Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος J-16 της PLA πετάει σε άγνωστη τοποθεσία σε φωτογραφία αρχείου. (Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν μέσω AP)

Η Κίνα οργανώνει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν κατά την επίσκεψη αμερικανικής αντιπροσωπείας

Καθώς η υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία έστειλε μήνυμα υποστήριξης προς την Ταϊβάν κατά την επίσκεψή της στις 15 Απριλίου, το κινεζικό καθεστώς δήλωσε ότι διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί, ενισχύοντας την απειλή του να χρησιμοποιήσει βία για να θέσει την Ταϊβάν υπό έλεγχο.

Με επικεφαλής τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ (R-S.C.), η εξαμελής διακομματική ομάδα συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν στο γραφείο της στην Ταϊπέι το πρωί της Παρασκευής.

Ο κινεζικός στρατός έστειλε φρεγάτες, βομβαρδιστικά, μαχητικά αεροσκάφη και άλλες δυνάμεις στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και σε περιοχές γύρω από την Ταϊβάν, δήλωσε ο Σι Γιλού, εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Κίνας.

Οι αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις ήταν απάντηση στις «πρόσφατες αρνητικές ενέργειες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης αντιπροσωπείας νομοθέτη στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του καθεστώτος.

Το Πεκίνο «θα συνεχίσει να λαμβάνει ισχυρά μέτρα για την αποφασιστική διαφύλαξη της κυριαρχίας του», δήλωσε ο Ζάο στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Το κομμουνιστικό καθεστώς στο Πεκίνο είναι αντίθετο σε κάθε επίσημη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ταϊβάν και άλλων κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Θεωρεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως δικό του έδαφος που μπορεί να καταληφθεί με τη βία αν χρειαστεί.

Στην άλλη πλευρά του Πορθμού της Ταϊβάν, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (D-N.J.) αναγνώρισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) τους είχε πει ότι ήταν «πολύ δυσαρεστημένο» για τις επισκέψεις, αλλά η προειδοποίηση δεν τους απέτρεψε από το να ταξιδέψουν στο νησί.

«Δεν θα μας αποτρέψει στο μέλλον να υποστηρίξουμε την Ταϊβάν», δήλωσε ο Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, σε ομιλία του στο γραφείο της Τσάι.

Μέλη αμερικανικής αντιπροσωπείας του Κογκρέσου ποζάρουν για μια φωτογραφία με την Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν (κέντρο δεξιά) και άλλους Ταϊβανέζους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Προεδρικό Γραφείο στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, στις 15 Απριλίου 2022. (Προεδρικό Γραφείο της Ταϊβάν μέσω AP)

 

Τόνισε: «Δεν επιδιώκουμε καμία σύγκρουση με την Κίνα, όπως πιστεύω ότι η Ταϊβάν δεν επιδιώκει καμία σύγκρουση με την Κίνα».

Άλλα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ο γερουσιαστής Ρίτσαρντς Μπερ (R-N.C.), ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Πόρτμαν (R-Ohio), ο γερουσιαστής Μπέντζαμιν Σάσε (R-Neb.) και ο βουλευτής Ρόνι Τζάκσον (R-Texas). Εκφώνησαν επίσης ομιλίες για να δείξουν την υποστήριξή τους προς την Ταϊπέι.

«Η εγκατάλειψη της Ταϊβάν θα σήμαινε την εγκατάλειψη της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Θα ήταν σαν να εγκαταλείπουμε το ελεύθερο εμπόριο. Θα επιβράβευε το χειρότερο της ανθρωπότητας. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να δείξουμε την υποστήριξή μας στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Γκράχαμ.

Η Τσάι εξέφρασε το καλωσόρισμά της στην αντιπροσωπεία και την επιθυμία της για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ταϊπέι και Ουάσινγκτον.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε ότι οι δημοκρατίες πρέπει να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους. Συλλογικά, μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από τις απειλές που προέρχονται από αυταρχικά έθνη που επιδιώκουν να διαταράξουν την περιφερειακή ειρήνη», δήλωσε η Τσάι στην αμερικανική αντιπροσωπεία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν καταδίκασε τις «ανυπότακτες και γελοίες παρατηρήσεις και ενέργειες» του ΚΚΚ στις επισκέψεις της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

«Η απειλή βίας από τις ολοκληρωτικές αρχές του ΚΚΚ εναντίον της Ταϊβάν θα ενισχύσει μόνο τη θέληση του ταϊβανέζικου λαού να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία, θα ενισχύσει την υποστήριξη της δημοκρατικής Ταϊβάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους πιο δημοκρατικούς εταίρους και θα προσδώσει σημασία στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ταϊβάν θα συνεχίσει να εμβαθύνει τη συνεργασία με ομοϊδεάτες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, να υπερασπιστεί την ελεύθερη και ανοικτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και να αποτρέψει τη «συνεχή επέκταση του κομμουνιστικού καθεστώτος», αναφέρεται.

Η αντιπροσωπεία ήρθε εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας για να επισπεύσει τα σχέδιά του να καταλάβει την Ταϊβάν.

Ενώ η Ταϊπέι δεν έχει αναφέρει κανένα σημάδι επικείμενης εισβολής, το Πεκίνο έχει κλιμακώσει τη στρατιωτική παρενόχληση πετώντας πολεμικά αεροπλάνα κοντά στο νησί σε τακτική βάση τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο σημαντικότερος ανεπίσημος σύμμαχος και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν και δεσμεύονται από τον νόμο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν να παρέχουν στην Ταϊπέι τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Στις 6 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν πιθανή πώληση εξοπλισμού και υπηρεσιών αξίας 95 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της αεράμυνας του νησιού.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε