Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Ένας γιατρός προετοιμάζει το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer-BioNTech σε κέντρο εμβολιασμού στο Χάλιφαξ της Αγγλίας, στις 31 Ιουλίου 2021. (Ian Forsyth/Getty Images)

Χιλιάδες παροτρύνουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επαναπροσλάβει τους υγειονομικούς που απολύθηκαν λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού COVID-19

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάλεσαν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητήσει συγγνώμη, να αποκαταστήσει και να αποζημιώσει τους υγειονομικούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας τους λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού COVID-19, σύμφωνα με την ομάδα εκστρατείας Together.

Μέχρι την Παρασκευή, περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει ένα αίτημα που δημοσίευσε η ομάδα τη Δευτέρα, καλώντας την πρωθυπουργό Λιζ Τρας και την υπουργό Υγείας Τερέζ Κόφεϊ να συμφιλιωθούν με τους περίπου 40.000 κοινωνικούς λειτουργούς που έχασαν τη δουλειά τους αφού αρνήθηκαν να κάνουν τα εμβόλια.

Η ομάδα πολιτικής ελευθερίας, η οποία ξεκίνησε το 2021 ως εκστρατεία κατά των περιορισμών COVID-19 και των υποχρεωτικών εμβολίων, δημοσίευσε την επιστολή την ίδια ημέρα που η Τζανίν Σμολ, πρόεδρος της Pfizer για τις διεθνείς ανεπτυγμένες αγορές, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το εμβόλιο COVID-19 της εταιρείας δεν είχε δοκιμαστεί ως προς την αποτελεσματικότητά του στη διακοπή της μετάδοσης πριν από την εισαγωγή του στην αγορά.

Η επιστολή αναφέρει ότι η εντολή, που εισήχθη από τον πρώην υπουργό Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, ήταν «λανθασμένη επί της αρχής και λανθασμένη στην πράξη», υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που η εντολή τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2021, ήταν «σαφές ότι τα εμβόλια COVID δεν εμπόδιζαν τη μετάδοση».

Η επιστολή καλεί τη νέα κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη, να αποκαταστήσει και να αποζημιώσει όσους επλήγησαν από την υποχρεωτικότητα, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις ελλείψεις προσωπικού και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον τομέα.

Το Together δήλωσε ότι οι υπογραφές θα κλείσουν στις 30 Οκτωβρίου, οπότε και θα αποσταλούν έντυπα αντίγραφα στους υπουργούς.

Τζάβιντ: «Δεν θα είχα κάνει τα πράγματα διαφορετικά»

Την Τετάρτη, ο Τζάβιντ υπερασπίστηκε την πολιτική του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Legatum, λέγοντας στον συνιδρυτή του Together, Άλαν Μίλερ, ότι «δεν θα είχε κάνει ούτε ένα πράγμα διαφορετικά».

Ο Μίλερ ρώτησε τον Τζάβιντ αν εκ των υστέρων θα είχε κάνει τα πράγματα διαφορετικά όσον αφορά την εντολή για το εμβόλιο COVID-19, με τον Τζάβιντ να απαντά: «Όχι, απολύτως όχι».

«Επειδή όταν είσαι υπουργός, πρέπει να παίρνεις αποφάσεις με βάση τα γεγονότα και τις πληροφορίες που έχεις μπροστά σου εκείνη τη στιγμή. Δεν είσαι σε θέση να προβλέψεις το μέλλον», δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας.

«Αλλά όταν τα γεγονότα αλλάζουν, τότε θα πρέπει και εσύ ως υπουργός να μπορείς να αλλάξεις γνώμη και γι’ αυτό και να είσαι πρακτικός και λογικός. Επομένως, δεν θα έκανα ούτε ένα πράγμα διαφορετικά».

Η εντολή για το εμβόλιο που απαιτεί το προσωπικό, οι εθελοντές και οι επισκέπτες των οίκων φροντίδας να είναι «πλήρως εμβολιασμένοι» με τα εμβόλια COVID-19 τέθηκε σε ισχύ στις 11 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο είχαν επίσης προωθήσει μια ξεχωριστή εντολή εμβολιασμού για τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής του NHS, η οποία δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ. Ο δηλωμένος στόχος των πολιτικών ήταν η προστασία των ασθενών, με το συμπέρασμα ότι τα εμβόλια θα μείωναν τη μετάδοση του SARS-CoV-2, της νόσου που προκαλεί την COVID-19.

Η εντολή για τα εμβόλια του NHS σταμάτησε την τελευταία στιγμή, προτού καταργηθεί ένα μήνα αργότερα. Η εντολή για τα ιδρύματα φροντίδας, η οποία είχε ήδη τεθεί σε ισχύ για σχεδόν τέσσερις μήνες, ανακλήθηκε την ίδια στιγμή.

Ο Τζάβιντ δήλωσε τότε ότι η κυβέρνηση «δεν ζητά συγγνώμη» που πρότεινε τις εντολές όταν κυριαρχούσε η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι ήταν η σωστή πολιτική εκείνη τη στιγμή, καθώς «το βάρος των κλινικών στοιχείων υπέρ του εμβολιασμού ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη υπερέβαινε τους κινδύνους για το εργατικό δυναμικό».

Τρεις εβδομάδες πριν από τη διακοπή της προγραμματισμένης εντολής του NHS, ο Τζάβιντ ήρθε αντιμέτωπος με τον γιατρό του NHS Στιβ Τζέιμς, ο οποίος δήλωσε ότι η επιστήμη που υποστήριζε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν ήταν «αρκετά ισχυρή», καθώς οι μειώσεις της μετάδοσης φαινόταν να είναι βραχύβιες.

Ο τότε υπουργός Υγείας δήλωσε ότι σέβεται την άποψη του Τζέιμς, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν όμως και πολλές διαφορετικές απόψεις».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε