Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Προσωπικό ασφαλείας φυλάει σκοπιά έξω από το Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν στη Γουχάν, καθώς μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πραγματοποιούν επίσκεψη για να διερευνήσουν την προέλευση του κορονοϊού COVID-19, στις 3 Φεβρουαρίου 2021. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας επικρίνουν σε ανοιχτή επιστολή ΜΜΕ και επιστήμονες που απέρριψαν τη θεωρία περί διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο

Του Ryan Morgan

Μια ομάδα 43 ειδικών σε θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δημοσίευσε στις 11 Ιανουαρίου μια ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνει ειδησεογραφικούς οργανισμούς και επιστημονικές δημοσιεύσεις που απέρριψαν την πιθανότητα η πανδημία COVID-19 να ήταν αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο.

Η επιστολή απευθύνεται «Προς τους συντάκτες, τους συγγραφείς και τους συντελεστές των σημαντικότερων επιστημονικών, ιατρικών και δημοσιογραφικών εκδόσεων παγκοσμίως». Στους αποδέκτες περιλαμβάνονται τα The Lancet, Nature Medicine, The New York Times και το περιοδικό TIME.

Η επιστολή περιλαμβάνει υπογραφές από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μίχαελ Μακκόλ, τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, τον πρώην αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάθιου Πότινγκερ και αναλυτές από το Heritage Foundation, το Ινστιτούτο Hudson, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) και άλλους αναλυτές ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

«Κορυφαία επιστημονικά περιοδικά λογόκριναν τις αντίθετες φωνές- πολλοί επιστημονικοί συντάκτες σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία προώθησαν αφηγήσεις ή υποστήριξαν συμπεράσματα που δεν τεκμηριώνονταν από στοιχεία- οι δημοσιογράφοι απέτυχαν να κάνουν έστω και επιφανειακές προσπάθειες να αναδείξουν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων των πηγών τους», αναφέρεται στην επιστολή.

«Αυτό λειτούργησε παρεμποδιστικά στις συζητήσεις εθνικής και διεθνούς πολιτικής σχετικά με τον τρόπο μετριασμού μελλοντικών πανδημιών οποιασδήποτε προέλευσης -φυσικής, τυχαίας ή σκόπιμης».

Η επιστολή κατηγορεί συντάκτες και δημοσιογράφους ειδησεογραφικών οργανισμών και επιστημονικών εκδόσεων για την καταστολή της συζήτησης σχετικά με την προέλευση του ιού.

Η επιστολή αναφέρεται σε άρθρο του Fox News σχετικά με ένα tweet του Μαΐου 2021 ενός δημοσιογράφου των New York Times, ο οποίος είπε: «Κάποια μέρα θα σταματήσουμε να μιλάμε για τη θεωρία της διαρροής στο εργαστήριο και ίσως ακόμη και να παραδεχτούμε τις ρατσιστικές ρίζες της. Αλλά δυστυχώς, αυτή η μέρα δεν έχει έρθει ακόμα».

Ο δημοσιογράφος των New York Times διέγραψε το tweet την ίδια ημέρα που το έγραψε.

«Η ασφάλεια και η ευημερία μας εξαρτώνται από την αυστηρή επιστημονική συζήτηση και την έρευνα, καθώς και από τα ατρόμητα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», συνεχίζει η επιστολή.

«Η ευθύνη τόσο των επιστημόνων όσο και των δημοσιογράφων είναι να θέτουν δύσκολες ερωτήσεις και να αναζητούν την αλήθεια. Απορρίπτοντας πρόωρα ή στιγματίζοντας ορισμένα ερωτήματα -από την αρχή της πανδημίας- πολλοί επιφανείς επιστήμονες και δημοσιογράφοι απέτυχαν στο καθήκον τους».

Η επιστολή συνέχισε απαριθμώντας “αξιοσημείωτες αποτυχίες” διαφόρων ειδησεογραφικών και επιστημονικών δημοσιεύσεων. Μια δήλωση του Φεβρουαρίου του 2020 από το The Lancet «ισχυρίστηκε χωρίς στοιχεία ότι η αμφισβήτηση της υποτιθέμενης φυσικής προέλευσης του COVID-19 αποτελεί “παραπληροφόρηση” και “θεωρία συνωμοσίας”», αναφέρει η επιστολή.

Ο Πίτερ Ντάσζακ, πρόεδρος της EcoHealth Alliance, αναφέρεται ως συν-συγγραφέας της δήλωσης του Φεβρουαρίου 2020 από το The Lancet. Η EcoHealth Alliance συνεργάστηκε άμεσα με το εργαστήριο Γουχάν της Κίνας για την έρευνα κορονοϊών. Το Lancet στη συνέχεια αναγνώρισε ερωτήματα σχετικά με το αν ο Ντάσζακ είχε “ανταγωνιστικό συμφέρον” όταν συνυπογράφει τη δήλωση του 2020.

Οι συντάκτες της επιστολής σημείωσαν επίσης ότι μια έκθεση του Nature Medicine, η οποία «έγινε ένα από τα πιο πολυαναφερόμενα άρθρα ακαδημαϊκού περιοδικού στην ιστορία», είχε «ουσιαστικά στιγματίσει όποιον αμφισβητούσε το ενδεχόμενο το ξέσπασμα της επιδημίας να έχει προέλθει από εργαστήριο».

Η επιστολή ανέφερε επίσης ότι οι New York Times παρείχαν “μεροληπτική κάλυψη” μιας προ-τυπωμένης δημοσίευσης «που ισχυριζόταν ότι η πανδημία προερχόταν από μια αγορά της Γουχάν, χωρίς προσεκτική συνέχεια, αφού ο συγκεκριμένος ισχυρισμός απέτυχε να επιβιώσει από τη διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους στο περιοδικό Science, και όταν άλλα δεδομένα αμφισβήτησαν την υπόθεση της έρευνας».

Το Lancet, το Nature Medicine, οι New York Times και το περιοδικό TIME δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Μια έκθεση (pdf) που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους από τον εποπτικό προσωπικό της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πανδημία COVID-19 «ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα ενός περιστατικού που σχετίζεται με την έρευνα» στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν (WIV) στη Γουχάν της Κίνας.

Ο Ivan Pentchoukov συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε