Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ εκφωνεί ομιλία σε συνέντευξη Τύπου μετά το Φόρουμ για τo Belt and Road στο Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο της Κίνας στο Πεκίνο, Κίνα, στις 27 Απριλίου 2019. (Wang Zhao/Getty Images)

Η τελευταία απάτη της Κίνας: Η Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ανάπτυξη

Σχολιασμός

Εκτός αν τυχαίνει να ζείτε κάτω από ένα βράχο σε έναν μακρινό πλανήτη, είστε αναμφίβολα ενήμεροι για την κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road Initiative (BRI), μια στρατηγική ανάπτυξης υποδομών που ξεκίνησε το 2013. Πάμε γρήγορα στο 2002 και 146 από τις 195 χώρες του κόσμου έχουν υπογράψει την ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία. Η BRI υπήρξε μια αποτυχία για την ευρύτερη ανθρωπότητα, αλλά ήταν μια μεγάλη νίκη για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ). Ωστόσο, η BRI δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία του ΚΚΚ που αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα. Υπάρχει επίσης η Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (GDI), ένα σκοτεινό εγχείρημα που είναι γεμάτο απίθανες υποσχέσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Σι Τζινπίνγκ, ο επικεφαλής δικτάτορας της Κίνας, ίδρυσε την GDI. Σύμφωνα με το Atlantic Council, το ΚΚΚ δημιούργησε την πρωτοβουλία «για να σπάσει τη δυτική ηγεμονία στην παγκόσμια διακυβέρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ναι, η Κίνα, μια χώρα όπου λαμβάνουν χώρα βίαιες αφαιρέσεις οργάνων και σύγχρονη δουλεία, θέλει να επιβλέπει τη «διακυβέρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Γουάνγκ Γι, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, επιμένει ότι η GDI στοχεύει στη δημιουργία «μιας παγκόσμιας κοινότητας ανάπτυξης» που «θα θέτει την ανάπτυξη σε προτεραιότητα και τους ανθρώπους στο επίκεντρο και θα επιδιώκει να επιταχύνει την εφαρμογή της Ατζέντας 2030». Αυτή η ατζέντα, μας λένε, θα οδηγήσει το ΚΚΚ στην εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας και της ισότητας των φύλων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι 200 εκατομμύρια πολίτες του εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και ότι εκατομμύρια Κινέζες υφίστανται σωματική και σεξουαλική κακοποίηση σε τακτική βάση, το ΚΚΚ έχει μεγάλο βουνό να ανέβει.

Ανησυχητικό είναι ότι, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το GDI δεν είναι μια εθνική, αλλά μια παγκόσμια ατζέντα. Το ΚΚΚ δεν προσπαθεί απλώς να πουλήσει τα επικίνδυνα ψέματά του στον ίδιο του το λαό- προσπαθεί να τα πουλήσει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δυστυχώς, ορισμένες χώρες είναι πολύ πρόθυμες να τα χάψουν. Μια από αυτές τις χώρες είναι το Νεπάλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι (Δ) και ο υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ Ναραγιάν Καντκά χαιρετούν πριν από τη συνάντησή τους στο Σινγκαντουρμπάρ στο Κατμαντού του Νεπάλ, στις 26 Μαρτίου 2022. (Prakash Mathema/AFP via Getty Images)

 

Όπως σημείωσε πρόσφατα ο Ανίλ Γκίρι της The Kathmandu Post, αν και «ούτε ένα έργο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road υπό την ηγεσία του Πεκίνου δεν έχει ξεκινήσει στο Νεπάλ», η κυβέρνηση του Νεπάλ είναι πολύ πρόθυμη να συμμετάσχει στην GDI. Και το ΚΚΚ είναι πάρα πολύ πρόθυμο να “βοηθήσει”.

Το Πεκίνο έχει υποσχεθεί να δρομολογήσει όχι ένα αλλά δύο έργα στην περίκλειστη χώρα. Το πρώτο ονομάζεται Σχέδιο «Χαμογελαστά Παιδιά του Νεπάλ». Σύμφωνα με τον Γκίρι, το «Ίδρυμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Κίνας θα παρέχει τρόφιμα σε 3.600 παιδιά από φτωχές κοινότητες στο Κατμαντού». Αυτό ακούγεται θαυμάσιο μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι το ΚΚΚ δεν προσφέρει ποτέ τίποτα χωρίς να απαιτεί κάτι σε αντάλλαγμα. Με το ΚΚΚ, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως το δωρεάν γεύμα – κυριολεκτικά, σε αυτή την περίπτωση. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί μια μορφή ήπιας ισχύος για να στοχεύσει τη νεολαία του Νεπάλ. Ίσως, αυτό εξηγεί το δεύτερο σχέδιο, το οποίο υπόσχεται να προσφέρει “υποστήριξη” σε μαθητές έξω από το Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Ως κάποιος που επισκέπτεται τακτικά το Νεπάλ, δεν υπερβάλλω όταν λέω το εξής: το ΚΚΚ έχει διεισδύσει σε αυτή την όμορφη χώρα. Το Πεκίνο εργάζεται ενεργά για την αποσταθεροποίηση των σχέσεων του Νεπάλ με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Ινδίας, και των Ηνωμένων Πολιτειών, που κάποτε ήταν ένας σταθερός σύμμαχος. Δυστυχώς, το ΚΚΚ πετυχαίνει τις προσπάθειές του. Η GDI θα μπορούσε να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Νεπάλ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η GDI της Κίνας ιδρύθηκε πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο, όπως ο προαναφερόμενος Γουάνγκ Γι είναι πρόθυμος να μας υπενθυμίσει, η πρωτοβουλία «έχει λάβει την υποστήριξη περισσότερων από 100 χωρών και πολλών διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών». Επιπλέον, περισσότερες από «60 χώρες έχουν ενταχθεί στην Ομάδα Φίλων της GDI». Στους φίλους περιλαμβάνονται η Βιρμανία (κοινώς γνωστή ως Μιανμάρ), το Ιράν, η Καμπότζη, το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη, τουλάχιστον 19 αφρικανικές χώρες, τα Φίτζι, η Βολιβία και, φυσικά, το Νεπάλ.

Η GDI, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) και στο «πνεύμα της δεκτικότητας και της συμμετοχικότητας», δεν είναι παρά μια απάτη – μια επικίνδυνη πρωτοβουλία που μεταμφιέζεται σε αξιοπρεπή. Εξάλλου, τα SDGs περιλαμβάνουν τη δράση για το κλίμα και τη δημιουργία ειρηνικών κοινωνιών, καθώς και τις προαναφερθείσες δεσμεύσεις για τη μείωση της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας. Το ΚΚΚ συστηματικά κλείνει μέσα και λιμοκτονεί τους ίδιους τους πολίτες του εν μέσω της πανδημίας COVID-19.

Επιπλέον, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη. Για να θέσουμε τη ρύπανση της χώρας σε προοπτική, η Κίνα εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και η Ρωσία μαζί. Καθώς άλλες ισχυρές χώρες προσπαθούν να γίνουν πράσινες, η Κίνα παράγει περισσότερο άνθρακα. Αυτό δεν αποτελεί χτύπημα για τον άνθρακα, ένα από τα σημαντικότερα ορυκτά καύσιμα. Αυτό είναι ένα χτύπημα για το ΚΚΚ, ένα τυραννικό καθεστώς που ποτέ δεν υιοθετεί τις πολιτικές που ενθαρρύνει τις άλλες κυβερνήσεις να υιοθετήσουν (σεβασμός του περιβάλλοντος, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ.) Αυτό είναι επίσης ένα χτύπημα για τις δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο που είναι πολύ πρόθυμες να καταπιούν τις άδικες απαιτήσεις και τα ξεδιάντροπα ψέματα του ΚΚΚ.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε