Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Newt Gingrich (R-Ga.) μιλάει σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, στις 22 Σεπτεμβρίου 2022. (Kevin Dietsch/Getty Images)

Γκίνγκριτς: Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έλαβε σχεδόν 6 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους αλλά έχασε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, “Τι συμβαίνει;”

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς ασχολείται με την πολιτική εδώ και δεκαετίες και ποτέ δεν τον έχει μπερδέψει μια εκλογική αναμέτρηση τόσο πολύ όσο οι ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

“Ποτέ δεν έχω κάνει τόσο μεγάλο λάθος όσο φέτος”, δήλωσε ο Γκίνγκριτς, συνεργάτης των Epoch Times, στις 10 Νοεμβρίου.

“Με κάνει να αμφισβητώ κάθε μοντέλο που γνωρίζω και να συνειδητοποιώ ότι πρέπει πραγματικά να σταματήσω και να αφιερώσω αρκετό χρόνο για να σκεφτώ και να προσπαθήσω να τα βάλω όλα σε μια σειρά”.

Άνθρωποι και από τις δύο πλευρές του πολιτικού διαδρόμου προέβλεπαν σημαντικές απώλειες για το Δημοκρατικό Κόμμα εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τον πληθωρισμό, την οικονομία και την εγκληματικότητα. Αλλά το αναμενόμενο κόκκινο κύμα δεν συνέβη.

Η Γερουσία είναι προς το παρόν αμφίρροπη. Και με 211 κερδισμένες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων έναντι 192 εδρών των Δημοκρατικών, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξακολουθεί να είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη της κάτω βουλής όταν το Κογκρέσο συγκληθεί το νέο έτος, αλλά με λιγότερη επιρροή από ό,τι αρχικά ελπίζαμε.

Ο Γκίνγκριτς, ο οποίος είχε προηγουμένως εκφράσει την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα σημείωνε σαρωτικά ποσοστά και στα δύο σώματα, βρίσκεται, όπως και πολλοί άλλοι, σε αμηχανία προσπαθώντας να εξηγήσει τι πήγε στραβά.

Έδειξε ένα φύλλο παρακολούθησης των ψήφων από το Cook Political Report, ένα διακομματικό ενημερωτικό δελτίο που αναλύει τις εκλογές, το οποίο δείχνει περίπου 50,7 εκατομμύρια Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν για τη Βουλή των Αντιπροσώπων -αριθμό μεγαλύτερο από τους Δημοκρατικούς κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια.

Ο Γκίνγκριτς σημείωσε ότι η διαφορά αυτή θα μπορούσε να μειωθεί στα 5 εκατομμύρια όταν τα ψηφοδέλτια στην καταγάλανη Καλιφόρνια θα έχουν πλήρως επεξεργαστεί. “Αλλά εξακολουθούν να είναι 5 εκατομμύρια περισσότερες ψήφοι”, είπε.

“Και το ότι δεν κερδίζουμε πάρα πολλές έδρες σε κάνει πραγματικά να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει”, πρόσθεσε. “Θέλω να μάθω, από πού προήλθαν αυτές οι ψήφοι;”

Πρόκειται για έναν γρίφο που ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν μπόρεσε να λύσει.

Ερωτήματα και ανακολουθίες

Μέρος αυτού που έκανε τη διαφορά σε αυτή την κούρσα ήταν το πώς τα πήγαν οι εν ενεργεία νομοθέτες. Τόσο στις εκλογές του 2020 όσο και στις εκλογές της Βουλής των Αντιπροσώπων του 1994, κανένας Ρεπουμπλικανός εν ενεργεία βουλευτής δεν έχασε την έδρα του από τον Δημοκρατικό διεκδικητή του, ενώ 13 και 34 Δημοκρατικοί εν ενεργεία βουλευτές, αντίστοιχα, ανατράπηκαν. Αν το ίδιο σενάριο είχε διαδραματιστεί αυτή τη φορά, “θα ήμασταν έξι ή επτά έδρες ισχυρότεροι από ό,τι είμαστε τώρα”, είπε.

Μέχρι στιγμής, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αλλάξει 16 έδρες, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν αλλάξει έξι – την 3η περιφέρεια του Μίσιγκαν, τη 2η περιφέρεια του Νέου Μεξικού, την 1η περιφέρεια του Οχάιο, την 13η περιφέρεια της Βόρειας Καρολίνας, την 34η περιφέρεια του Τέξας και την 13η περιφέρεια του Ιλινόις – από τις οποίες τρεις κατεστημένοι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν τις έδρες τους.

Στις δημοσκοπήσεις του National Election Pool, περίπου τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων αξιολόγησαν την οικονομία ως αδύναμη και περίπου ο ίδιος αριθμός ανθρώπων δεν ήταν ικανοποιημένοι από την πορεία των πραγμάτων στη χώρα.

Την ημέρα των εκλογών, η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 11.000 θέσεις εργασίας, μειώνοντας το εργατικό δυναμικό της κατά 13%, κάτι που ο Γκίνγκριτς σημείωσε ως ένα ακόμη σημάδι οικονομικής ανησυχίας.

“Αλλά οι ψήφοι τους δεν το αντανακλούσαν αυτό”, δήλωσε ο Γκίνγκριτς.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι δυσκολεύτηκε να συμβιβάσει πολλαπλές τέτοιες ανακολουθίες που παρατήρησε σε αυτές τις εκλογές, ιδίως στις δύο κούρσες που έκριναν τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης και τον γερουσιαστή της Φιλαδέλφειας, τις οποίες κέρδισαν οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες Κάθι Χόχουλ και Τζον Φέτερμαν αντίστοιχα.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη Γερουσία Τζον Φέτερμαν μιλάει σε υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής βραδιάς στο Stage στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια, στις 9 Νοεμβρίου 2022. Ο Fetterman νίκησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία Dr. Mehmet Oz. (Jeff Swensen/Getty Images)

 

“Πώς γίνεται το 70% των πολιτών στη Φιλαδέλφεια να λέει ότι το έγκλημα είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα τους, αλλά να ψηφίζουν τον Φέτερμαν, παρόλο που είχε ψηφίσει να απελευθερώσει δολοφόνους και να τους βγάλει ξανά στο δρόμο;” είπε.

“Από τους ψηφοφόρους της Νέας Υόρκης, περίπου το 70 τοις εκατό ψήφισε την κυβερνήτη παρόλο που δεν είχε κάνει τίποτα για να σταματήσει το έγκλημα στη Νέα Υόρκη”, πρόσθεσε. Η Χότσουλ κέρδισε την κούρσα με προβάδισμα 5,8% έναντι του βουλευτή Λι Ζέλντιν (R-N.Y.), με καταμετρημένο το 96% των ψήφων στις 11 Νοεμβρίου.

“Με κάνει να αναρωτιέμαι, ξέρετε, τι συμβαίνει; Πώς σκέφτονται οι άνθρωποι;”, είπε, διερωτώμενος γιατί η στάση των ανθρώπων δεν ευθυγραμμίζεται με τα μοτίβα της κάλπης.

“Δεν καταλαβαίνω πλήρως πώς ο αμερικανικός λαός εκλογικεύει στο μυαλό του αυτά τα διαφορετικά αντικρουόμενα πράγματα και νομίζω ότι θα χρειαστεί πραγματική σκέψη από μέρους μας για να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια”.

Η Γερουσία κρέμεται από μια κλωστή

Ο έλεγχος της Γερουσίας κρέμεται από τρεις βασικές πολιτείες: Αριζόνα, Νεβάδα και Τζόρτζια που οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον δύο από αυτές τις κούρσες για να διεκδικήσουν την πλειοψηφία. Τόσο η Αριζόνα όσο και η Νεβάδα έχουν ένα σημαντικό μέρος των ψήφων που πρέπει να καταμετρηθούν.

Στην Αριζόνα, ο εν ενεργεία γερουσιαστής Μαρκ Κέλι έχει προβάδισμα 5,6% έναντι του Ρεπουμπλικανού διεκδικητή του Μπλέικ Μάστερς, με το 82% των ψήφων καταμετρημένο από τις 11 Νοεμβρίου. Στην κούρσα για τη Γερουσία της Νεβάδα, ο Ρεπουμπλικάνος Άνταμ Λάξαλτ βρισκόταν 1 μονάδα μπροστά από την εν ενεργεία Κάθριν Κόρτεξ Μάστο από το πρωί της Πέμπτης, με καταμετρημένο το 90% των ψήφων.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία των ΗΠΑ στη Νεβάδα, Άνταμ Λάξαλτ, μιλάει καθώς η σύζυγός του Χάιμε Λάξαλτ (Δ) παρακολουθεί το πάρτι των Ρεπουμπλικανών για τη βραδιά των ενδιάμεσων εκλογών στο Red Rock Casino στις 08 Νοεμβρίου 2022 στο Λας Βέγκας της Νεβάδα. (Mario Tama/Getty Images)

 

Ο Γκίνγκριτς είναι βέβαιος ότι ο Λάξαλτ μπορεί να νικήσει τον αντίπαλό του, αλλά ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την καταμέτρηση των ψήφων τον κρατούν σε εγρήγορση.

“Ανησυχώ για το πώς θα γίνει η καταμέτρηση στη Νεβάδα, επειδή έχουν την τάση να κλέβουν τις ψήφους εφόσον μπορούν, οπότε αυτό με ανησυχεί σε κάποιο βαθμό”, δήλωσε.

“Τα μέρη όπου ο Λάξαλτ τα πάει πολύ καλά τείνουν να έχουν ήδη ψηφίσει, και τα μέρη όπου αυτή [η Μάστρο] τα πήγε αρκετά καλά τείνουν να έχουν τεράστιο αριθμό ψήφων σε εκκρεμότητα. Οπότε πρέπει να αναρωτηθείτε τι ακριβώς συμβαίνει”.

Δύο από τις πολυπληθέστερες κομητείες της Νεβάδα, η Κλαρκ και η Γουόσοε, είχαν πάνω από 50.000 και 41.000 επιστολικές ψήφους προς καταμέτρηση, αντίστοιχα, στις 10 Νοεμβρίου.

Τα ψηφοδέλτια της Νεβάδα που έχουν σφραγίδα ταχυδρομείου έως τις 8 Νοεμβρίου, αλλά παραδόθηκαν έως τις 12 Νοεμβρίου στους εκλογικούς υπαλλήλους, θα εξακολουθήσουν να καταμετρώνται. Στις περιπτώσεις που η υπογραφή στα ψηφοδέλτια που έχουν σταλεί ταχυδρομικώς δεν ταιριάζει με εκείνη που υπάρχει στο αρχείο, οι εκλογικοί υπάλληλοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 14 Νοεμβρίου για να “διορθώσουν” το ψηφοδέλτιο επαληθεύοντας την ταυτότητα του ψηφοφόρου.

“Η πλειοψηφία παραμένει πλειοψηφία”

Ένα άλλο στοιχείο που δεν βγάζει νόημα για τον Γκίνγκριτς ήταν το πώς οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να τιμωρήσουν την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, αλλά φαίνεται ότι αποφάσισαν να αφήσουν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ξεφύγει αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με τα exit polls, από όσους “αποδοκίμασαν κάπως” την προεδρία του Μπάιντεν, το 49% ψήφισε και πάλι Δημοκρατικούς, ενώ το 45% ψήφισε Ρεπουμπλικανούς, σημειώνοντας έντονη αντίθεση με το 2018, όταν οι ψηφοφόροι που “αποδοκίμασαν κάπως” τον Ντόναλντ Τραμπ ψήφισαν συντριπτικά Δημοκρατικούς, σε ποσοστό 63%.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου στις 11 Νοεμβρίου 2022. (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

 

“Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό είναι επειδή ο Μπάιντεν φαίνεται τόσο γέρος και τόσο αδύναμος, που οι άνθρωποι δεν τον θεωρούν προσωπικά υπεύθυνο”, είπε. “Είναι σχεδόν σαν να είναι ο θείος σου. Είναι πραγματικά ένας καλός τύπος και το γεγονός ότι δεν φαίνεται να θυμάται πράγματα και το γεγονός ότι τα πράγματα δεν φαίνεται να λειτουργούν – δεν μπορείς να θυμώσεις μαζί του και να τον κατηγορήσεις”.

Δεν ήταν μια εκλογική αναμέτρηση που περίμενε ο Γκίνγκριτς, αλλά σημείωσε ότι ο αναμενόμενος έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξακολουθεί να αποτελεί φωτεινό σημείο.

“Οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να αισθάνονται πολύ καλά που κατάφεραν να τα κάνουν όλα εντελώς θάλασσα και τη γλίτωσαν”, είπε.

“Η μεγαλύτερη αλλαγή στην Ουάσινγκτον θα είναι η Πελόζι που θα δώσει το σφυρί στον Μακάρθι”, είπε, αναφερόμενος στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (Δ-Καλιφόρνια) και στον ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι (Ρ-Καλιφόρνια). “Διότι θα περάσετε από έναν πολύ φιλελεύθερο Δημοκρατικό σε έναν συντηρητικό Ρεπουμπλικάνο”.

“Είναι δυαδικό”, πρόσθεσε. “Όπως μου είπε η σύζυγός μου, η οποία ήταν η επικεφαλής υπάλληλος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης, “η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία, όσο μικρή κι αν είναι”, και η αλλαγή του ποιος κρατάει το σφυρί είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή, γιατί αλλάζει κάθε επιτροπή”.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε