Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ο Κινέζος αντιφρονών Γουάνγκ Γιονγκχόνγκ σε συγκέντρωση μπροστά από την America ChangLe Association στη Νέα Υόρκη στις 25 Φεβρουαρίου 2023. Μέσα στο κτίριο της ένωσης βρίσκεται ένα κλειστό πλέον αστυνομικό τμήμα της υπερπόντιας κινεζικής αστυνομίας. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Έγγραφο Κινέζου αστυνομικού που διέρρευσε αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τα κέντρα αστυνόμευσης του ΚΚΚ στο εξωτερικό

Ένα δοκίμιο που διέρρευσε και γράφτηκε από έναν αστυνομικό στην κομητεία Τσινγκτιάν της ανατολικής επαρχίας Ζετζιάνγκ της Κίνας αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η αστυνομία της κομητείας διεξάγει αστυνόμευση στο εξωτερικό σε συνεργασία με τα κινεζικά προξενεία.

Ο Γουάν Χουαρόνγκ, συγγραφέας του δοκιμίου, ήταν επικεφαλής του αστυνομικού γραφείου της κομητείας Τσινγκτιάν το 2019 όταν δημοσιεύθηκε το δοκίμιο, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της πόλης Λισούι.

Το άρθρο του Γουάν, με τίτλο «Εξερεύνηση και πρακτική της εμπειρίας της νέας εποχής Φενγκιάο σε ξένες χώρες-Μελέτη περίπτωσης της κομητείας Τσινγκτιάν», απεικονίζει πώς η αστυνομία της κομητείας πραγματοποίησε αστυνόμευση σε ξένες χώρες κινητοποιώντας υπερπόντιους Κινέζους που η καταγωγή τους προέρχονταν από την Τσινγκτιάν.

Η αποκαλούμενη «εμπειρία Φενγκιάο» αναφέρεται στην πρακτική των αρχών του δήμου Φενγκιάο «για την κινητοποίηση των μαζών και την ενίσχυση της δικτατορίας επί των ταξικών εχθρών», η οποία επικροτήθηκε από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) την εποχή του Μάο στη δεκαετία του 1960. Η Φενγκιάο είναι μια πόλη στην επαρχία Ζετζιάνγκ.

Το 2013, ο σημερινός ηγέτης του ΚΚΚ, Σι Τζινπίνγκ καυχήθηκε για τον τρόπο δικτατορίας του Φενγκιάο ως την εμπειρία της «στήριξης στις μάζες για την επίλυση των συγκρούσεων σε τοπικό επίπεδο».

Στο άρθρο του Γουάν σημειώνεται ότι με βάση το παράδειγμα του Φενγκιάο, δημιουργούνται τεράστια δίκτυα αστυνόμευσης σε ξένες χώρες, κινητοποιώντας Κινέζους που έχουν γεννηθεί στο Τσινγκτιάν για να ασκούν αστυνόμευση σε ξένο έδαφος.

Η αστυνόμευση της Κίνας σε ξένες χώρες αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τη μη κυβερνητική οργάνωση Safeguard Defenders. Μια έκθεση τον Δεκέμβριο του 2022 αποκαλύπτει ότι υπάρχουν πλέον «τουλάχιστον 102 “Κέντρα παροχής υπηρεσιών της κινεζικής αστυνομίας στο εξωτερικό” σε 53 χώρες σε όλο τον κόσμο». Οι σταθμοί αυτοί εξυπηρετούν «σκοτεινούς» σκοπούς, όπως ο εντοπισμός, η σύλληψη και η έκδοση ατόμων που καταζητούνται από το ΚΚΚ, συμπεριλαμβανομένων των αντιφρονούντων κατά του καθεστώτος και του ηγέτη του Σι Τζινπίνγκ.

Οι Safeguard Defenders ανέφεραν τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι η αστυνομία της Τσινγκτιάν δημιούργησε κέντρα υπηρεσιών της αστυνομίας στο εξωτερικό σε 21 πόλεις σε 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, του Μιλάνου, του Παρισιού, και της Βιέννης.

Ένα μπαλόνι κρατιέται σε συνέντευξη Τύπου και συγκέντρωση μπροστά από την America ChangLe Association, όπου τονίζεται η διεθνής καταστολή του Πεκίνου, στη Νέα Υόρκη στις 25 Φεβρουαρίου 2023. Μέσα στο κτίριο της ένωσης βρίσκεται ένα κλειστό πλέον υπερπόντιο κινεζικό αστυνομικό τμήμα. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Ανοικτή και συγκαλυμμένη αστυνόμευση στο εξωτερικό από την αστυνομία της Τσινγκτιάν

Το άρθρο του Γουάν δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο Public Security Science Journal of Zhejiang Police College, αλλά πλέον δεν είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Η κινεζική έκδοση της Epoch Times κατάφερε να αποκτήσει ένα αντίγραφο του πλήρους άρθρου.

Ο νομός Τσινγκτιάν υπάγεται στη διοίκηση της πόλης Λισούι, στην επαρχία Ζετζιάνγκ. Είναι γνωστή ως η «πατρίδα των υπερπόντιων Κινέζων», με ιστορία πάνω από 300 χρόνια υπερπόντιου εποικισμού. Σύμφωνα με το έγγραφο του Γουάν, υπάρχουν σήμερα πάνω από 300.000 υπερπόντιοι Κινέζοι που κατάγονται από το Τσινγκτιάν, διασκορπισμένοι σε 128 χώρες και περιοχές.

Η αστυνομία της κομητείας Τσινγκτιάν, σύμφωνα με τον Γουάν, επικεντρώνεται στην κινητοποίηση των Κινέζων ομογενών που γεννήθηκαν στο Τσινγκτιάν ή των απογόνων αυτών των ανθρώπων για τους σκοπούς της «εθνικής ασφάλειας και της εγγύησης υπηρεσιών για την κατασκευή της μίας ζώνης και ενός δρόμου» (Belt and Road).

Η μακρόχρονη αστυνόμευση της κομητείας Τσινγκτιάν μπορεί να είναι τόσο φανερή όσο και συγκαλυμμένη, με τον κίνδυνο η πλειονότητα των δραστηριοτήτων της να μην έχει προηγουμένως εκτεθεί στο κοινό.

Φανερά, το αστυνομικό γραφείο Τσινγκτιάν έχει δημιουργήσει 15 υπερπόντια κέντρα αστυνομικών υπηρεσιών σε πόλεις 11 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης, της Ρώμης και του Παρισιού. Τα αστυνομικά τμήματα χρησιμοποιούν γραφεία υπερπόντιων κινεζικών ενώσεων και ανταλλάσσουν πληροφορίες κυρίως διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης και συνεργάζονται στενά με τα κινεζικά προξενεία και τις πρεσβείες.

Το άρθρο του Γουάν αποκαλύπτει περισσότερες μυστικές πρακτικές της αστυνομίας Τσινγκτιάν σε ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ακόλουθων ομάδων, ατόμων και ορισμένων μορφών δραστηριοτήτων:

  • Η αστυνομία της κομητείας Τσινγκτιάν έχει δημιουργήσει 314 υπερπόντιες κινεζικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.
  • Υπάρχουν 84 υπερπόντιοι Κινέζοι από την κομητεία Τσινγκτιάν που ασχολούνται με πολιτικές υποθέσεις ή είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Σχεδόν 14.000 άτομα κατέχουν κοινωνικές θέσεις σε ξένες χώρες.
  • Ο Γουάν πρότεινε τη δημιουργία παραρτημάτων του ΚΚΚ σε υπερπόντιες κινεζικές οργανώσεις και την επαφή με μέλη του ΚΚΚ στο εξωτερικό. Πρότεινε επίσης τη στρατολόγηση νέων μελών του ΚΚΚ από τις νεότερες γενιές που μιλούν τη γλώσσα της χώρας διαμονής τους, ή πρώην αστυνομικούς και τα μέλη των οικογενειών τους που διαμένουν τώρα στο εξωτερικό.
  • Μόνο το καλοκαίρι του 2018, 647 νέοι Κινέζοι από 19 χώρες συμμετείχαν σε δραστηριότητες θερινών κατασκηνώσεων, «καλλιεργώντας τον εθνικισμό των νέων Κινέζων του εξωτερικού και εκπαιδεύοντάς τους στην εκστρατεία κατά της πίστης», έγραψε ο Γουάν.

Μηχανισμός επιτήρησης: Σύμφωνα με τον Γουάν, οι μεγάλες υπερπόντιες κινεζικές οργανώσεις εκτελούν την πραγματική επιτήρηση και παρακολούθηση, ενώ οι ηγέτες των υπερπόντιων κινεζικών οργανώσεων, τα μέλη του ΚΚΚ και οι αξιωματικοί σύνδεσμοι της υπερπόντιας αστυνομίας είναι το διοικητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τους Safeguard Defenders, η αστυνομία του Τσινγκτιάν έχει δημιουργήσει «μια ομάδα από πάνω από 1.000 άτομα προσωπικού πληροφοριών της υπηρεσίας, που συντονίζεται από ένα εγχώριο κέντρο διασύνδεσης».

Ο Γουάν έγραψε ότι με τη χρήση όλων αυτών των υπερπόντιων κινεζικών οργανώσεων και ατόμων, τα υπερπόντια κινεζικά κέντρα υπηρεσιών της αστυνομίας του Τσινγκτιάν «παρενέβησαν επιτυχώς σε 15 διαδηλώσεις» όταν κορυφαίοι ηγέτες του ΚΚΚ πραγματοποίησαν επισκέψεις στο εξωτερικό. Η αστυνομία Τσινγκτιάν έχει δημιουργήσει μια οργάνωση στην Ισπανία για να καταστείλει ειδικά τις δραστηριότητες των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ.

Η παρεμπόδιση των θρησκευτικών ομάδων του εξωτερικού είναι μια άλλη εστίαση της αστυνομίας του Τσινγκτιάν. Σύμφωνα με τον Γουάν, το 2014 «υπό την έγκαιρη καθοδήγηση και βοήθεια του αστυνομικού γραφείου της επαρχίας Τσινγκτιάν», μια υπερπόντια κινεζική οργάνωση στην Ισπανία παρενόχλησε την παράσταση Shen Yun Performing Arts στη Βαρκελώνη.

Η αυλαία της παράστασης Shen Yun Performing Arts στο θέατρο Buell, στο Ντένβερ του Κολοράντο, στις 5 Νοεμβρίου 2021. (The Epoch Times)

 

Οι Epoch Times ανέφεραν το 2014 ότι το κινεζικό προξενείο στη Βαρκελώνη προσπάθησε επίσης να εξαναγκάσει ένα θέατρο να ακυρώσει την παράσταση του Shen Yun. Αποτυγχάνοντας αυτό, οργισμένοι Κινέζοι εκπρόσωποι πήγαν αυτοπροσώπως στο θέατρο και απαίτησαν να ακυρωθεί η παράσταση επειδή «ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Απειλή για την εθνική ασφάλεια της Δύσης: Αναλυτής για την Κίνα

Ο Χενγκ Χε, αναλυτής της Κίνας στην εκπομπή «Focus Talk» του NTD και συνεργάτης της εφημερίδας The Epoch Times, δήλωσε στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times ότι η εθνική ασφάλεια των χωρών στις οποίες το ΚΚΚ έχει δημιουργήσει υπερπόντιους αστυνομικούς σταθμούς «υπόκειται σε σοβαρή απειλή από την υπερπόντια αστυνόμευση του ΚΚΚ λόγω της επικέντρωσής τους στα άμεσα συμφέροντα και των μακροχρόνιων πολιτικών κατευνασμού του ΚΚΚ».

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το ΚΚΚ διείσδυσε στις δυτικές χώρες και παραβίασε την κυριαρχία άλλων χωρών. Αν δεν υπήρχε η αποκάλυψη από τους Safeguard Defenders, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες θα εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο σκοτάδι ή απλώς θα έκλειναν τα μάτια στην κατάσταση», δήλωσε ο Χενγκ στην Epoch Times στις 25 Μαΐου.

Ο Ζενγκ Μπούκιου επιτίθεται σε ένα περίπτερο πληροφοριών του Φάλουν Γκονγκ στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης, στις 10 Φεβρουαρίου 2022. (Στιγμιότυπο μέσω της Epoch Times)

 

Ο Χενγκ δήλωσε ότι η κινεζική αστυνομία φροντίζει για την εσωτερική ασφάλεια και οι δραστηριότητές της περιορίζονται στο εσωτερικό της χώρας, ενώ η κρατική ασφάλεια του ΚΚΚ δρα εκτός Κίνας. Τώρα με την κινεζική αστυνομία να εφαρμόζει την κινεζική νομοθεσία στο εξωτερικό και τις πρακτικές της να δημοσιεύονται με τη μορφή δοκιμίων, σηματοδοτεί ότι η πρακτική αυτή έχει γίνει «πολιτική από το υψηλότερο επίπεδο του ΚΚΚ», με κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία των κέντρων εξυπηρέτησης.

«Οι δυτικές χώρες δεν έχουν βιώσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν και ήταν αμελείς στη λήψη προληπτικών μέτρων. Τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να προβούν σε γρήγορες και ισχυρές αντιδράσεις στη νομοθεσία και την επιβολή του νόμου. Διαφορετικά, οι συνέπειες είναι αδιανόητες», δήλωσε ο Χενγκ.

Μια έκθεση του Νοεμβρίου του 2022 από την Safeguard Defenders δείχνει ότι 14 κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, διερευνούν τώρα τα κινεζικά υπερπόντια αστυνομικά τμήματα.

Το FBI συνέλαβε τον Απρίλιο τον Λου Τζιανγουάνγκ, 61 ετών, και τον Τσεν Τζινπίνγκ, 59 ετών, με την κατηγορία της λειτουργίας μυστικού αστυνομικού σταθμού του ΚΚΚ στη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι κατηγορεί 40 Κινέζους αξιωματούχους και αστυνομικούς για τη διεξαγωγή συντονισμένης εκστρατείας παρενόχλησης κατά Κινέζων που ζουν στη Νέα Υόρκη και αλλού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι ΗΠΑ άρχισαν τώρα να συλλαμβάνουν μη εγγεγραμμένους πράκτορες του ΚΚΚ, και αυτό είναι μόνο η αρχή. Πολλές άλλες χώρες θα ακολουθήσουν επίσης το παράδειγμά τους», σημείωσε ο Χενγκ.

«Το ΚΚΚ εκμεταλλεύεται εκτενώς τις υπερπόντιες κινεζικές κοινότητες που υποστηρίζουν το ΚΚΚ στις χώρες υποδοχής για να συμμετάσχει σε εγκληματικές δραστηριότητες που παραβιάζουν την κυριαρχία, την εθνική ασφάλεια και τα βασικά δικαιώματα των πολιτών άλλων εθνών. Αυτό είναι πρωτοφανές ακόμη και με ιστορικούς όρους, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου», πρόσθεσε ο Χενγκ.

Ο Χενγκ δήλωσε ότι οι Κινέζοι του εξωτερικού θα πρέπει να διαφυλάξουν στοιχεία σχετικά με τις απειλές που προέρχονται από πράκτορες υπέρ του ΚΚΚ και να επικοινωνήσουν αμέσως με τις τοπικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να προστατευτούν.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε