Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Άντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Luyang του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού-Ναυτικού (PLA-N) εγκαταλείπει τον πορθμό Τόρες και εισέρχεται στη Θάλασσα των Κοραλλιών στις 18 Φεβρουαρίου 2022. (Προμήθεια/Αυστραλιανό Υπουργείο Άμυνας)

Επικίνδυνος ελιγμός της Κίνας στα ανοικτά του Στενού της Ταϊβάν, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Η τελευταία επιθετική ενέργεια του κινεζικού καθεστώτος, αυτή τη φορά εναντίον αμερικανικού πλοίου, ήταν «μη ασφαλής», δήλωσε ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από μια δυνητικά επικίνδυνη συνάντηση σε διεθνή ύδατα στο Στενό της Ταϊβάν το Σάββατο.

Το αμερικανικό πλοίο USS Chung-Hoon, συνοδευόμενο από το καναδικό HMCS Montreal, εκτελούσε «έναν συνηθισμένο διάπλου από νότο προς βορρά στο Στενό της Ταϊβάν» στις 3 Ιουνίου, «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η Αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού (USINDOPACOM) σε ανακοίνωσή της αργά το Σάββατο.

Ένα κινεζικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων, το Luyang III DDG 132 του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού-Ναυτικού (ΛΑΣ), «προσπέρασε το Chung-Hoon στην αριστερή πλευρά του και διέσχισε την πλώρη τους σε απόσταση 150 μέτρων», ανέφερε η διοίκηση, αναγκάζοντας το αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων να επιβραδύνει στους 10 κόμβους για να «αποφύγει τη σύγκρουση».

«[Οι ενέργειες της Κίνας] παραβίασαν τους ναυτικούς “Διεθνείς Κανονισμούς Αποφυγής Συγκρούσεως στη Θάλασσα” για ασφαλή διέλευση σε διεθνή ύδατα», ανέφερε η διοίκηση.

Στα ύδατα όπου σημειώθηκε η επικίνδυνη επαφή ισχύουν οι «ελευθερίες της ναυσιπλοΐας σε ανοικτή θάλασσα και της υπερπτήσεως», πρόσθεσε.

Μέρος του 7ου Στόλου των ΗΠΑ, το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke USS Chung-Hoon και η φρεγάτα HMCS Montreal κλάσης Halifax του Βασιλικού Ναυτικού του Καναδά πέρασαν από το Στενό σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους που αφορούν τις ανοικτές θάλασσες, ανέφεραν οι ΗΠΑ.

Τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων USS Lassen (α) και USS Chung-Hoon (δ) εν πλω στη Θάλασσα της Ιαπωνίας στις 27 Ιουλίου 2010. Η Δημοκρατία της Κορέας και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν τη συνδυασμένη άσκηση ναυτικής και αεροπορικής ετοιμότητας της συμμαχίας «Invincible Spirit» στις θάλασσες ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου από τις 25 έως τις 28 Ιουλίου 2010. (John J. Mike/U.S. Navy via Getty Images)

 

«Τα πλοία διέρχοντο από ένα διάδρομο στο Στενό που βρίσκεται πέρα από τα χωρικά ύδατα οποιουδήποτε παράκτιου κράτους», ανέφερε ο 7ος στόλος σε ανακοίνωσή του. «Η διμερής διέλευση των πλοίων Chung-Hoon και Μοντρεάλ μέσω του Στενού της Ταϊβάν καταδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και εταίρων μας υπέρ ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού. Συνεργασίες όπως αυτή αποτελούν το επίκεντρο της προσέγγισής μας για μια ασφαλή και ευημερούσα περιοχή, όπου αεροσκάφη και πλοία όλων των εθνών μπορούν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρούν οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο.»

«Λάθος μήνυμα»

Ο στρατός του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) υπερασπίστηκε τις ενέργειές του λέγοντας ότι η διέλευση έστειλε «λάθος μήνυμα» και ότι η κατάσταση «αντιμετωπίστηκε» σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς του κινεζικού καθεστώτος.

«Οι εμπλεκόμενες χώρες δημιουργούν σκόπιμα επεισόδια στην περιοχή του Στενού της Ταϊβάν, προκαλούν σκόπιμα κινδύνους, υπονομεύουν κακόβουλα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και στέλνουν λάθος μηνύματα στις δυνάμεις της “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”», ανέφερε η Διοίκηση Ανατολικής Συνέργειας (Eastern Theatre Command) του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας σε ανακοίνωσή της αργά το Σάββατο.

Το Σάββατο, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κατονόμασαν ρητά ποιοι θεωρούνται «δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», με τον Ταν Κεφέι, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας, να επικαλείται τις παρατηρήσεις του Κινέζου Υπουργού Άμυνας Λι Σανγκ κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνάντησης με τον Υπουργό Άμυνας της Σιγκαπούρης Νγκ Ενγκ Χεν.

«Η Κίνα δεν θα ανεχτεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια των αρχών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) του νησιού να “ζητήσουν ξένη υποστήριξη” επιδιώκοντας την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”, ούτε θα δεχτεί οποιεσδήποτε προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να “χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα”», δήλωσε ο Tan.

Χαρακτηριστικά, το ΚΚΚ κατηγορεί «αυτονομιστικές δυνάμεις» για την άρνηση της Ταϊβάν να υποκύψει στην κομμουνιστική κυριαρχία του καθεστώτος. Η Ταϊβάν είναι μια αυτοδιοικούμενη φιλελεύθερη δημοκρατία από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Ωστόσο, ενόψει των γενικών εκλογών του 2024 στην Ταϊβάν, το ΚΚΚ ελπίζει να κερδίσει επιρροή στην εσωτερική πολιτική της Ταϊβάν. Ο υποψήφιος πρόεδρος του DPP, αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, είναι ο μόνος υποψήφιος πρόεδρος της Ταϊβάν που έχει δηλώσει ρητά ότι τάσσεται κατά της τυραννικής κυριαρχίας του ΚΚΚ. Λέει ότι είναι «κατά του ΚΚΚ, όχι κατά της Κίνας».

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν, το οποίο παρακολουθεί την κίνηση στις θάλασσες και στον ουρανό γύρω από την Ταϊβάν, δήλωσε ότι η διέλευση των ΗΠΑ το Σάββατο ήταν φυσιολογική.

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία διέρχονται από τα διεθνή ύδατα στο στενό περίπου μία φορά τον μήνα. Ωστόσο, είναι σπανιότερη περίπτωση να το κάνουν μαζί με σκάφη συμμάχων τους.

Περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων περνάει από το κρίσιμο διεθνές εμπορικό πέρασμα του Στενού της Ταϊβάν. Πρόκειται για την κύρια ναυτιλιακή οδό μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνεχιζόμενες εντάσεις

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι μέσα σε 24 ώρες από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, είχε εντοπίσει 15 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και επτά κινεζικά ναυτικά σκάφη γύρω από την Ταϊβάν – ένα σχεδόν καθημερινό φαινόμενο από τότε που το ΚΚΚ κλιμάκωσε την ανοιχτή επιθετικότητά του εναντίον της Ταϊβάν στα τέλη του 2020.

Δύο από τα αεροσκάφη του ΛΑΣ εισήλθαν και πάλι στη νοτιοδυτική ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας (ADIZ) της Ταϊβάν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν απάντησαν με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών εναέριας περιπολίας, σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού και πυραυλικών συστημάτων ξηράς, πρόσθεσε το υπουργείο.

Εικόνα

 

Τα επεισόδια στο Στενό σημειώνονται την ώρα που κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντώνται στη Σιγκαπούρη για τον Διάλογο Σάνγκρι-Λα, από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου, για να συζητήσουν θέματα άμυνας της Ασίας. Συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν και ομόλογοί του από άλλα κράτη της Ασίας και του Ειρηνικού, περιλαμβανομένης της Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους και [με] τις ενέργειές τους για τη διατήρηση «ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως απάντηση στην περιφρόνηση που δείχνει το ΚΚΚ  στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες τους οποίους έχει υπογράψει.

Το ΚΚΚ διεκδικεί κυριαρχία επί της Ταϊβάν, καθώς και σε περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας εντός της «γραμμής με τις 9 παύλες», προκαλώντας την κατακραυγή όλων των άλλων εθνικών κρατών στα ύδατα αυτά που έχουν αλληλοσυγκρουόμενες αξιώσεις που αναγνωρίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Διαδηλωτής κρατάει πινακίδα κατά του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα για την κινεζική ακτοφυλακή, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη Μανίλα των Φιλιππινών, στις 24 Φεβρουαρίου 2021. Η κυβέρνηση των Φιλιππινών κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022, για να διαμαρτυρηθεί για την «παράνομη εισβολή», όπως είπε, πλοίου του κινεζικού πολεμικού ναυτικού στα ύδατα της χώρας για τρεις ημέρες και απαίτησε από την Κίνα να διατάξει τα πλοία της να σέβονται το έδαφος της χώρας και να ακολουθούν το διεθνές δίκαιο, δήλωσαν αξιωματούχοι. (AP Photo/Aaron Favila, File)

 

Άλλη μια κίνηση του ΚΚΚ που αναμένεται να αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις, ήταν η έκδοση νέων κανόνων στις 15 Μαΐου για την ακτοφυλακή της Κίνας, ώστε να συλλαμβάνει αλλοδαπούς που θεωρούνται υπεύθυνοι για εγκλήματα κατά Κινέζων πολιτών ή κατά του κινεζικού κράτους, ακόμη και όταν διαπράττονται εκτός των χωρικών υδάτων της Κίνας.

 

Της  Melanie Sun, με πληροφορίες από το Reuters.

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε