Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
(Kateryna Onyshchuk/Shutterstock)

Αρχαίες μέθοδοι για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική προσφέρει αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας και ιατρικές θεραπείες με δίαιτα για τις εποχιακές αλλεργίες.

Η γύρη που διαχέεται στην ατμόσφαιρα την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι εντείνει τις διάφορες αλλεργικές καταστάσεις, περιλαμβανομένης και της αλλεργικής ρινίτιδας, οι οποίες προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε πολύ κόσμο. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας, μπορείτε να καταφύγετε σε παραδοσιακές κινέζικες τεχνικές βελονισμού ή  ακόμα να τα αντιμετωπίσετε αλλάζοντας τον τρόπο διατροφής σας.

Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, γνωστή και ως αλλεργία στη γύρη, συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εσφαλμένα εκλαμβάνει άκακες ουσίες όπως η γύρη ως βλαβερούς εισβολείς. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, αυτή η ανοσολογική αντίδραση περιλαμβάνει αντισώματα που δεσμεύονται με τα αλλεργιογόνα σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν το σώμα.

Τα χημικά που απελευθερώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα όπως καταρροή, ρινική συμφόρηση, καθώς και φαγούρα και δάκρυα στα μάτια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια και άσθμα.

Εκτεταμένη περίοδος γύρης και αυξημένος αριθμός αυτής

Στην Βόρεια Αμερική, τα δέντρα παράγουν τον μεγαλύτερο όγκο γύρης από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Περιβαλλοντικές Επιστήμες (Environmental Sciences) βρήκε ότι από το 1990 έως το 2018 η περίοδος της γύρης επιμηκύνθηκε, με αύξηση του όγκου γύρης κατά 21%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Τέξας και στις Μεσοδυτικές Πολιτείες, όπου τα επίπεδα της γύρης αυξήθηκαν περισσότερο από τα φυτά σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργιών της Αμερικής (Asthma and Allergy Foundation of America), μόνο το 2021, περίπου 67 εκατομμύρια ενήλικες και 14 εκατομμύρια παιδιά στις Η.Π.Α. υπέφεραν από εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα.

Ο Δρ Γιανγκ Τζίνγκντουαν, ιδρυτής και διευθυντής ιατρικής στο Ινστιτούτο Ολοκληρωτικής Ιατρικής Γιάνγκ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέντρου ολοκληρωτικής Ιατρικής της Αριζόνα, εξήγησε στους Epoch Times πως η αλλεργική ρινίτιδα συχνά έχει γενετική προδιάθεση – αν οι γονείς ή τα αδέρφια κάποιου πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες, είναι πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα.

Αυτός ο γονιδιακός παράγοντας μπορεί να ενεργοποιήσει τα μαστοκύτταρα (τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα) ή να μην διασπάσει επαρκώς την ισταμίνη στο αίμα (η οποία ρυθμίζει τα νεύρα), οδηγώντας σε αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος. Μόλις αναπτυχθούν τα συμπτώματα, τείνουν να είναι πιο σοβαρά, λέει ο Δρ. Γιάνγκ.

Θεραπείες για την αλλεργική ρινίτιδα από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική 

Ο Ριτσουκάγκου Κεν, ο οποίος ασκεί την παραδοσιακή κινεζική ιατρική στην Κλινική Βελονισμού και Θερμοθεραπείας με Μόξα του Νοσοκομείου Κουρασίκι Χέισεϊ στην Ιαπωνία, είπε στους Epoch Times ότι στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική θεωρείται ότι η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται κυρίως σε εξασθενημένους πνεύμονες, σπλήνα και νεφρούς, όπως επίσης και σε δυσλειτουργίες των εσωτερικών οργάνων, συνδυασμένες με εξωτερικούς παράγοντες.

Όσον αφορά τις μεθόδους θεραπείας, η παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί κατά κανόνα ολιστικές θεραπείες, φάρμακα από βότανα και θεραπείες με βελονισμό, μέθοδοι που έχουν αποδειχθεί αρκούντως αποτελεσματικές.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στις Εναλλακτικές Θεραπείες (Alternative Therapies) στο περιοδικό Υγεία και Ιατρική (Health and Medicine) έδειξε πως μετά από οχτώ εβδομάδες θεραπείας κινεζικής βοτανοθεραπείας, τα συμπτώματα ασθενών με εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα μειώθηκαν δραματικά, τόσο στη ρινική περιοχή όσο και γενικά, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Στην ομάδα της κινεζικής βοτανοθεραπείας, το 60,7% των ασθενών έδειξαν μέτρια έως μεγάλη βελτίωση, συγκριτικά με το 29,6% της ομάδας ελέγχου.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως μέθοδος θεραπείας στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Το ανθρώπινο σώμα έχει αρκετά σημεία βελονισμού που σχετίζονται με τη ρινική κοιλότητα, όπως τα σημεία Γίντανγκ και Γινγκσιάνγκ. Το μασάζ ή ο βελονισμός σε εκείνα τα σημεία μπορεί γρήγορα να ανακουφίσει τα ρινικά συμπτώματα.

Σε γερμανική μελέτη, 41 ασθενείς εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας εκπαιδεύτηκαν στον βελονισμό για να αξιολογήσουν τέσσερα ρινικά συμπτώματα: το φτέρνισμα, τη ρινόρροια (καταρροή στην μύτη), τη ρινική συμφόρηση και τη φαγούρα.

Μετά από τέσσερεις εβδομάδες αυτοθεραπείας με βελονισμό, οι συμμετέχοντες είδαν μείωση και στα τέσσερα ρινικά συμπτώματα συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Το 76% των ασθενών βρήκαν τη θεραπεία με βελονισμό “αποτελεσματική ή πολύ αποτελεσματική”, ενώ το 88% ανέφεραν ότι ήταν “πολύ ικανοποιημένοι ή ικανοποιημένοι” από αυτήν.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που εξασκούν αυτοθεραπεία με βελονισμό τη βρήκαν χρήσιμη για την αλλεργική ρινίτιδα και συνέστησαν τη χρήση της ως μέθοδο αυτοφροντίδας. Επιπλέον, η μελέτη δεν βρήκε καμία δυσμενή επίπτωση που να σχετίζεται με τον βελονισμό. Επομένως, οι ερευνητές συμπέραναν πως ο βελονισμός συνιστά μια εφικτή και ασφαλής μέθοδο αυτοθεραπείας για τους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα.

Δύο σημεία βελονισμού για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας

Ο κος Κεν προτείνει μασάζ σε δύο σημεία βελονισμού για σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Το σημείο Γινγκσιάνγκ

Το σημείο Γινγκσιάνγκ βρίσκεται στη μικρή εσοχή του εξωτερικού άκρου του ρουθουνιού. Κάνοντας μασάζ σε αυτό το σημείο μπορεί να ανακουφίσει  συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση και η καταρροή.

 • Χρησιμοποιήστε το δείκτη σας για να πιέσετε και να κάνετε μασάζ στο σημείο μέχρι να νιώσετε πόνο ή πρήξιμο στην περιοχή.
 • Επαναλάβετε την κίνηση πίεσης και απελευθέρωσης του σημείου για 3 έως 5 λεπτά, δύο με τέσσερεις φορές την ημέρα.
ZoomInImage
Η τοποθεσία του σημείου Γινγκσιάνγκ. (The Epoch Times)

 

Το σημείο Γίντανγκ

Το σημείο Γίντανγκ βρίσκεται στην εσοχή μεταξύ των φρυδιών. Κάνοντας μασάζ σε αυτή την περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης.

 • Με τα δύο μεσαία δάκτυλα και των δύο χεριών, πιέστε το σημείο για έξι δευτερόλεπτα και μετά αφήστε το.
 • Επαναλάβετε την κίνηση 10 φορές.

Ο κος Κεν τονίζει πως η κινεζική βοτανοθεραπεία και ο βελονισμός θα πρέπει να εφαρμόζονται από επαγγελματία της παραδοσιακής κνεζικής ιατρικής, η οποία βασίζεται στις συνθήκες υγείας του εκάστοτε ατόμου.

ZoomInImage
Η τοποθεσία του σημείου Γίνγτανγκ. (The Epoch Times)

 

Τροφές και βότανα που ανακουφίζουν την αλλεργική ρινίτιδα

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική βασίζεται στην αρχή της ομολογίας των φαρμάκων και της τροφής, δηλαδή τα φαρμακευτικά βότανα θεωρούνται επίσης συστατικά της δίαιτας. Η Υπηρεσία Καρδιοϊατρικής Ζεν (Zen Heart Medicine Service) στην Ταϊβάν παρουσιάζει δύο φαρμακευτικές συνταγές φαγητού και μία τσαγιού, οι οποίες τρέφουν τη σπλήνα και τους νεφρούς, ανακοθφίζοντας έτσι την αλλεργική ρινίτιδα:

Κοτόπουλο Γιου Πινγκ

Υλικά

 • 60 γραμμάρια Αστραγάλου (βότανο – Huangqi)
 • 30 γραμμάρια Ατρακτυλώδες (φυτό – Baizhu)
 • 20 γραμμάρια ρίζα Saposhnikovia (Fangfeng)
 • 1 κοτόπουλο

Εκτέλεση

 1. Καθαρίστε εντελώς το κοτόπουλο, αφαιρώντας τα εσωτερικά όργανα.
 2. Γεμίστε το κοτόπουλο με όλα τα φαρμακευτικά βότανα.
 3. Προσθέστε νερό και σιγοβράστε το κοτόπουλο για μία με δύο ώρες.

Επίδραση: Τρέφει τους νεφρούς και ενδυναμώνει τη σπλήνα.

Κινέζικη πάστα γιαμ

Υλικά

 • 150 γραμμάρια κινέζικο γιαμ (φυτό)
 • 10 κομμάτια φρούτων τζιτζιφιάς

Εκτέλεση

 1. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το κινέζικο γιαμ.
 2. Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τα φρούτα της τζιτζιφιάς.
 3. Τοποθετείστε και τα δύο μαζί σε ένα πιάτο, και μαγειρέψτε τα στον ατμό.
 4. Λιώστε τα μαγειρεμένα υλικά μέχρις ότου γίνουν πάστα προτού τα σερβίρετε.

Επίδραση: Ενδυναμώνει τη σπλήνα και τρέφει τους πνεύμονες.

Τσάι από καρύδια και τζίντζερ

Υλικά

 • 3 κομμάτια φρέσκο τζίντζερ
 • 2 γραμμάρια καρυδόψιχα

Εκτέλεση

 1. Βάλτε την καρυδόψιχα σε νερό για να βράσει.
 2. Μόλις αρχίσει να βράζει, μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε για 20 με 30 λεπτά.
 3. Προσθέστε το φρέσκο τζίντζερ και σιγοβράστε για άλλα πέντε λεπτά.
 4. Απομακρύνεται από τη φωτιά και σερβίρετέ το ως τσάι.

Επίδραση: Τρέφει τους νεφρούς και απομακρύνει το κρυολόγημα.

Σημείωση: Κάποια από τα βότανα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο μπορεί να είναι άγνωστα, αλλά είναι γενικά διαθέσιμα σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και στα ασιατικά μαγαζιά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μέθοδοι θεραπείας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα το άτομο. Παρακαλώ απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας.

Της Ellen Wan

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε