Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Ο Τζον Ντάραμ μιλά σε μια διάσκεψη στο New Haven, Conn., στις 20 Σεπτεμβρίου 2018. (Ευγενική προσφορά του Γραφείου Εισαγγελίας των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Κονέκτικατ)

Δεκτή αίτηση-κλειδί του ειδικού συμβούλου Τζον Ντάραμ στην υπόθεση κατά του πρώην δικηγόρου της Κλίντον

Στις 4 Μαΐου, ομοσπονδιακός δικαστής έκανε δεκτή την αίτηση του ειδικού συμβούλου Τζον Ντάραμ να επανεξετάσει έγγραφα που η εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και άλλα μέρη είχαν ισχυριστεί ότι προστατεύονται από το απόρρητο, πράγμα που σημαίνει ότι τα έγγραφα μπορεί τελικά να δημοσιοποιηθούν.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Κρίστοφερ Κούπερ, έπειτα από ακρόαση στην Ουάσινγκτον, έκανε δεκτή την αίτηση του Ντάραμ να υποχρεώσει την προσκόμιση μη επεξεργασμένων εκδόσεων των εν λόγω εγγράφων από την Perkins Coie, μια δικηγορική εταιρεία που προσέλαβε η εκστρατεία πριν από τις εκλογές του 2016, τον Ρόντνεϊ Τζόφε, ένα στέλεχος τεχνολογίας, και την Fusion GPS, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην έρευνα αντιπολίτευσης την οποία η εκστρατεία και η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή (DNC) χρησιμοποίησαν εκτενώς για να ερευνήσουν τον τότε υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ – τον αντίπαλο της Κλίντον για την προεδρία.

Τα μέρη είχαν αντισταθεί στην προσκόμιση ορισμένων εγγράφων και παρέδωσαν επεξεργασμένες εκδόσεις άλλων λόγω της προστασίας που παρείχε το δικηγορικό απόρρητο ή μια άλλη μορφή προνομίου που προστατεύει τα έγγραφα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή «προϊόντων εργασίας» – ισχυρισμοί που ο Ντάραμ αμφισβήτησε εν μέρει επειδή η Fusion ασχολήθηκε κυρίως με μη νομικά θέματα, όπως η έρευνα αντιπολίτευσης για την εκστρατεία, το DNC και την Perkins.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με την αντιπολιτευτική έρευνα της Fusion για τον Τραμπ και την προώθηση από την εταιρεία αμφίβολων ιστοριών σχετικά με τον Τραμπ σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ο Ντάραμ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνημμένα αρχεία που έχουν σταλεί ή ληφθεί από τη Fusion, την Perkins και τον Τζόφε.

Άλλες συνομιλίες μεταξύ της Fusion και του Τζόφε φαίνεται να σχετίζονται με τον ισχυρισμό ότι ο Οργανισμός Τραμπ, η επιχείρηση του Τραμπ, είχε μυστικό κανάλι επικοινωνίας με ρωσική τράπεζα.

Στοιχεία που υποτίθεται ότι τεκμηρίωναν αυτόν τον ισχυρισμό προσκόμισε ο Μάικλ Σάσμαν -που εκείνη την περίοδο εκπροσωπούσε την προεκλογική εκστρατεία και τον Τζόφε- στο FBI, το οποίο δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς. Η CIA έκρινε ότι οι ισχυρισμοί δεν ήταν «τεχνικά εύλογοι».

Η αίτηση υποβλήθηκε στο πλαίσιο της υπόθεσης κατά του Σάσμαν, ο οποίος πρόκειται να δικαστεί αργότερα τον Μάιο για τον ισχυρισμό ότι είπε ψέματα στο FBI όταν είπε ότι δεν έφερε τις πληροφορίες για λογαριασμό πελάτη του.

Τα εν λόγω έγγραφα μπορεί τελικά να διατεθούν ή να μην διατεθούν στο ευρύ κοινό.

Η αίτηση ζητούσε από τον δικαστή Κούπερ, διορισμένο από τον Ομπάμα, να συμφωνήσει να υποχρεώσει τα μέρη να προσκομίσουν μη επεξεργασμένες μορφές των εγγράφων και στη συνέχεια να τα εξετάσει ιδιαιτέρως.

Μετά τη διενέργεια αυτής της εξέτασης, ο Ντάραμ ζήτησε από το δικαστήριο να δώσει στους εισαγγελείς πρόσβαση σε μη επεξεργασμένες εκδόσεις οποιωνδήποτε εγγράφων ο δικαστής κρίνει ότι δεν προστατεύονται από το απόρρητο. Οποιαδήποτε τέτοια έγγραφα πιθανότατα θα αναρτηθούν στο δικαστήριο, καθιστώντας τα διαθέσιμα σε οποιονδήποτε να τα διαβάσει.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε