Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ καταθέτει κατά τη διάρκεια ακρόασης για να συζητήσει τη μεταρρύθμιση του Άρθρου 230 του Νόμου περί Ευπρέπειας στις Επικοινωνίες μαζί με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην Ουάσιγκτον στις 28 Οκτωβρίου 2020. (Greg Nash / Pool / AFP μέσω Getty Images)

Διέρρευσε βίντεο με διάλογο του CEO του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, πριν την διαγραφή του Τραμπ

Ο ερευνητικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Project Veritas δημοσίευσε την Πέμπτη ένα βίντεο που διέρρευσε, το οποίο φαίνεται να δείχνει τις εσωτερικές συζητήσεις του Διευθύνοντα σύμβουλου του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, πριν από την αναστολή του λογαριασμού του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις ΗΠΑ.

«Πρέπει πάντα να αισθάνεσαι ελεύθερος να εκφράζεις τον εαυτό σου με όποια μορφή εκδηλώνεται αυτό», είπε ο Ντόρσεϊ στο βίντεο, που φέρεται να βιντεοσκοπήθηκε κρυφά από ένα «εσωτερικό πληροφοριοδότη» του Twitter.

«Επικεντρωνόμαστε σε έναν λογαριασμό [@realDonaldTrump] αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο από έναν μόνο λογαριασμό και θα συνεχιστεί για πολύ περισσότερο από σήμερα, αυτήν την εβδομάδα και τις επόμενες εβδομάδες, και θα προχωρήσει και μετά την ορκωμοσία», πρόσθεσε ο Ντόρσεϊ. «Και πρέπει να το περιμένουμε αυτό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό».

«Έτσι, οπωσδήποτε εστιάζουμε σε αυτόν τον λογαριασμό και πώς συνδέεται με τη βία στον πραγματικό κόσμο. Αλλά επίσης, πρέπει να σκεφτούμε πολύ πιο μακροπρόθεσμα για το πώς αυτές οι δυναμικές λειτουργούν με την πάροδο του χρόνου. Δεν πιστεύω ότι θα τελειώσει σύντομα», είπε ο Ντόρσεϊ στους συνεργάτες του.

Σύμφωνα με μια ανάρτηση του Project Veritas στο Twitter, η διαρροή του βίντεο αποτελεί απόδειξη ότι «η λογοκρισία έχει γίνει πολύ άγρια».

Το Twitter ανέστειλε μόνιμα τον Τραμπ από την πλατφόρμα του στις 8 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την εισβολή όχλου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης του Κογκρέσου που συγκλήθηκε για να επικυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ είχε υποκινήσει τη βία.

Η κίνηση αυτή δέχθηκε κριτική από παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Μεξικού και της καγκελαρίου της Γερμανίας. Ο Τραμπ κατηγόρησε το Twitter ότι συνεργάστηκε με τους Δημοκρατικούς. Το Facebook και το YouTube έχουν επίσης αναστείλει τους λογαριασμούς του Τραμπ.

Στο βίντεο αυτό, που έχει συγκεντρώσει πάνω από δύο εκατομμύρια προβολές μέσα σε λίγες ώρες, ο Ντόρσεϊ υπονόησε ότι σκέφτεται να προβεί σε «πολύ μεγαλύτερες» ενέργειες από την απαγόρευση του Τραμπ στην πλατφόρμα, αναφερόμενος στην εκκαθάριση λογαριασμών που συνδέονται με το QAnon.

Ένας μεγάλος αριθμός λογαριασμών υπέρ του Τραμπ πρόσφατα διαγράφηκαν από το Twitter.

«Ξέρετε, οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά διχασμένες. Η πλατφόρμα μας το δείχνει αυτό κάθε μέρα», είπε ο Ντόρσεϊ. «Και ο ρόλος μας είναι να προστατεύουμε την ακεραιότητα αυτού του διαλόγου και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν βλάπτεται από αυτό. Και αυτό είναι το επίκεντρό μας».

Ο Τζέιμς Ο’ Κιφ ιδρυτής του Project Veritas, δήλωσε την Πέμπτη ότι έρχονται και άλλες διαρροές από τον γίγαντα των κοινωνικών μέσων που προέρχονται από άλλους πληροφοριοδότες.

«Μείνετε συντονισμένοι. Μπορεί να είναι ιδιωτικές εταιρείες, αλλά έχουν περισσότερη εξουσία και από τα τρία Σώματα της Κυβέρνησης», δήλωσε ο Ο’ Κιφ.

Το Twitter δεν απάντησε άμμεσα σε αίτημα της Epoch Times για κάποιο σχόλιο.

Η διαρροή του βίντεο ήρθε μετά από μια δήλωση του Ντόρσεϊ στις 13 Ιανουαρίου στην οποία αναγνώρισε ότι η απόφαση της εταιρείας να απομακρύνει τον Τραμπ ήταν διχαστική και έθετε ένα επικίνδυνο παράδειγμα.

«Πρέπει να κάνουμε αυτές τις ενέργειες κατακερματισμού του δημοσίου διαλόγου. Μας διαιρούν. Περιορίζουν τις δυνατότητες αποσαφήνισης, εξιλέωσης και μάθησης. Και θέτει ένα παράδειγμα που πιστεύω ότι είναι επικίνδυνο: η δύναμη που έχει ένα άτομο ή μια εταιρεία σε ένα μέρος του παγκόσμιου δημόσιου διαλόγου», έγραψε ο Ντόρσεϊ στο Twitter.

«Δεν πανηγυρίζω ούτε αισθάνομαι υπερήφανος για το ότι πρέπει να τον διαγράψουμε [τον Τραμπ] από το Twitter ή για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Μετά από μια ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι θα κάναμε αυτήν την ενέργεια, πήραμε μια απόφαση με τις καλύτερες πληροφορίες που είχαμε, βασισμένοι σε απειλές για τη σωματική ασφάλεια τόσο εντός όσο και εκτός του Twitter. Ήταν αυτό σωστό;» συνέχισε Ντόρσεϊ.

«Πιστεύω ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση για το Twitter. Αντιμετωπίσαμε μια ασυνήθιστη και ανυπόφορη κατάσταση, αναγκάζοντάς μας να εστιάσουμε όλες μας τις ενέργειές μας στη δημόσια ασφάλεια. Η σωματική βλάβη εκτός σύνδεσης ως αποτέλεσμα διαδικτυακής ομιλίας είναι εμφανώς πραγματική και αυτό είναι που καθοδηγεί την πολιτική μας και τις ενέργειές μας πάνω απ ‘όλα».

Ο Ivan Pentchoukov συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε