Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Στρατιωτικοί εκπρόσωποι στέκονται σε σχηματισμό στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο στις 9 Οκτωβρίου 2021. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Έκθεση: Ο στρατός της Κίνας έχει την ίδια βασική αδυναμία με αυτόν της Ρωσίας

Ο στρατός της Κίνας μοιράζεται μια παρόμοια αδυναμία με εκείνη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειές της να κατακτήσει την Ταϊβάν σε περίπτωση που το καθεστώς προχωρήσει σε εισβολή, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Η έκθεση (pdf), που δημοσιεύθηκε από το National Defense University Press νωρίτερα αυτό το μήνα, ανέλυσε τα βιογραφικά περισσότερων από 300 ανώτερων αξιωματικών του κινεζικού στρατού πριν και μετά τις σαρωτικές στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις του Κινέζου κομμουνιστή ηγέτη Σι Τζινπίνγκ το 2015.

Ειδικότερα, διαπίστωσε ότι πολλοί από τους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματικούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) δεν είχαν εμπειρία από κοινές υπηρεσίες και, ως εκ τούτου, θα ήταν λιγότερο ικανοί να συνεργαστούν με τους ομολόγους τους σε άλλες υπηρεσίες.

Οι αξιωματικοί του στρατιωτικού κλάδου του ΚΚΚ, του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), ήταν πάντοτε ουσιαστικά απομονωμένοι στις υπηρεσίες τους, με εκείνους του Ναυτικού να μην συνεργάζονται ποτέ με τις χερσαίες ή τις αεροπορικές δυνάμεις και το αντίστροφο.

«Οι ανώτεροι αξιωματικοί του PLA τείνουν να παραμένουν όχι μόνο στις δικές τους υπηρεσίες αλλά και στις λειτουργικές περιοχές που τους έχουν ανατεθεί», αναφέρεται στην έκθεση. «Οι επιχειρησιακοί διοικητές, για παράδειγμα, σπάνια έχουν εμπειρία διεύρυνσης της καριέρας τους στα διοικητικά και αντίστροφα».

«Οι μελλοντικές επιχειρήσεις της PLA θα μπορούσαν να παρεμποδιστούν από αξιωματικούς με στενές προοπτικές».

Συγκρίνοντας την ανώτατη βαθμίδα των ηγετών της PLA το 2015 και το 2021, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις του Σι «δεν είχαν καμία επίδραση στη μέση ηλικία, εμπειρία ή εκπαίδευση των ανώτερων ηγετών».

Αυτή η αποτυχία έρχεται παρόλο που ένας κεντρικός στόχος των μεταρρυθμίσεων αποσκοπούσε στην ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής κοινής υπηρεσίας, σύμφωνα με την έκθεση.

«Ακρογωνιαίος λίθος των μεταρρυθμίσεων της PLA στην εποχή του Σι ήταν η ανάπτυξη μιας κοινής δομής διοίκησης στην οποία οι διοικητές έχουν εξουσία σε καιρό ειρήνης επί των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων», αναφέρεται στην έκθεση.

«Παρ’ όλα αυτά, αυτή η πρόοδος δεν επεκτείνεται στο σύστημα ανάθεσης».

Με απλά λόγια, οι ανώτεροι αξιωματικοί της PLA δεν είχαν σε μεγάλο βαθμό τοποθετηθεί σε κοινές υπηρεσιακές διοικήσεις. Επιπλέον, υπήρχε ελάχιστη αντιμετώπιση για το πρόβλημα αυτό, καθώς η PLA δεν είχε κανέναν κανόνα για να διασφαλίσει ότι θα γινόταν τέτοια εκπαίδευση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συγκριτικά, έχουν από το 1986 επιβάλει ότι οι ανώτεροι αξιωματικοί αποκτούν τα προσόντα για κοινή υπηρεσία μέσω της εκπαίδευσης σε κοινές σχολές επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και μέσω της υπηρεσίας σε κοινές αποστολές.

Αντί να επιβάλει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπηρεσιών, ωστόσο, ο Σι έχει επικεντρωθεί στην επιβολή της ιδεολογικής συμμόρφωσης και της κομματικής πίστης.

«Όλοι οι αξιωματικοί της PLA είναι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και πρέπει να έχουν αρκετή πολιτική οξυδέρκεια για να επιδεικνύουν πίστη στον Σι και την ατζέντα του», αναφέρεται στην έκθεση.

«Ο Σι έχει εμπλακεί προσωπικά στις επιλογές μέσω της θέσης του ως πρόεδρος της CMC [Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής] και έχει αυξήσει τον έλεγχό του μέσω ερευνών κατά της διαφθοράς».

Αυτή η πορεία δράσης είχε ως αποτέλεσμα την πραγματική μείωση του αριθμού των ανώτερων αξιωματικών με κοινή εμπειρία μεταξύ 2015 και 2021.

Από πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση, μόνο το 56% των ανώτερων αξιωματικών της PLA είχαν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε κοινή αποστολή κατά την προηγούμενη δεκαετία. Πρόκειται για μείωση κατά πέντε τοις εκατό από το 2015.

Αυτό σημαίνει ότι οι αξιωματικοί της PLA είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες από τους Αμερικανούς ομολόγους τους να έχουν επίσης αναπτύξει τεχνογνωσία σε συναφείς τομείς, όπως η διοικητική μέριμνα, διαπιστώνει η έκθεση.

«Η συνεχιζόμενη εξειδίκευση σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις καριέρας σημαίνει ότι [οι αξιωματικοί] έχουν σχετικά βαθιά εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς, αλλά πιθανότατα περιορισμένη επίγνωση άλλων λειτουργικών δεξιοτήτων», αναφέρει η έκθεση, «για παράδειγμα, οι επιχειρησιακοί διοικητές τείνουν να μην έχουν υπόβαθρο στην εφοδιαστική ή τον εντοπισμό στόχου».

Συνολικά, η έκθεση υπογράμμισε ότι η περιορισμένη εμπλοκή και εκπαίδευση των ανώτερων αξιωματικών της PLA στην εργασία στον κοινό τομέα θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη στρατιωτική ετοιμότητα.

Η συνοχή της PLA θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλή σε μια σύνθετη κατάσταση μάχης, αναφέρει η έκθεση, και θα μπορούσε να μιμηθεί τις επανειλημμένες αποτυχίες από παρόμοιες αδυναμίες που υπήρχαν στον ρωσικό στρατό κατά την εισβολή του στην Ουκρανία.

«[Γ]ια να είναι οι στρατοί επιχειρησιακά αποτελεσματικοί, ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση πρέπει να συμπληρώνονται από εξειδικευμένους ηγέτες», αναφέρεται στην έκθεση. «Εδώ και χρόνια, η PLA παραπονιέται ότι οι αξιωματικοί της πάσχουν από μέτριες ηγετικές ικανότητες».

«Η ακαμψία στις αποστολές της PLA θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα της Κίνας σε μελλοντικές συγκρούσεις -ιδιαίτερα σε εκείνες που απαιτούν υψηλό επίπεδο ενωτικότητας και προσαρμοστικότητας, όπως ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας το 2022- εάν οι Κινέζοι στρατιωτικοί ηγέτες δεν έχουν προοπτικές πέρα από τη δική τους υπηρεσία, ειδικότητα και τμήμα».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε