Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Κινεζικό πολεμικό πλοίο βάλλει εναντίον στόχου κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης κοντά στη Φουτσόου της επαρχίας Φουτζιάν, κοντά στα ελεγχόμενα από την Ταϊβάν νησιά Μάτσου που βρίσκονται κοντά στις κινεζικές ακτές, Κίνα, στις 8 Απριλίου 2023. (Thomas Peter/Reuters)

Η Κίνα ξεκινά ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν μετά τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Κίνα ξεκίνησε τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν το Σάββατο για να εκφράσει την οργή της για τη συνάντηση της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ενώ το υπουργείο Άμυνας του νησιού δήλωσε ότι θα αντιδράσει με ψυχραιμία.

Οι ασκήσεις, που ανακοινώθηκαν την επομένη της επιστροφής της Τσάι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένονταν ευρέως μετά την καταδίκη από το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς της συνάντησης με τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι στο Λος Άντζελες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) θεωρεί τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν ως δικό του έδαφος και δεν έχει ποτέ αποκηρύξει τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό του. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στις αξιώσεις του ΚΚΚ.

Η ανακοίνωση του Πεκίνου ήρθε επίσης λίγες ώρες αφότου το ΚΚΚ φιλοξένησε επίσκεψη ανώτερων Ευρωπαίων ηγετών.

Η Διοίκηση Ανατολικού Στρατηγείου του κινεζικού στρατού δήλωσε ότι ξεκίνησε τις περιπολίες ετοιμότητας μάχης και τις ασκήσεις «Κοινό Σπαθί» (Joint Sword) γύρω από την Ταϊβάν, έχοντας δηλώσει νωρίτερα ότι θα τις πραγματοποιήσει στον Πορθμό της Ταϊβάν και στα βόρεια, νότια και ανατολικά της Ταϊβάν «όπως έχει προγραμματιστεί».

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, διατηρεί υψηλό βαθμό επαγρύπνησης και θα ανταποκριθεί κατάλληλα για να υπερασπιστεί την ασφάλεια του νησιού.

Το ΚΚΚ χρησιμοποιούσε την επίσκεψη της Τσάι στις ΗΠΑ «ως δικαιολογία για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, γεγονός που έχει βλάψει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Ο στρατός θα ανταποκριθεί με μια ήρεμη, ορθολογική και σοβαρή στάση και θα παραμείνει σε επιφυλακή και παρακολούθηση σύμφωνα με τις αρχές «ούτε κλιμάκωση ούτε διαφορές» για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ασφάλειας».

Το υπουργείο ανέφερε νωρίτερα το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες είχε εντοπίσει τέσσερα κινεζικά αεροσκάφη στην ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, αριθμός όχι ασυνήθιστος.

Δημοσιογράφοι του Reuters σε παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Φουτζού, η οποία βρίσκεται απέναντι από τα ελεγχόμενα από την Ταϊβάν νησιά Μάτσου, είδαν ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο να εκτοξεύει οβίδες σε μια περιοχή ασκήσεων στις κινεζικές ακτές, στο πλαίσιο ασκήσεων που ανακοίνωσε το κινεζικό καθεστώς αργά την Παρασκευή.

Η Τσάι θα συναντηθεί αργότερα το Σάββατο με αντιπροσωπεία Αμερικανών νομοθέτων που την επισκέπτεται, με επικεφαλής τον Μάικλ ΜακΚόουλ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Τσάι έχει επανειλημμένα προτείνει συνομιλίες με το ΚΚΚ, αλλά έχει απορριφθεί. Λέει ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Διπλωματία και ασκήσεις

Το ΚΚΚ είχε απειλήσει με απροσδιόριστα αντίποινα αν η συνάντηση με τον Μακάρθι -δεύτερο στη σειρά διαδοχής του προέδρου των ΗΠΑ, μετά τον αντιπρόεδρο- γινόταν. Το Πεκίνο οργάνωσε πολεμικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων εκτοξεύσεων πυραύλων με πραγματικά πυρά, τον Αύγουστο μετά την επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Αύγουστο, το ΚΚΚ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα πραγματοποιήσει επίσης πυραυλικές ασκήσεις. Στην προηγούμενη περίπτωση, το ΚΚΚ δημοσίευσε έναν χάρτη κατά την ανακοίνωση των ασκήσεων, ο οποίος έδειχνε σε ποιες θαλάσσιες περιοχές κοντά στην Ταϊβάν θα έριχνε πυραύλους.

Ταϊβανέζοι αξιωματούχοι ανέμεναν λιγότερο έντονες αντιδράσεις στη συνάντηση Μακάρθι, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είχαν δηλώσει ότι δεν μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο το ΚΚΚ να διοργανώσει και άλλες ασκήσεις.

Η ανακοίνωση του ΚΚΚ ήρθε λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από την Κίνα, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και άλλους υψηλόβαθμους ηγέτες. Ο Μακρόν προέτρεψε το Πεκίνο να μιλήσει λογικά στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται επίσης στην Κίνα αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Σι, δήλωσε ότι η σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν είναι υψίστης σημασίας.

Ο Σι απάντησε λέγοντας ότι το να περιμένει η Κίνα να συμβιβαστεί για την Ταϊβάν ήταν «ευσεβής πόθος», σύμφωνα με την ανάγνωση της συνάντησης από το ΚΚΚ.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, εκτός του ότι μετέφερε την ανακοίνωση των ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν, έδειξε στην αρχική του σελίδα φωτογραφίες του Σι να συναντά τον Μακρόν και τη φον ντερ Λάιεν.

Η πηγή ασφαλείας της Ταϊβάν δήλωσε ότι οι πρόσφατες προσπάθειες του ΚΚΚ να γοητεύσει ξένους ηγέτες ήταν μάταιες μετά την ανακοίνωση των ασκήσεων.

«Με την ανακοίνωση των ασκήσεων στα στενά, όλες αυτές οι προσπάθειες εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί και έγιναν μια χαμένη προσπάθεια».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε