Σάββατο, 03 Δεκ, 2022
Ο τότε επικεφαλής της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, στην Νέα Υόρκη, 9 Ιουνίου 1999. (Henny Ray Abrams/AFP via Getty Images)

Η ιστορία της Smartmatic: Από την Βενεζουέλα χωρίς αγάπη

Γράφει ο Roger L. Simon

Σχολιασμός

 

Πολλοί έχουν συζητήσει και ο Ρούντυ Τζουλιάνι εξήγησε αόριστα μόνο στην εκπομπή του Λόου Ντομπς, λέγοντας ότι είχαν «διαφορετικές θεωρίες» της υπόθεσης, το γιατί η νομική ομάδα του Τραμπ διαχωρίστηκε από την Σίντνεϊ Πάουελ.

Η απλούστερη υπόθεση έχει ως εξής: Αυτό που διερευνά η Πάουελ – περίπλοκη διακρατική απάτη με υπολογιστές, που περιλαμβάνει πολλές χώρες, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τεράστιες συνέπειες για το δημοκρατικό σύστημα παγκοσμίως – χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να εξηγηθεί και να αποδειχθεί, από τον διαθέσιμο χρόνο για μια ένσταση στις προεδρικές εκλογές πριν από την επικύρωση των ψήφων και την συνάντηση του Κολλεγίου Εκλεκτόρων.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από συζητήσεις που διεξήγαγα με δύο άντρες σε θέση να καταλάβουν πολλά για αυτήν την απάτη για την οποία λένε ότι προήλθε και εξακολουθεί να αναδίδεται σε μεγάλο βαθμό από την Βενεζουέλα (με λίγη βοήθεια από φίλους στην Κούβα, το Ιράν και την Χεζμπολάχ, πιθανώς και άλλους).

Αυτοί οι άντρες επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι επειδή φοβούνται για την ασφάλειά τους όταν εργάζονται σε ξένα εδάφη, όπως συμβαίνει συχνά.

Ένας από αυτούς είναι πρώην αξιωματικός της CIA που υπηρέτησε στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων, και ως αρχηγός σταθμού σε διάφορες χώρες. Ο άλλος έχει γεννηθεί στην Βενεζουέλα και ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και άλλους, εργάστηκαν για να «αλλάξουν» επικεφαλής και στρατιωτικό προσωπικό εντός του κατεστημένου της Βενεζουέλας και της Κούβας, πολλοί από τους οποίους ασχολήθηκαν ή είχαν πληροφορίες σχετικά με το εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών που πραγματοποιείται από αυτές τις δύο χώρες, καθώς και από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Αυτή η εγκληματική επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων, ιδιαίτερα όσον αφορά τη Χεζμπολάχ σε αυτήν την περίπτωση, βρισκόταν στο χείλος δημόσιας έκθεσης και ποινικής δίωξης που τελικά αγνοήθηκε, όπως ανέφερε το Politico, από την κυβέρνηση Ομπάμα μετά από τις προτροπές των μουλάδων, προκειμένου να προστατευτεί η τότε νέα Συμφωνία Ιράν.

Μερικά από αυτά που μου είπαν αυτοί οι άντρες μπορούν να επιβεβαιωθούν, άλλα όχι, για λόγους εκτός του ελέγχου του οποιουδήποτε αυτή τη στιγμή. Το αφήνω στους αναγνώστες να αποφασίσουν μόνοι τους.

Παρ’ όλα αυτά, ως αναφορά, και για να κατανοήσουμε τι αντιμετωπίζουμε, τα ακόλουθα μέλη της ηγεσίας της Βενεζουέλας κατηγορούνται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες για διακίνηση ναρκωτικών: Πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο, επικεφαλής της Εθνικής Συνέλευσης Ντιοσδάδο Τσαμπέλλο, υπουργός πετρελαίου Ταρέκ Ελ Αϊσσαμί, αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκεζ, πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Ούγκο Καρβαγιάλ, και ο αρχηγός του στρατού της Βενεζουέλας, Βλαντιμίρ Παντρίνο.

Για να δοθεί μια ιδέα της έκτασης του εγκλήματος, ο κακόφημος Μεξικανός «narcotrafficante» Ελ Τσάπο λεγόταν ότι άξιζε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ντιοσδάδο Τσαμπέλλο, μου είπε ένας από τους πληροφοριοδότες μου, αξίζει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια! Αυτό τον βάζει ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Βάλτε μέσα και τα πετροδολάρια – η Βενεζουέλα, σε οποιαδήποτε κατάσταση, έχει μια από τις πλουσιότερες πετρελαιοπαραγωγές στον πλανήτη – με δολάρια ναρκωτικών και έχετε ένα κοκτέιλ τεράστιων κερδών.

Smartmatic

Οι δύο άνδρες μίλησαν μαζί μου σχετικά με την προέλευση του συστήματος Smartmatic, το οποίο σύγκριναν σε κάποιες πτυχές με την 9/11 [11η Σεπτεμβρίου], αναφέροντας ότι ήταν ένα άλλο παράδειγμα του πώς τείνουμε να υποτιμούμε τους αντιπάλους μας, σε αυτήν την περίπτωση τις δυνατότητες του υπολογιστή τους.

Με την Κίνα και τη Ρωσία για να ανησυχούμε, η Βενεζουέλα ήταν λίγο πολύ εκτός του ραντάρ μας, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, δεν θα έπρεπε. Η άρχουσα τάξη τους – όχι ο λαός τους, σαφώς – έχει αρκετό κεφάλαιο κίνησης για να κάνει τόση ζημιά όσο οποιοσδήποτε.

Περισσότερο από μια απλή Δημοκρατία Μπανάνας, είναι ένα μεγεθυνόμενο εγκληματικό κράτος με πλοκάμια που φτάνουν στην Κολομβία και πέρα από τον Ατλαντικό, σε ένα από τα μεγάλα κόμματα της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, Ισπανίας, μου είπαν.

Αλλά πίσω στην Smartmatic.

Το 1998, ο σοσιαλιστής Ούγκο Τσάβες, στον δρόμο του να είναι ισόβια ο μέγιστος ηγέτης, άλλαξε το σύνταγμα της χώρας του, και έτσι μπόρεσε να υπηρετήσει μια εξαετή θητεία αντί για πενταετή – με την επιφύλαξη ότι αν το 20 τοις εκατό των πολιτών της Βενεζουέλας υπέγραφε έκκληση που απαιτεί ανάκληση, θα διεξάγονταν εκλογές.

Προς έκπληξη του Τσάβες, μια τέτοια έκκληση επρόκειτο να γίνει, και η προσπάθειά του να ακυρώσει τις υπογραφές απέτυχε.

Ένα σύστημα έπρεπε να επινοηθεί για να εγγυηθεί τη νίκη του caudillo στο επικείμενο δημοψήφισμα ανάκλησης της προεδρίας.

Εδώ αρχίζει η Smartmatic, μια εταιρεία που ιδρύθηκε στο Ντελαγουέρ τον Απρίλιο του 2000 από τρεις νέους μηχανικούς λογισμικού της Βενεζουέλας.

Τον Ιανουάριο του 2004, μια κυβερνητική υπηρεσία της Βενεζουέλας, ανέφερε η New York Times, επένδυσε 200.000 δολάρια σε μια εταιρεία τεχνολογίας που ανήκε σε αυτούς τους τρεις.

Επένδυση ενός επιχειρηματία

Σύμφωνα με τους κυρίους με τους οποίους μίλησα, τα χρήματα αυτά προέρχονταν από έναν επιχειρηματία που είχε προσεγγιστεί από την κουβανική υπηρεσία πληροφοριών για να πραγματοποιήσει την απαραίτητη επένδυση στην νεογέννητη Smartmatic προκειμένου να βελτιώσει την τεχνολογία της στο απαραίτητο επίπεδο.

(Σημείωση: Από τον καιρό του Τσάβες, η κουβανική υπηρεσία πληροφοριών είχε σχεδόν πλήρη έλεγχο σημαντικών ενεργειών της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής του Μαδούρο για αντικατάσταση του Τσάβες όταν πέθανε από καρκίνο, σύμφωνα με τις πηγές μου.)

Αυτός ο ίδιος επιχειρηματίας, μου είπαν, «αυτομόλησε» και επί του παρόντος προστατεύεται από μια από τις υπηρεσίες μας – πιθανώς την DEA – σε μια ξένη χώρα όπου δίνει ενοχοποιητικά στοιχεία σε ποινική δίωξη κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αλιεύονται πληροφορίες από τις οποίες θα μπορούμε να μάθουμε κάτι. Μία από τις λυπηρές πτυχές της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι ότι οι υπηρεσίες μας, όπως η DEA, φαίνεται να εξακολουθούν να κρατούν μυστικά η μία από την άλλη. Στο βαθμό που είναι γνωστό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν συμμετέχει ακόμη.

Αυτός ο επιχειρηματίας είναι ο δεύτερος που έκανε ένορκες βεβαιώσεις για αυτό το ζήτημα μετά από τον αξιωματικό του στρατού της Βενεζουέλας που ανέφερε η Σίντνεϊ Πάουελ πριν από μερικές εβδομάδες.

Λίγο μετά την επένδυση αυτού του επιχειρηματία (Αύγουστος 2004), ο Ούγκο Τσάβες κέρδισε το δημοψήφισμα μόνο για καταγγελθεί ως δόλιο από τοπικές οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται σε μια εκτενή συνέντευξη στην Αγγλική γλώσσα στην Ντέμπι Ντ’Σούζα, της Μαρία Κορίνα Ματσάδο, επικεφαλής ενός οργανισμού πολιτικών δικαιωμάτων και πολιτικού της Βενεζουέλας, η οποία έχει υποστεί δίωξη.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κορίνα Ματσάδο μιλάει για την σύσταση της Súmate, μιας ad hoc ομάδας που μπόρεσε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές για τις εκλογές ανάκλησης σε μια μέρα (2 Φεβρουαρίου 2003), συγκεντρώνοντας συνολικά 3 εκατομμύρια όταν μόνο 2,4 εκατομμύρια ήταν απαραίτητες.

Αλλά αυτό ήταν ένα εξαιρετικά ευτυχισμένο διάλειμμα στην τραγωδία που είναι η Βενεζουέλα. Ένας Βολιβιανός φίλος μου, πρόσφατος επισκέπτης της χώρας, μου είπε ότι είδε ανθρώπους να λιμοκτονούν στους δρόμους τους, που έμοιαζαν με εικόνες από το Ολοκαύτωμα.

Ιδιοκτησία

Αλλά πίσω στην Smartmatic. Ποιος την κατέχει; Δεν είναι σαφές, παρόλο που υποτίθεται ότι ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες (βλ. παραπάνω). Μέχρι το 2006 χρησιμοποιήθηκε σε αμφισβητούμενες εκλογές στην Αργεντινή, όπως λέγεται για την επίλυση τους, και το 2011 εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Λόρδο Μάλλοκ-Μπράουν, «ο οποίος ανέλαβε ηγετικές θέσεις σε ταμεία και ινστιτούτα του [Τζορτζ] Σόρος το 2007.»

Χμμμ…

Εξίσου σημαντικό, ένα e-mail που διέρρευσε μέσω της WikiLeaks του 2006 λέει αυτήν την ιστορία:

«Η Smartmatic ισχυρίστηκε ότι είναι προέλευσης ΗΠΑ, αλλά οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της – πιθανότατα ελίτ Βενεζουελιανοί πολλών πολιτικών φατριών – παραμένουν κρυμμένοι πίσω από έναν ιστό εταιρειών στις Κάτω Χώρες και στα Μπαρμπάντος. … Η εταιρεία θεωρείται ότι τώρα απομακρύνεται από εκλογικά γεγονότα της Βενεζουέλας, εστιάζοντας πλέον σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της θυγατρικής της, Sequoia.»

Πέρα από τους τρεις αρχικούς μηχανικούς λογισμικού, η Smartmatic και μετά η Sequoia, είχαν τουλάχιστον τριάντα ανώνυμους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου, πιθανώς, ενός τότε αντιπροέδρου της Βενεζουέλας, όπως βρέθηκε στο σύστημα του WikiLeaks στο CARACAS 00002063 001.2 OF 004.

Dominion

Αλλά πού συνδέεται η Dominion; Δεν ήταν αυτοί που είχαν τις μηχανές ψηφοφορίας των ΗΠΑ; Λοιπόν, το 2010, αφού εργάστηκε πάνω από πέντε χρόνια για την Smartmatic, ο πρώην αντιπρόεδρος της Sequoia, που ήταν επίσης ο αρχιτέκτονας λογισμικού τους, Έρικ Κούμερ, πήγε στην Dominion Voting Systems ως αντιπρόεδρος ανάπτυξης λογισμικού των ΗΠΑ.

Οι απαντήσεις από ανθρώπους των Dominion/Smartmatic/Sequoia ήταν από εσκεμμένα αδιαφανείς έως αηδιαστικά ανειλικρινείς δημόσιες σχέσεις. Μόνο μια αληθινή εγκληματολογική έρευνα στα πληροφοριακά συστήματά τους θα λύσει τα πάντα, για να μην αναφέρουμε την πλήρη εγκατάλειψη της ψηφοφορίας μέσω υπολογιστή (πιθανώς τη σωστή προσέγγιση).

Τα μυστήρια αφθονούν, και, χωρίς αμφιβολία, η Σίντνεϊ Πάουελ θα συμφωνούσε. Ανεξάρτητα από το μέγεθος Κράκεν που θα δημοσιοποιήσει, μπορεί να υπάρχουν πάντα περισσότερα.

Ένα από αυτά που ισχυρίζονται οι πηγές μου, και κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω, είναι ότι κάποιος ψηλά στη Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή [του Δημοκρατικού κόμματος ΗΠΑ] είναι «πρώην» Τσαβίστα.

Δολιοφθορά των εκλογών μας

Ένας άλλος σχετίζεται με ένα ταξίδι στην Πόλη του Μεξικού στις 21 Οκτωβρίου 2020, που πραγματοποίησε ο Πρέσβης Ρίτσαρντ Γκρενέλ – ένας άντρας που χαίρει μεγάλου θαυμασμού από τις πηγές μου και από εμένα.

Ο πρέσβης Γκρενέλ πήγε εκεί για να συναντηθεί με τον Χόργκε Ροντρίγκες, τον αδελφό της σημερινής αντιπροέδρου της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες (δείτε τη λίστα των κατηγοριών παραπάνω). Ο Χόργκε είναι ένας άνθρωπος, μπορούμε να υποθέσουμε, τεράστιου πλούτου και κάτι σαν «δύναμη πίσω από τον θρόνο», όπως και η αδελφή του Ντέλσι.

Όπως εξηγεί η New York Times, εν μέσω της αναμενόμενης για αυτήν έκπληξης και διόγκωσης του γεγονότος ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ενημερώθηκε για τη συνάντηση, ο σκοπός ήταν να διαπραγματευτεί την αναχώρηση του Μαδούρο και Σία, απελευθερώνοντας έτσι τον λαό της Βενεζουέλας από τον μακρύ εθνικό τους εφιάλτη.

Ήταν ένας αξιέπαινος στόχος, σίγουρα, αλλά σίγουρος για αποτυχία για λόγους άγνωστους στον πρέσβη Γκρενέλ. (Επικοινώνησα μαζί του για να το συζητήσω αυτό, αλλά δεν δέχτηκε.)

Σύμφωνα με τις πηγές μου, ο Ροντρίγκες γνώριζε καλά τότε ότι η ηγεσία της χώρας του συμμετείχε στο σαμποτάζ των εκλογών μας μέσω του συστήματος υπολογιστών τους.

Αυτό κάνει κάθε διαπραγμάτευση χωρίς πρακτική αξία, αλλά περισσότερο από αυτό ο Ροντρίγκες περιφρόνησε πραγματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τέτοιο βαθμό που δεν θα ήθελε ούτε να ακούσει για συμφωνία.

Ο Γκρενέλ δεν θα μπορούσε να το ξέρει αυτό, ανέφεραν οι πηγές μου, αλλά το μίσος του Χόργκε θα είχε ως κίνητρο περισσότερα από τον συνηθισμένο αντι-αμερικανισμό. Είχε εκδίκηση μέσα του. Παρόλο που ο ίδιος ο Χόργκε μπορεί πλέον να αποκαλείται άνετα «μπολιγάρχης» (οι σημερινοί πλούσιοι επιχειρηματίες της Βενεζουέλας – ολιγάρχες της επανάστασης των Μπολιβάρων), ο πατέρας του ήταν κομμουνιστής αντάρτης που, πριν από πολλά χρόνια, σκοτώθηκε.

Ο Χόργκε κατηγορεί την CIA.

Καθώς πληκτρολογώ αυτό, έχουν έρθει νέα ότι η Σίντνεϊ Πάουελ πρόκειται να απελευθερώσει το πρώτο «Κράκεν» της, σχετικά με εκλογική απάτη στην Γεωργία. Όπως έγραψα πριν από κάποιες μέρες, νίκη, ήττα, ή ισοπαλία, τα στοιχεία της πρέπει να δημοσιοποιηθούν για το δικό μας καλό, αλλά περισσότερο για αυτό των παιδιών και εγγονών μας.

Κάτι έχει πάει πραγματικά στραβά.

Ο Roger L. Simon είναι βραβευμένος συγγραφέας, υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος, συνιδρυτής της PJ Media, και τώρα, αρθρογράφος διαφόρων θεμάτων στην Epoch Times. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι «Ξέρω Καλύτερα: Πώς ο ηθικός ναρκισσισμός καταστρέφει την χώρα μας, εάν δεν το έχει ήδη κάνει» και το «GOAT» (μυθιστόρημα).
Βρείτε τον στο Parler @rogerlsimon.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι η γνώμη του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε