Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Ένας άνδρας εμβολιάζεται με το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer-BioNTech στο στο Τσέλσι της Μασαχουσέτης, στις 16 Φεβρουαρίου 2021. (Joseph Prezioso/AFP via Getty Images)

Ευρώπη και Ισραήλ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο εμβόλιο της Pfizer συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι αρχές στην Ευρώπη και το Ισραήλ λένε ότι δεν έχουν εντοπίσει σήμα ασφαλείας για εγκεφαλικό επεισόδιο που να σχετίζεται με το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID-19 της Pfizer.

«Όσον αφορά την ερώτησή σας σχετικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο EMA μπορεί να επιβεβαιώσει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί τέτοιο σήμα στην ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Σαλμάν Ζάρκα, ισραηλινός αξιωματούχος υγείας, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε πρόσφατη ενημέρωση ότι οι αρχές δεν είχαν εντοπίσει σήμα εγκεφαλικού επεισοδίου για το δισθενές ενισχυτικό της Pfizer, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν βρήκαμε τέτοιο εύρημα ακόμη και αφού επιστρέψαμε και ελέγξαμε εκ νέου όλα τα δεδομένα μας μετά την ανακοίνωση» , ανέφερε ο Ζάρκα. Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν αυτόν τον μήνα ότι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο πληρούσε το όριο για σήμα ασφαλείας σε ένα σύστημα επιτήρησης που βοηθά στην παρακολούθηση των εμβολίων μεταξύ των ηλικιωμένων. Το σήμα προέκυψε για το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer, το οποίο είναι ένα δισθενές αναμνηστικό που εγκρίθηκε από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές το φθινόπωρο του 2022.

Οι αμερικανικές αρχές εντόπισαν επίσης σήματα για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου για τα αρχικά εμβόλια Pfizer και Moderna μεταξύ όλων των ενηλίκων σε ένα διαφορετικό σύστημα επιτήρησης, το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίων (VAERS), σύμφωνα με τα αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας Epoch Times.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δήλωσαν ότι άλλα συστήματα δεν έδειξαν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μετά τον εμβολιασμό με τα διμερή εμβόλια Pfizer ή Moderna, αλλά δεν δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα για να τα ελέγξουν εξωτερικοί ερευνητές.

Ο οργανισμός δεν δήλωσε επίσης αν κάποιο από τα σήματα εγκεφαλικού επεισοδίου εμφανίστηκε για τα αρχικά εμβόλια εκτός του συστήματος αναφοράς ανεπιθύμητων συμβάντων εμβολίων. Ο οργανισμός δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα για σχόλια και εκκρεμούν αιτήματα του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης.

Αξιολόγηση της ασφάλειας

Τα σήματα ασφαλείας υποδεικνύουν ότι ένα εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, αλλά απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία για να διαπιστωθεί η αιτιώδης συνάφεια.

Σε μια αξιολόγηση μετά την κυκλοφορία του εμβολίου (pdf) που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές αρχές μετά την κατάθεση αγωγής, η Pfizer ανέφερε 41 περιπτώσεις ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μετά τον εμβολιασμό Pfizer έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, καθώς και περισσότερα από 200 άλλα συμβάντα που ήταν «ενδεικτικά» του τύπου του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κλινική δοκιμή (pdf) που οδήγησε στην έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατέγραψε ένα περιστατικό ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στο σκέλος που εμβολιάστηκε και ένα περιστατικό στο σκέλος που χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Στην ομάδα του εμβολιασμού καταγράφηκαν περισσότερες διαταραχές του νευρικού συστήματος από ό,τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Μια εκ νέου ανάλυση των αρχικών δοκιμών για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna διαπίστωσε ότι οι εμβολιαζόμενοι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Η Pfizer και ο συνεργάτης της BioNTech ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι οι εταιρείες έλαβαν γνώση «περιορισμένων αναφορών ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου» που παρατηρήθηκαν στο σύστημα Vaccine Safety DataLink του CDC, το σύστημα που παρακολουθεί τα εμβόλια μεταξύ των ηλικιωμένων, μετά τον εμβολιασμό με το νέο τους εμβόλιο.

«Ούτε η Pfizer και η BioNTech ούτε το CDC ή ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχουν παρατηρήσει παρόμοια ευρήματα σε πολλά άλλα συστήματα παρακολούθησης στις ΗΠΑ και παγκοσμίως και δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σχετίζεται με τη χρήση των εμβολίων COVID-19 των εταιρειών», πρόσθεσαν οι εταιρείες.

Καμία από τις δύο εταιρείες δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε