Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Ένας στρατιώτης εργάζεται στο Aberdeen Proving Ground στο Maryland σε εικόνα αρχείου. (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

Αξιωματικός του στρατού καταδικάστηκε για ανυπακοή στους κανόνες του COVID-19, ο δικαστής αρνείται να επιβάλει ποινή

Ένας αξιωματικός του στρατού κρίθηκε ένοχος από στρατιωτικό δικαστήριο αυτή την εβδομάδα για παράβαση των κανόνων COVID-19, αλλά ο δικαστής της υπόθεσης δεν επέβαλε καμία ποινή.

Ο Ανθυπολοχαγός Mark Bashaw, εντομολόγος που ήταν διοικητής στο Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Στρατού στο Aberdeen Proving Ground στο Μέριλαντ, καταδικάστηκε επειδή δεν εργαζόταν εξ αποστάσεως όπως είχε διαταχθεί και, αντίθετα, εμφανίστηκε στο γραφείο του χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικό αρνητικού τεστ COVID-19, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Aberdeen Amurr Reese στους Army Times.

Οι στρατιώτες που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο COVID-19 έπρεπε να προσκομίσουν στη μονάδα το αποτέλεσμα ενός τεστ COVID-19 για να εργαστούν αυτοπροσώπως.

Ο Bashaw καταδικάστηκε επίσης επειδή δεν φορούσε μάσκα σε εσωτερικούς χώρους.

Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου, σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά αρχεία του δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος του Bashaw δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν στοιχεία επικοινωνίας για τον Bashaw.

Μετά την καταδίκη, ο δικαστής Robert Cohen, ο οποίος επέβλεπε την υπόθεση, αρνήθηκε να επιβάλει ποινή, σύμφωνα με τον Reese.

«Μετά από προσεκτική εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων, ένας στρατιωτικός δικαστής άσκησε τη νόμιμη εξουσία να μην επιδικάσει ποινή για τον 1ο υπολοχαγό Mark Bashaw», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του.

«Το να μην λάβει κανείς τιμωρία σε στρατοδικείο δεν είναι κάτι το πρωτοφανές», πρόσθεσε.

Η καταδίκη περιγράφηκε ως πλημμέλημα.

«Μια καταδίκη στο στρατοδικείο φέρει ισόβιες παράπλευρες συνέπειες μιας ομοσπονδιακής καταδίκης, πέρα από την τιμωρία που επιβάλλει το δικαστήριο», δήλωσε ο Reese στο Military.com. «Ορισμένα παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν κοινωνικές συνέπειες και δυσκολία στην απόκτηση μελλοντικής απασχόλησης, καθώς οι ποινικές καταδίκες είναι γενικά δημόσια πληροφορία και συχνά αναφέρονται σε ομοσπονδιακές και κρατικές βάσεις δεδομένων ποινικού δικαίου και αδειοδότησης».

Το μέλλον του Bashaw στο σώμα παραμένει ασαφές, όπως και η κατάσταση του εμβολιασμού του.

Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin τον Αύγουστο του 2021 διέταξε όλους τους στρατιώτες να κάνουν το εμβόλιο COVID-19, εκτός αν εγκριθεί ιατρική ή θρησκευτική εξαίρεση.

Ελάχιστες εξαιρέσεις έχουν χορηγηθεί και εκατοντάδες στρατιώτες έχουν διαχωριστεί ως αποτέλεσμα της άρνησης να κάνουν το εμβόλιο.

Μέχρι τις 5 Μαΐου, ο στρατός είχε διώξει 505 στρατιώτες επειδή αρνήθηκαν τη διαταγή του Austin.

Επιπλέον, έξι επικεφαλής έχουν απαλλαγεί, συμπεριλαμβανομένων δύο διοικητών ταγμάτων.

Ο στρατός έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής 30 μόνιμες απαλλαγές και περίπου 3.600 προσωρινές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε