Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ο Tzάι Ζουν, ειδικός επιτετραμμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή, μιλάει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης "Nuit De La Chine" στο Grand Palais. Παρίσι, 2014.(φωτ. αρχείου, Kristy Sparow/Getty Images)

Η Κίνα προειδοποιεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στη Μ. Ανατολή

Το Πεκίνο θεωρεί «πολύ σοβαρή» την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και εκτιμά ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς μεγεθύνεται με «ανησυχητικές» προοπτικές, καθώς οι εχθροπραξίες του ισραηλινού στρατού με γειτονικά κράτη (όπως ο Λίβανος και η Συρία) εντείνονται, τόνισε ο Κινέζος ειδικός επιτετραμμένος για τη Μέση Ανατολή Τζάι Τζουν, όπως μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ της Κίνας σήμερα.

Πριν από τις δηλώσεις του κου Τζάι είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ειδικό αντιπρόσωπο του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στο Κατάρ.

Η Κίνα και η Ρωσία μοιράζονται την ίδια θέση για το παλαιστινιακό ζήτημα και σκοπεύουν να προσπαθήσουν να συνεργαστούν για να ηρεμήσουν την κατάσταση και να βοηθήσουν στην εγκαθίδρυση μιας λύσης δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, δήλωσε την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, ένας κορυφαίος Κινέζος απεσταλμένος.

«Ο θεμελιώδης λόγος για την τρέχουσα σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ είναι ότι δεν έχουν διασφαλιστεί τα νόμιμα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο κος Τζάι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να κάνει «οτιδήποτε» θα μπορούσε να προωθήσει τον διάλογο, την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί η λύση των δυο κρατών, τόνισε ο κος Τζάι στο κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Επεσήμανε, τέλος, πως η κυβέρνηση της Κίνας προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει κατεπειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους μέσω των Ηνωμένων Εθνών και μέσω διμερών διαύλων, προκειμένου να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση.

με πληροφορίες από το Associated Press

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε