Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Το ερευνητικό σκάφος της Κίνας, Yuan Wang 5, φτάνει στο λιμάνι Χαμπαντότα, στη Σρι Λάνκα, στις 16 Αυγούστου 2022. (Ishara S. Kodikara/AFP via Getty Images)

Η Κίνα χρησιμοποιεί τα διεθνή λιμάνια για διάδοση στρατιωτικής επιρροής και συλλογή πληροφοριών σύμφωνα με εμπειρογνώμονες

Η Κίνα χρησιμοποιεί υπερπόντια λιμάνια για να εξαπλώσει τη στρατιωτική της επιρροή και, ενδεχομένως, να συλλέξει κρυφά πληροφορίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, σύμφωνα με ειδικούς.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), αξιοποιεί εγκαταστάσεις διπλής χρήσης σε όλο τον κόσμο για να εξυπηρετήσει τόσο εμπορικές όσο και στρατιωτικές ανάγκες, σύμφωνα με τον Ισαάκ Καρντόν, ανώτερο συνεργάτη για τις Μελέτες Κίνας στο Carnegie Endowment for International Peace.

«Οι πιο σημαντικές παρατηρήσεις προκύπτουν από το δίκτυο σχεδόν 100 ωκεάνιων λιμένων που ανήκουν ή/και λειτουργούν από εταιρείες της ΛΔΚ σε ξένες δικαιοδοσίες», δήλωσε ο Καρντόν, χρησιμοποιώντας ένα ακρωνύμιο για την επίσημη ονομασία της κομμουνιστικής Κίνας: Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

«[Τα κινεζικά] πολεμικά πλοία έχουν πλέον προσεγγίσει πάνω από το ένα τρίτο αυτών των εγκαταστάσεων, αξιοποιώντας το δίκτυο εμποροκεντρικών υποδομών της Κίνας με αυξανόμενη έκταση και ένταση για την εκπλήρωση ενός ολοένα και πιο παγκόσμιου συνόλου αποστολών».

Τα σχόλια του Καρντόν προήλθαν από δηλώσεις του στην Επιτροπή Οικονομικής και Ασφαλείας ΗΠΑ-Κίνας (USCC), η οποία πραγματοποίησε ακρόαση για το θέμα της κινεζικής στρατιωτικής διπλωματίας στις 26 Ιανουαρίου.

Προειδοποίησε ότι το παγκόσμιο λιμενικό δίκτυο του ΚΚΚ, το οποίο περιλαμβάνει μερικούς από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς τερματικούς σταθμούς στον κόσμο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κρυφή συλλογή πληροφοριών για τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις, καθώς και για πολιτικά πλοία.

«Κατά τη συνήθη πορεία των εργασιών σε έναν λιμενικό τερματικό σταθμό, οι φορείς εκμετάλλευσης λιμένων θα συλλέγουν και θα επεξεργάζονται τεράστιους όγκους ιδιόκτητων πληροφοριών σχετικά με τα πλοία και τις διάφορες απαιτήσεις τους σε καύσιμα και ανεφοδιασμό, τις διαδρομές και τους προορισμούς, τα φορτία, το προσωπικό και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες».

«Τα δεδομένα αυτά είναι δυνητικά πολύτιμα για σκοπούς στρατιωτικών πληροφοριών, ιδίως δεδομένης της σχετικής ευκολίας με την οποία μπορούν να γίνουν οι ίδιες παρατηρήσεις για στρατιωτικά πλοία που προσεγγίζουν εμπορικά λιμάνια».

Είναι συνήθης πρακτική για τα πολεμικά πλοία να πραγματοποιούν τέτοιες προσεγγίσεις όταν βρίσκονται εκτός των χωρικών τους υδάτων, δήλωσε ο Κάρντον, αλλά οι ναυτικοί στόλοι του ΚΚΚ ήταν μοναδικοί στο ότι το έκαναν χρησιμοποιώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο εγκαταστάσεων που ανήκουν και λειτουργούν στην Κίνα, αντί να βασίζονται σε ξένα λιμάνια.

Το πλοίο του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού Type 054A φρεγάτα 548 Yiyang ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Αβάνας στην Κούβα, στις 10 Νοεμβρίου 2015. (Yamil Lage/AFP via Getty Images)

 

Ο Κάρντον σημείωσε ότι ο έλεγχος των υπερπόντιων λιμανιών από το ΚΚΚ έδινε επίσης στο καθεστώς τη δυνατότητα να ελέγχει αποτελεσματικά το διεθνές εμπόριο και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να επιλέξει να αρνηθεί τη χρήση των εγκαταστάσεών του για να επηρεάσει αρνητικά τους αντιπάλους ή τους ανταγωνιστές.

Είπε επίσης ότι το καθεστώς επιδιώκει πολλαπλές οδούς προβολής θαλάσσιας ισχύος και θα συνεχίσει να αυξάνει τον έλεγχό του στα εμπορικά λιμάνια με την κατασκευή νέων στρατιωτικών βάσεων παγκοσμίως.

«Η στρατιωτική αξιοποίηση των ξένων υποδομών που διαχειρίζεται το ΚΚΚ πρόκειται επίσης να προχωρήσει με μεγαλύτερη ένταση με την πάροδο του χρόνου, καθώς ωριμάζουν βασικά έργα και σχέσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Κάρντον.

«Θα πρέπει να αναμένουμε ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία επίσημων στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό θα συνεχιστούν -και πιθανότατα θα πετύχουν σε ορισμένες περιπτώσεις».

Το ΚΚΚ επιδιώκει επιρροή και ισχύ μέσω της παγκόσμιας στρατιωτικής παρουσίας

Η ικανότητα του ΚΚΚ να διαμορφώνει το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας φτάνει σε ένα νέο αποκορύφωμα, σύμφωνα με τον Φίλιπ Σόντερς, διευθυντή του Κέντρου για τη Μελέτη των Κινεζικών Στρατιωτικών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.

Πράγματι, η στρατιωτική πτέρυγα του ΚΚΚ, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA), έχει πλέον μια παγκόσμια παρουσία που ασκεί επιρροή όπου κι αν περιπλανιέται το βλέμμα του καθεστώτος.

Το καθεστώς έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει τον PLA για να εξασφαλίσει διπλωματικές και πολιτικές νίκες, είπε ο Σόντερς, και τώρα ελέγχει περισσότερους από 130 στρατιωτικούς αξιωματικούς παγκοσμίως.

Η Κρίστεν Γκάννερς, ανώτερη ερευνήτρια πολιτικής στην RAND Corporation, δήλωσε ότι το ΚΚΚ χρησιμοποιεί την PLA για να διαμορφώσει τη διεθνή τάξη σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αντικομμουνιστικές αφηγήσεις, να αποκτήσει πολιτικό πλεονέκτημα και να υποβαθμίσει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να συντονίζονται και να οικοδομούν συνεργασίες.

Αυτή η τάση, είπε, θα επιταχυνθεί μόνο καθώς το καθεστώς θα βρίσκει περισσότερους εταίρους πρόθυμους να του παραχωρήσουν γη για τις υπερπόντιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του.

«Οι διευρυμένες εμπλοκές και η παρουσία της PLA στο εξωτερικό δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για συλλογή πληροφοριών, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι δυνάμεις της PLA και των ΗΠΑ επιχειρούν κοντά ή όπου οι κινεζικές δυνάμεις μπορούν να παρατηρούν τις δραστηριότητες των ΗΠΑ, των εταίρων και των συμμάχων», δήλωσε ο Γκάννερς.

«Η στρατιωτική διπλωματία θα στηρίξει επίσης τις προσπάθειες της Κίνας να δημιουργήσει περισσότερες υπερπόντιες βάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να παρέχουν μια πλατφόρμα για εκτεταμένη επιχειρησιακή εμβέλεια της PLA στη Νότια Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, ανάλογα με το πού επιλέγει η Κίνα να δημιουργήσει πρόσθετες βάσεις και ποιες δυνατότητες η χώρα υποδοχής συμφωνεί να στεγάσει στο έδαφός της».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε