Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ο Μπιλ Γκέιτς μιλάει στην Ουάσινγκτον, στις 21 Απριλίου 2018. (Jose Luis Magana/AP Photo)

Μπιλ Γκέιτς: Οι άνθρωποι δεν θα εγκαταλείψουν τον τρόπο ζωής τους για χάρη της κλιματικής αλλαγής

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς απέρριψε το ενδεχόμενο οι άνθρωποι να προβούν σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως να κόψουν το κρέας και να γίνουν χορτοφάγοι για χάρη της αντιμετώπισης των υποτιθέμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βασιστούμε στο ότι οι άνθρωποι που ζουν έναν εξαθλιωμένο τρόπο ζωής θα αποτελέσουν λύση για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Γκέιτς σε εκδήλωση στην Ινδία την 1η Μαρτίου. «Ξέρετε, η κατανάλωση κρέατος στην Ινδία θα είναι μικρότερη … Αυτό είναι υπέροχο. Θα γίνουν όλοι οι Ινδοί χορτοφάγοι; Θα γίνουν όλοι οι Αμερικανοί χορτοφάγοι; Δεν θα ήθελα να βασιστώ σε αυτό. Όποιος θέλει να το ευαγγελιστεί αυτό, είναι ευπρόσδεκτος. Δεν θα αντισταθώ με κανέναν τρόπο».

Ο Γκέιτς είχε πιέσει νωρίτερα τα πλούσια έθνη να υιοθετήσουν 100% συνθετικό βοδινό κρέας που παρασκευάζεται από φυτικές πρωτεΐνες όπως φασόλια ή μπιζέλια, υδατάνθρακες όπως άμυλο πατάτας, λίπη όπως λάδι κανόλα ή καρύδας, μέταλλα και αρωματικές ουσίες.

Σε ένα διαδικτυακό συνέδριο στο Reddit τον Ιανουάριο, ο Γκέιτς πίεσε για την ευρεία υιοθέτηση προϊόντων κρέατος με βάση τα φυτά.

«Για τους ανθρώπους που θέλουν να γίνουν Vegan είναι υπέροχο, αλλά δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα το κάνουν αυτό. Υπάρχουν εταιρείες που φτιάχνουν «βοδινό κρέας» με νέους τρόπους και άνθρωποι που εργάζονται για να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αγελάδες αλλά να μειώνουν τις εκπομπές μεθανίου», έγραψε.

«Έχω υποστηρίξει αρκετούς καινοτόμους στον τομέα αυτό, συμπεριλαμβανομένων των Beyond and Impossible και Memphis. Πιστεύω ότι τελικά αυτά τα προϊόντα θα είναι πολύ καλά, παρόλο που το μερίδιό τους είναι μικρό σήμερα».

Η ώθηση του Γκέιτς να απομακρυνθεί από την κατανάλωση κρέατος και να υιοθετήσει εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης έρχεται την ίδια ώρα που δραστηριοποιείται στην αγορά γεωργικών εκτάσεων στην Αμερική.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ντάστι Τζόνσον ο ιδρυτής της Microsoft είναι ο «μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης αγροτικής γης» στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέχοντας περισσότερα από 270.000 στρέμματα αγροτικής γης σε 19 πολιτείες.

Κατανάλωση ενέργειας

Στην εκδήλωση στην Ινδία, ο Γκέιτς μίλησε επίσης για την κατανάλωση ενέργειας. Επισήμανε ότι αν οι κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν αυστηρούς νόμους, ο κλιματισμός μπορεί απλώς να απαγορευτεί, κάτι που θα ήταν «καλό για το κλίμα». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι αυτό δεν θα συμβεί, καθώς ένα θερμότερο κλίμα θα αυξάνει συνεχώς τη ζήτηση για ψύξη.

Ο Γκέιτς επεσήμανε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για περισσότερη ενέργεια, τσιμέντο και χάλυβα προέρχεται από χώρες μεσαίου εισοδήματος όπως η Ινδία, «όπου ακόμη και αν σταματήσουμε, ας πούμε, στο ένα τέταρτο της αμερικανικής ενεργειακής έντασης, η κλιματική αλλαγή είναι πολύ, πολύ δραματική».

Ο συνιδρυτής της Microsoft πρότεινε επίσης ότι ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν «τη μισή ενέργεια ανά άτομο», θα ήταν «άδικο» να ζητήσουμε από την Ινδία να διατηρήσει την κατανάλωση στο σημερινό της επίπεδο.

Σύμφωνα με το Our World in Data, η χρήση ενέργειας ανά άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 76.634 κιλοβατώρες το 2021, που είναι σχεδόν 11 φορές μεγαλύτερη από την κατανάλωση ενέργειας της Ινδίας που είναι 6.992 κιλοβατώρες ανά κάτοικο.

Ατζέντα για την κλιματική αλλαγή

Πέρυσι, ο Πάτρικ Μούρ, ένας από τους ιδρυτές της Greenpeace, υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή βασίζεται σε ψευδείς αφηγήσεις.

Σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που περιήλθε στην κατοχή της Epoch Times, ο Μούρ, ο οποίος εγκατέλειψε την οργάνωση το 1986, δήλωσε ότι η Greenpeace «καπελώθηκε» από την πολιτική αριστερά όταν συνειδητοποίησαν τα χρήματα και τη δύναμη που εμπλέκονται στο περιβαλλοντικό κίνημα.

«Το “περιβαλλοντικό” κίνημα έχει γίνει περισσότερο ένα πολιτικό κίνημα παρά ένα περιβαλλοντικό κίνημα», δήλωσε ο ίδιος. «Επικεντρώνονται κυρίως στη δημιουργία αφηγήσεων, ιστοριών, που έχουν σχεδιαστεί για να ενσταλάξουν φόβο και ενοχές στο κοινό, ώστε να τους στέλνουν χρήματα».

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το ανεξάρτητο ίδρυμα Climate Intelligence (CLINTEL) έλαβε υπογραφές από περισσότερους από 1.100 επιστήμονες και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο για την Παγκόσμια Διακήρυξη για το Κλίμα (WCD), στην οποία δηλώνεται ότι δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Epoch Times, ο Μάρσελ Κροκ, ιδρυτής του CLINTEL, δήλωσε ότι ακόμη και αν γίνει αποδεκτό ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι ο κύριος παράγοντας της σημερινής κλιματικής αλλαγής, εξακολουθεί να μην υπάρχει «κλιματική έκτακτη ανάγκη».

«Δηλώνουμε απλώς ότι όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και η αύξηση της θερμοκρασίας [δεν είναι] επιβλαβείς για εμάς ή για τη φύση και επομένως η κλιματική υστερία γύρω από το θέμα είναι εντελώς αδικαιολόγητη και η “θεραπεία” -να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό και να τα αντικαταστήσουμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- πιθανότατα θα είναι χειρότερη από την “ασθένεια” [την κλιματική αλλαγή]”.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε