Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ο Τζέφρι Επστάιν (Κ) εμφανίζεται στο δικαστήριο στο Γουέστ Παλμ Μπιτς, Φλόριντα, στις 30 Ιουλίου 2008. (Uma Sanghvi/Palm Beach Post μέσω AP)

Έγγραφα του Τζέφρι Επστάιν, με ονόματα συνδεδεμένων προσώπων, πρόκειται να δημοσιοποιηθούν

Έγγραφα που αποκαλύπτουν τα ονόματα των υπαλλήλων του Τζέφρι Επστάιν και άλλων φερόμενων συνεργατών πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τους επόμενους μήνες, αφού οι άνθρωποι δεν έφεραν αντίρρηση για τη δημοσιοποίηση του υλικού.

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι που έχουν επιβεβαιωμένους ή υποτιθέμενους δεσμούς με τον Επστάιν, όπως το να είναι υπάλληλοί του ή ένα από τα φερόμενα ως θύματά του, επέλεξαν να μην προσέλθουν για να υποβάλουν αντιρρήσεις για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους. Αναφέρονται σε έγγραφα που κατατέθηκαν σε υπόθεση δυσφήμισης που ασκήθηκε το 2015 εναντίον της Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδας του Επστάιν.

Η αγωγή διευθετήθηκε το 2017, αλλά εξωτερικές ομάδες πίεσαν για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων προς το συμφέρον της πρόσβασης του κοινού.

Ορισμένα από τα άτομα εξέφρασαν αντιρρήσεις για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και έπεισαν την, διορισμένη από τον Τζορτζ Μπους περιφερειακή δικαστή των ΗΠΑ Λορέτα Πρέσκα, που επιβλέπει την υπόθεση, να κρατήσει τις ταυτότητές τους κρυφές.

Άλλοι απέτυχαν, και η Πρέσκα τον Νοέμβριο του 2022 διέταξε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων με τα ονόματά τους. Τα έγγραφα αποσφραγίστηκαν τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων που αφορούσαν τη Σάρα Ράνσομ, ένα φερόμενο ως θύμα του Επστάιν, η οποία υποστήριξε τους ισχυρισμούς της Τζιούφρε με την κατάθεσή της.

Άλλα άτομα δεν διαμαρτυρήθηκαν για την αποσφράγιση. Η Πρέσκα δήλωσε ότι «η ιδιωτική ζωή, η φήμη ή άλλα συμφέροντα των ανθρώπων μπορεί να θιγούν από την αποκάλυψη του Αποσφραγισμένου Υλικού».

Η Μάξγουελ αντιδρούσε παλαιότερα στη αποσφράγιση των εγγράφων, αλλά εγκατέλειψε τις αντιρρήσεις της μετά την καταδίκη της σε 20 χρόνια φυλάκισης για σεξουαλική διακίνηση και η Τζιούφρε υποστηρίζει τη δημοσιοποίηση του υλικού.

Σε μια νέα πρόταση, που καταχωρήθηκε στο πινάκιο του δικαστηρίου στις 8 Φεβρουαρίου, προσφέρθηκε στον δικαστή μια περιγραφή για κάθε πρόσωπο.

Από το έγγραφο προκύπτει ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει περισσότερους από δώδεκα υπαλλήλους του Επστάιν, περισσότερους από δώδεκα φερόμενους μάρτυρες, περισσότερους από δύο δωδεκάδες φερόμενους συνεργάτες του Επστάιν και περισσότερα από δώδεκα φερόμενα θύματα.

Περιγράφονται επίσης πολλαπλοί φερόμενοι ως δράστες και στελέχη των αρχών επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην διευθυντή του FBI.

Ορισμένα από τα άτομα αυτά έχουν ήδη δώσει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης ή έχουν καταθέσει κατά τη διάρκεια νομικών υποθέσεων που σχετίζονται με τον Επστάιν, όπως η υπόθεση κατά της Μάξγουελ, σύμφωνα με την κοινή πρόταση.

Άλλοι έχουν συνδεθεί με τον Επστάιν σε ειδησεογραφικά δημοσιεύματα, δήλωσαν οι δικηγόροι της Τζιούφρε, ενώ ένα άτομο έχει διωχθεί στο εξωτερικό για σεξουαλική διακίνηση.

Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του εν λόγω ατόμου, έχουν έκτοτε πεθάνει.

Κάποιοι από την ομάδα δεν έχουν συνδεθεί δημοσίως με τον Επστάιν, αναφέρεται στην κατάθεση.

Ενώ η Μάξγουελ δήλωσε μέσω των δικηγόρων της ότι δεν έχει πλέον αντίρρηση για την αποσφράγιση, οι δικηγόροι της δήλωσαν ότι ορισμένο από το σφραγισμένο υλικό περιέχει «πικάντικους, αναπόδεικτους ισχυρισμούς» εναντίον πολλών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός φερόμενου ως συνεργάτη του Επστάιν.

Σε μια άλλη περίπτωση, οι δικηγόροι της Μάξγουελ δήλωσαν ότι ένας φερόμενος ως δράστης «είναι νεκρός και ως εκ τούτου δεν θα έχει “μια δίκαιη ευκαιρία” να απαντήσει σε τυχόν μη αποσιωπημένες κατηγορίες, οι οποίες προφανώς δεν κρίθηκαν ποτέ δημοσίως». Η ομάδα της Τζιούφρε δήλωσε ότι το υλικό που αφορά το άτομο θα πρέπει «να αποσιωπηθεί πλήρως» επειδή «φέρεται να έχει εμπλακεί σε σοβαρά αδικήματα» και επειδή το άτομο ή οι εκπρόσωποί του θα έχουν «μια δίκαιη ευκαιρία» να απαντήσουν σε τυχόν μη αποσιωπημένες κατηγορίες.

Τα μέρη διέφεραν επίσης ως προς τις περιγραφές ορισμένων από τα πρόσωπα. Σε μια περίπτωση, η ομάδα της Τζιούφρε περιέγραψε ένα άτομο ως φερόμενο θύμα, αλλά οι εκπρόσωποι της Μάξγουελ δήλωσαν ότι δεν υπήρχε βάση για την περιγραφή αυτή.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα αποκαλυφθούν τα έγγραφα.

Η Πρέσκα δήλωσε ότι θα προβεί σε «λεπτομερή έλεγχο των εγγράφων», συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των μη συμμετεχόντων. Η επανεξέταση θα περιλαμβάνει την εξέταση σφραγισμένων στοιχείων που αφορούν κάθε πρόσωπο.

Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, πρόσφατα αποσφραγισμένες πληροφορίες έδειξαν ότι ο Επστάιν είχε στενή σχέση με ένα στέλεχος της JPMorgan Chase, καθώς η τράπεζα διατηρούσε ενεργούς τους λογαριασμούς του παρά την καταδίκη του για σεξουαλικό αδίκημα στη Φλόριντα.

Τουλάχιστον 20 θύματα σεξουαλικής εμπορίας και σεξουαλικής κακοποίησης πληρώθηκαν μέσω των λογαριασμών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οποίες κατατέθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Αμερικανικών Παρθένων Νήσων. Η τράπεζα δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Γνωστοί συνεργάτες του Επστάιν είναι ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο πρίγκιπας Άντριου και ο επιχειρηματίας Λεξ Γουέξνερ.

Ο Επστάιν αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλική διακίνηση όταν πέθανε στη φυλακή το 2019. Ο ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης αποφάνθηκε ότι ο θάνατος ήταν αυτοκτονία. Ο Επστάιν είχε δηλώσει ένοχος για την προσέλκυση ανηλίκου για πορνεία στη Φλόριντα το 2008.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε