Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Πάνω από τη Χώρα, διακρίνεται να δεσπόζει ο λόφος της Μπόχαλης με το Κάστρο της Ζακύνθου, σε χαρακτικό του 1800 περ. Την εποχή που κτίστηκε το Κάστρο, η Ζάκυνθος ήταν υπό την κυριαρχία των Ενετών.

Διασώζοντας το Κάστρο της Ζακύνθου

Σημαντικά και απαραίτητα έργα αποκατάστασης υπό την αιγίδα του Ταμείου Ανάκαμψης

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε μελέτες στερέωσης και ανάδειξης των κτιρίων του Κάστρου της Ζακύνθου, μνημεία από τις περιόδους της Ενετοκρατίας και της Αγγλοκρατίας στο νησί. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρά στην εφαρμογή καίριων επεμβάσεων στο εσωτερικό του Κάστρου, προκειμένου να διασωθούν τα κτίρια, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση.

Η περίπτωση της Πόλης της Ζακύνθου.

«Το Κάστρο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βυζαντινό και μεσαιωνικό μνημείο λόγω της ιστορικής σημασίας και αρχιτεκτονικής του αξίας. Στόχος μας είναι, μετά την αντιμετώπιση των δομικών και αισθητικών προβλημάτων που παρουσιάζει, να αναδειχθεί η ιστορική και αρχαιολογική του αξία, καθώς και η περαιτέρω λειτουργική αξιοποίησή του ως επισκέψιμου χώρου. Αν και έχει υποστεί πολλές και σοβαρές καταστροφές, τα σωζόμενα κτήρια παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το έργο της αποκατάστασης, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, έχει ενταχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με την αποκατάσταση του Κάστρου, το οποίο έχουμε εντάξει και στο δίκτυο των πολιτιστικών διαδρομών, που επίσης χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ, παραδίδουμε στη Ζάκυνθο έναν πολύ σπουδαίο πολιτιστικό και εξίσου σημαντικό αναπτυξιακό πόρο, καθώς ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος του νησιού», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Venetian Castle in Zakynthos (Ενετικό κάστρο Ζακύνθου) | Flickr

Πρόκειται για μνημεία τα οποία βρίσκονται πλησίον των τειχών προς την πλευρά της πόλης. Συγκεκριμένα, η μελέτη αφορά τη Μικρή Πυριτιδαποθήκη, τη Μεγάλη Πυριτιδαποθήκη και τις φυλακές της ενετικής περιόδου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και στο συγκρότημα διοικητηρίου-στρατώνων της περιόδου της Αγγλοκρατίας. Βασικές αρχές αποκατάστασης είναι η αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων και η αισθητική αναβάθμιση της εικόνας του Κάστρου. Οι μελέτες εκπονήθηκαν στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με αντικείμενο την αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων της Ζακύνθου.

Ε.Μ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε