Σάββατο, 17 Ιαν, 2026
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, στις 23 Ιουνίου 2022. (Ludovic Marin/AFP μέσω Getty Images)

Η κυβέρνηση Ορμπάν αψηφά τη νέα συμφωνία της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Αρνείται η Ουγγαρία να εφαρμόσει τον μηχανισμό αλληλεγγύης για τη μετανάστευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δεχτεί μετανάστες, σύμφωνα με ανακοίνωση του προσωπάρχη του γραφείου του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Γκεργκέλι Γκουλίας, σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη, παραμένοντας συνεπής στη μακροχρόνια αντίθεση της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των κρατών-μελών της ΕΕ αφορά τη λεγόμενη «Δεξαμενή Αλληλεγγύης» και περιλαμβάνει σύστημα κατανομής μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Όπως προβλέπεται, οι χώρες που δεν επιθυμούν να δεχτούν πρόσφυγες μπορούν αντ’ αυτού να παράσχουν οικονομική ή υλική υποστήριξη. Το σύμφωνο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2026.

Ωστόσο, ο Γκουλίας δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν θα εφαρμόσει το σύμφωνο για τη μετανάστευση», σημειώνοντας ότι η ΕΕ «δεν έχει καμία εξουσία να αποφασίζει με ποιον θα πρέπει να ζουν οι Ούγγροι» και θυμίζοντας δημοψήφισμα του 2016 με το οποίο οι ψηφοφόροι απέρριψαν αυτό που η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως αναγκαστική επανεγκατάσταση μεταναστών από την ΕΕ.

Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης του 2015, κατά την οποία η Ουγγαρία έστησε φράχτες από συρματόπλεγμα κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία και την Κροατία για να εμποδίσει τη μετανάστευση κατά μήκος της βαλκανικής οδού.

Η αντιμεταναστευτική πολιτική του Ορμπάν προκαλεί εδώ και χρόνια συγκρούσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2024, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στην Ουγγαρία για επανειλημμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για το άσυλο, επιβάλλοντας εφάπαξ πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ και ημερήσιο πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ για μη συμμόρφωση. Το Δικαστήριο επικαλέστηκε την de facto διακοπή των αιτήσεων ασύλου και την παράνομη κράτηση αιτούντων άσυλο ως βασικές παραβιάσεις.

Γ. Σ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε