Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Ένας Αμερικανός πεζοναύτης προσφέρει νερό κατά τη διάρκεια της εκκένωσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, στις 21 Αυγούστου 2021. (Σώμα Πεζοναυτών ΗΠΑ/Isaiah Campbell/Getty Images)

Φυλάκιση Αμερικανού πεζοναύτη επειδή ζήτησε λογοδοσία από στρατιωτικούς ηγέτες για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός πεζοναύτης απολύθηκε από τη διοίκηση αφού επέκρινε την ανώτερη στρατιωτική ηγεσία για το χειρισμό της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Το μόνο που έκανε ο γιος μας ήταν να κάνει τις ερωτήσεις που όλοι έκαναν στον εαυτό τους, αλλά ήταν πολύ φοβισμένοι για να μιλήσουν δυνατά», δήλωσε ο πατέρας του υπολοχαγού Στιούαρτ Σέλερ, Στου Σέλερ (ο Πρεσβύτερος), στο Task & Purpose. «Ζητούσε λογοδοσία. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι ζήτησε να ακουστεί μια συγγνώμη ότι κάναμε λάθη, αλλά δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό, το οποίο είναι συγκλονιστικό».

Ο Σέλερ δημοσίευσε για πρώτη φορά ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook στις 26 Αυγούστου επικρίνοντας την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Υπερασπιζόμενος αυτό το βίντεο, δημοσίευσε ένα ακόμα βίντεο λέγοντας ότι ζητούσε «λογοδοσία των ανώτερων ηγετών μου» για «προφανή λάθη που έγιναν».

«Δεν λέω ότι μπορούμε να πάρουμε πίσω αυτό που έχει γίνει. Το μόνο που ζήτησα ήταν λογοδοσία, ο κόσμος να σχολιάσει αυτά που είπα και να πει, “Ναι, έγιναν λάθη”. Και αν το είχαν κάνει αυτό, θα έκανα πίσω, θα είχα υποχωρήσει και θα είχα επιτύχει αυτό που ήθελα», δήλωσε ο Σέλερ εκείνη την εποχή, ανακοινώνοντας ότι παραιτείται από την υπηρεσία του.

Το αρχικό βίντεο του Σέλερ δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα που 13 αμερικανοί στρατιώτες και περισσότεροι από 100 Αφγανοί σκοτώθηκαν σε επίθεση έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η τρομοκρατική οργάνωση ISIS-K, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

«Είχαν εντολή φίμωσής του και του ζήτησαν να μην μιλήσει», ανέφερε ο πρεσβύτερος Σέλερ. «Το έκανε, και τον φυλάκισαν. Δεν ξέρουν τι να τον κάνουν».

Εκπρόσωπος της Διοίκησης Εκπαίδευσης του Σώματος Πεζοναυτών ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο Σέλερ βρίσκεται «επί του παρόντος σε προκαταρκτικό περιορισμό» εν αναμονή προκαταρκτικής ακρόασης.

«Η ώρα, η ημερομηνία και ο τόπος της διαδικασίας δεν έχουν καθοριστεί. Ο Αντισυνταγματάρχης Σέλερ θα έχει όλη τη δέουσα διαδικασία», συνέχισε η δήλωση.

Ο πατέρας του Σέλερ υπερασπίστηκε τις ενέργειες του γιου του, υποστηρίζοντας ότι ζητούσε μόνο «λογοδοσία» από στρατιωτικούς ηγέτες.

«Ζητά την ίδια λογοδοσία που περιμένει από τον εαυτό του και τους άνδρες του», ανέφερε ο πρεσβύτερος Σέλερ.

«Βετεράνοι του Βιετνάμ επικοινωνήσαν μαζί μου επικροτώντας τον για το θάρρος του επειδή και αυτοί θέλουν να μάθουν: άξιζε τον κόπο;» συνέχισε. «Απαίτησε λογοδοσία και ειλικρίνεια από τους ανώτερους ηγέτες του- αυτό ήταν το μόνο που ζητούσε. Και ο τρόπος με τον οποίο το Σώμα Πεζοναυτών το χειρίστηκε: τώρα τον έχουν βάλει στη φυλακή».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε