο πιστοποιητικό θανάτου, ανεξάρτητα από το αν αναφερόταν ως υποκείμενη αιτία ή ως συμβάλλων παράγοντας. Στις αρχές της πανδημίας, το CDC έδωσε εντολή στους ιατρούς να χαρακτηρίζουν όλους τους θανόντες που είχαν εξεταστεί θετικά, ακόμη και εκείνους με συμπτώματα που έμοιαζαν με τον COVID αλλά δεν είχαν εξεταστεί, ως θανάτους που προκλήθηκαν από τον COVID-19. Αργότερα, το 2020, η οδηγία άλλαξε σταδιακά. Τα μη ελεγμένα περιστατικά έπρεπε να διαχωρίζονται και ο COVID-19 έπρεπε να είναι τουλάχιστον ένας συμβάλλων παράγοντας για να αναγράφεται στο πιστοποιητικό θανάτου.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, την τελευταία περίοδο με διαθέσιμα στοιχεία για τα πιστοποιητικά θανάτου σε αυτό το σημείο, σχεδόν το 90 % των θανάτων που αφορούσαν τον COVID-19 είχαν την ασθένεια ως υποκείμενη αιτία θανάτου και όχι ως συμβάλλοντα παράγοντα.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν επίσης επισημάνει τις κυβερνητικές πολιτικές ως πιθανό ένοχο για ορισμένους υπερβολικούς θανάτους. Το κλείσιμο των σχολείων και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει τόσο σε οικονομική όσο και σε ψυχολογική κατάθλιψη, όπως δείχνουν ορισμένες έρευνες και ανεπίσημες αναφορές, γεγονός που μπορεί να έχει οδηγήσει σε θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι θάνατοι από αυτοκτονία, ωστόσο, ήταν σχετικά σταθεροί μεταξύ 2019 και Ιουνίου 2021, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

Θάνατοι μετά τον COVID

Μπορεί να υπάρχει μια πιο κρυφή επίπτωση του COVID-19 στην υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο 2021 διαπίστωσε ότι τα άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 είχαν κάπου δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν τους επόμενους 12 μήνες από κάτι άλλο εκτός από COVID-19 από ό,τι εκείνοι που πήγαν σε γιατρό, αλλά τα τεστ ήταν αρνητικά.

«Αυτή η τεράστια έκρηξη φλεγμονής κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού επεισοδίου COVID φαίνεται να προκαλεί πολλά άλλα προβλήματα», δήλωσε ο Άρτς Μέινους, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αντιπρόεδρος έρευνας στο Τμήμα Κοινοτικής Υγείας και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια συνολική επίπτωση στο σώμα σας από αυτή τη βιολογική προσβολή», δήλωσε στην εφημερίδα The Epoch Times.

Η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς. Περιελάμβανε άτομα μόνο από ένα νοσοκομειακό σύστημα στη Φλόριντα και ως εκ τούτου μπορεί να μην ισχύει πλήρως για ολόκληρο τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Επίσης, έλεγξε τις συννοσηρότητες, αλλά χρησιμοποίησε τον Δείκτη Συννοσηρότητας Τσάρλσον (Charlson Comorbidity Index – CCI), ο οποίος περιλαμβάνει μόνο 17 γενικούς παράγοντες που δεν είναι ειδικοί για τον COVID-19. Περιλαμβάνει την ηλικία καθώς και θέματα όπως το ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου, AIDS, κίρρωσης, νεφρικής νόσου και διαβήτη. Ο Μέινους αναγνώρισε ότι ο δείκτης μπορεί να είναι λιγότερο προγνωστικός σε νεότερους ασθενείς.

Τέλος, ο μελετημένος πληθυσμός στο σύνολό του είχε κατά μέσο όρο ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο θανάτου. Από τα περισσότερα από 13.600 άτομα που συμπεριλήφθηκαν, πάνω από 2.600 πέθαναν μέσα σε ένα χρόνο – σχεδόν το 20%. Για σύγκριση, οι Αμερικανοί ηλικίας 85 ετών και άνω έχουν περίπου 10 τοις εκατό ετήσια θνησιμότητα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε