Σάββατο, 02 Μαρ, 2024
Ο Δρ. Φράνσις Κόλινς, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, εμφανίζεται ενώπιον ακρόασης της Γερουσίας για τα εμβόλια, στην Ουάσιγκτον, στις 9 Σεπτεμβρίου 2020. (Michael Reynolds/Pool/Getty Images)

Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν διαθέσιμα έγγραφα σχετικά με την αφαίρεση του ορισμού «κέρδους-λειτουργίας» από τον ιστότοπο

Δεν υπάρχουν έγγραφα που να εξηγούν γιατί οι υπάλληλοι αποφάσισαν να αφαιρέσουν τον ορισμό της «έρευνας κέρδους-λειτουργίας» (Gain-of-Function) από την ιστοσελίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), δήλωσε ο οργανισμός στην Epoch Times.

Ο ιστότοπος του NIH συνήθιζε να περιλαμβάνει έναν ορισμό 232 λέξεων για την έρευνα, αλλά αφαιρέθηκε περίπου την ίδια στιγμή που ο οργανισμός αποκάλυψε ότι η έρευνα που χρηματοδότησε στην Κίνα πληρούσε τον ορισμό.

Η τροποποίηση έλαβε χώρα κάποια στιγμή μεταξύ 19 και 21 Οκτωβρίου.

Η Epoch Times υπέβαλε αίτημα έκδοσης σύμφωνα με το νόμο περί ελευθερίας της πληροφόρησης (FOIA) για οποιαδήποτε επικοινωνία και άλλα έγγραφα από την 1η έως την 25η Οκτωβρίου σχετικά με την αλλαγή, η οποία είχε εγκριθεί από το Γραφείο Επικοινωνιών και Δημόσιων Συνδέσμων του NIH.

Το αίτημα έκλεισε αυτή την εβδομάδα. Το NIH δήλωσε στην Epoch Times ότι «δεν διαθέτει τεκμηρίωση» σχετικά με την αλλαγή εκτός από την ενημερωμένη σελίδα.

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών δημοσίευσε το 2017 ένα έγγραφο που εξηγεί πώς να αντιμετωπίζει τις προτεινόμενες έρευνες που αφορούν «ενισχυμένους δυνητικούς παθογόνους παράγοντες πανδημίας» ή αλλιώς έρευνες «κέρδους-λειτουργίας». Το έγγραφο περιόρισε τον ορισμό σε παθογόνα που είναι τόσο άκρως μεταδοτικά όσο και πιθανόν να προκαλέσουν σημαντική ασθένεια ή θάνατο στον άνθρωπο.

Η εν λόγω σελίδα «είχε περιγράψει τον γενικό ορισμό της έρευνας «κέρδους-λειτουργίας» που δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του πλαισίου P3CO του HHS», δήλωσε εκπρόσωπος του NIH στην Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα τον Οκτώβριο.

«Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνταν λανθασμένα (και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται) και δημιουργούσαν σύγχυση (και εξακολουθούν να δημιουργούν)», ανέφερε, προκαλώντας την αλλαγή.

Ο βουλευτής Μόργκαν Γκρίφιθ (Ρεπουμπλικάνος-Βιρτζίνια) κάνει ερωτήσεις κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Ουάσιγκτον στις 14 Μαΐου 2020. (Greg Nash/Pool/Getty Images)

 

Το γραφείο FOIA του NIH έστειλε δήλωση σχετικά με την αλλαγή που ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη της εκπροσώπου.

Ο βουλευτής Μόργκαν Γκρίφιθ, επικεφαλής Ρεπουμπλικανός στην υποεπιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Εποπτεία και τις Έρευνες, δήλωσε στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι ο τροποποιημένος ορισμός «το μόνο που κατάφερε είναι να θολώσει τα νερά».

«Μέρος της κατανόησης του τι συνέβη στο εργαστήριο της Γουχάν είναι να κατανοήσουμε ακριβώς τι σημαίνει κέρδος-λειτουργίας, και το NIH δεν ήταν χρήσιμο από αυτή την άποψη», έγραψε.

Τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στους νομοθέτες τον Οκτώβριο έδειξαν ότι το NIH χρηματοδότησε, μέσω της EcoHealth Alliance, έρευνα στην Κίνα που περιελάμβανε την ενίσχυση της παθογένειας ενός τροποποιημένου κορονοϊού νυχτερίδας.

Οι ειδικοί δήλωσαν στην Epoch Times ότι η έρευνα ταιριάζει σαφώς στον ορισμό της κέρδους-λειτουργίας.

Ο Δρ. Φράνσις Κόλινς, επικεφαλής του NIH, είχε πει σε δήλωσή του τον Μάιο ότι ο οργανισμός του δεν είχε εγκρίνει ποτέ καμία επιχορήγηση «που θα υποστήριζε την έρευνα κέρδους-λειτουργίας σε κορονοϊούς που θα αύξαναν τη μεταδοτικότητά τους ή τη θανατηφόρα δράση τους για τον άνθρωπο».

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ένας από τους κορυφαίους υφισταμένους του Κόλινς, δήλωσε ενόρκως κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο ότι «το NIH δεν χρηματοδότησε ποτέ και δεν χρηματοδοτεί τώρα την έρευνα κέρδους-λειτουργίας στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν».

Μετά την αποκάλυψη του Οκτωβρίου, ο Κόλινς και ο Φάουτσι φάνηκαν να παραδέχονται ότι η έρευνα πληρούσε τον γενικό ορισμό της κέρδους-λειτουργίας, αλλά υποστήριξαν ότι δεν πληρούσε τον ορισμό που ορίζεται στο πλαίσιο του HHS που αναφέρεται στην έρευνα που απαιτεί ειδική εποπτεία.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε