Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Ο Jérôme David, βοηθός του Διαχειριστή Εδαφικής Μονάδας και διευθυντής μάρκετινγκ ξυλείας του Εθνικού Δασικού Γραφείου ελέγχει ένα κορμό βελανιδιάς που έχει μαρκαριστεί στη μέση στην ανατολική Γαλλία, στις 11 Δεκεμβρίου 2020. (Jean-Christophe Verhaegen/AFP μέσω Getty Images)

Η Κίνα εισάγει μαζικά ξυλεία – θέτει σε συναγερμό την παγκόσμια δασική βιομηχανία

Η βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου βρίσεται σε θανάσιμο κίνδυνο λένε Γάλλοι κατασκευαστές ξύλου

Γράφουν οι Kathleen Li και Anne Zhang

Η επιθετική αγορά κορμών δέντρων που κάνει η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε κρίση επιβίωσης τις βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου πολλών χωρών. Οι Γάλλοι κατασκευαστές ξύλου ξεκίνησαν μια έκκληση συλλογής υπογραφών που καλεί την ΕΕ να περιορίσει την εξαγωγή κορμών δέντρων ως υλικά κατασκευών.

«Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε με το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά πριονιστήρια αντιμετωπίζουν τώρα λουκέτο και διάλυση εάν δεν γίνει τίποτα για να σταματήσει η αιμορραγία που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας», αναφέρει η έκκληση «Σταματήστε την Εξαγωγή Κορμών Δέντρων», που ξεκίνησε από Γάλλους κατασκευαστές ξύλου.

«Η κρίση εφοδιασμού κορμών απειλεί ήδη μεταγενέστερα στάδια όπως τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, τις κατασκευές και την υλικοτεχνική, οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε εισαγωγές εκτός Ευρώπης λόγω έλλειψης πρώτων υλών».

«Όλες οι ιδιότητες των κορμών … ακόμη και τα βιομηχανικά κούτσουρα για πάνελ και χαρτοπολτό φεύγουν με το κιλό», ανέφεραν οι Γάλλοι κατασκευαστές ξύλου στην έκκληση.

Μια φωτογραφία ενός φορτηγού με την ένδειξη “CHINA SHIPPING” στο πλάι είναι αναρτημένη στην αγγλική σελίδα του ιστότοπου της έκκλησης, η οποία πιθανότατα υποδηλώνει ότι η κομμουνιστική Κίνα είναι ο κυριότερος λόγος ανησυχίας.

Περισσότερες από 13.000 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων 600 στην Πολωνία και 200 στη Γερμανία, έχουν υπογράψει την έκκληση σε λιγότερο από ένα μήνα.

Γαλλία: Η μαζική αγορά της Κίνας είναι μια στρατηγική λεηλασία

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2021, η Κίνα εισήγαγε πάνω από 205.810 τόνους γαλλικών κορμών δρυός και πάνω από 303.600 τόνους κορμούς μαλακού ξύλου, αύξηση 42% και 66% αντίστοιχα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, και περισσότερο από 80% των εξαγωγών κορμών σε αυτούς τους πέντε μήνες ήταν από γαλλικά ιδιωτικά δάση, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Ξύλου.

Ήδη από το 2018, άρχισαν συζητήσεις στη Γαλλία σχετικά με τις μαζικές αγορές δρύινων κορμών από την Κίνα. Περίπου το 20% της βελανιδιάς που παράγεται στη Γαλλία εξήχθη στην Κίνα, παρακάμπτοντας τα τοπικά πριονιστήρια και απειλώντας τις 26.000 θέσεις εργασίας της τοπικής βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου, ανέφερε το France24 τον Ιούλιο του 2018.

Ο Σον Λι, ο οποίος εργάστηκε στη διεθνή βιομηχανία μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς κορμών για περισσότερα από 10 χρόνια, είπε στην The Epoch Times ότι «Ο χρόνος που χρειάζεται ένα δέντρο για να είναι έτοιμο για την παραγωγή ξυλείας είναι 20-30 χρόνια, μερικές φορές ακόμη περισσότερο, αλλά χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να το κόψουν, οπότε η υλοτομία δεν δημιουργεί μεγάλο κέρδος».

«Μόνο η επεξεργασία ξύλου μπορεί να δημιουργήσει κέρδος και όσο βαθύτερη είναι η επεξεργασία, τόσο υψηλότερα είναι τα κέρδη. Η βιομηχανία πριονιστηρίου είναι μέρος της μεταποιητικής βιομηχανίας, παρόλο που είναι πρωτογενής μεταποίηση».

«Εάν το ΚΚ Κίνας αγοράζει ακατέργαστα κούτσουρα, αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η βιομηχανία μεταποίησης θα μεταφερθεί στην Κίνα και οι τοπικοί εργαζόμενοι δεν θα έχουν πλέον δουλειά», συνέχισε.

Οι Γάλλοι κατασκευαστές ξύλου προειδοποίησαν ότι οι μαζικές αγορές του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) αποτελούν στρατηγική λεηλασία και καταστροφή πόρων. «Αυτή η οικονομική και οικολογική εκτροπή πρέπει να σταματήσει τώρα», αναφέρει η έκκληση.

Οι Γάλλοι κατασκευαστές ξύλου ανησυχούν ότι η βιομηχανία πριονιστηρίων βρίσκεται σε «θανάσιμο κίνδυνο», σύμφωνα με την έκκληση. Είπαν ότι η εξαγωγή πρώτων υλών εξασφαλίζει στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες έναν στρατηγικό και κατά προτεραιότητας εφοδιασμό, αλλά «οι υπηρεσίες των κρατών μελών και των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αφήνουν αυτό το “τοξικό” εμπόριο να συνεχίζεται εδώ και 10 χρόνια. Είμαστε πλέον στο χείλος του γκρεμού».

«Δεν μάθαμε τίποτα από την ιστορία των μάσκων και των εμβολίων COVID;» ρωτάνε στην έκκληση.

Αναφέρονται στον ιό του ΚΚΚ (η αιτία της νόσου COVID-19), ο οποίος προήλθε από την Γουχάν της Κίνας και ξέφυγε σε όλο τον κόσμο. Εν αναμονή μιας πανδημίας, το ΚΚΚ υιοθέτησε μια επιθετική στρατηγική αγοράς σε βασικά εφόδια πρόληψης της επιδημίας, όπως προστατευτικές μάσκες και ιατρικά ρούχα, δημιουργώντας μια παγκόσμια εφοδιαστική κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, 2 δισεκατομμύρια μάσκες εισήχθησαν μέσα σε πέντε εβδομάδες από τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους, που ισοδυναμεί με δυόμιση μήνες παγκόσμιας παραγωγής, και περίπου 400 εκατομμύρια σετ άλλου προστατευτικού εξοπλισμού, όπως ιατρικά γυαλιά και προστατευτικά ρούχα, αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Renmin του ΚΚΚ, ήδη από το 2017, η Κρατική Δασική Διοίκηση της Κίνας επιβεβαίωσε μια προσέγγιση τριών σταδίων για την πλήρη διακοπή της εμπορικής υλοτόμησης των φυσικών δασών, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών δασικών εκτάσεων όπως η Περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας και η επαρχία Τζιλίν.

Η πολιτική της Κίνας για τις πρώτες ύλες είναι το λεγόμενο «μεγάλο μέσα και μεγάλο έξω», που σημαίνει «η αναζήτηση αγορών πρώτων υλών και πωλήσεων εκτός χώρας και η ανάπτυξη δυναμικών βιομηχανιών μεταποίησης με στόχο την εξαγωγή για τη δημιουργία συναλλάγματος», σύμφωνα με ένα άρθρο που γράφτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2012 και δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο του Φόρουμ Οικονομικής Ιστορίας της Κίνας.

Στις 24 Ιουλίου, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της βιομηχανίας ξυλείας, αναμένοντας να μετριάσει τις δυσκολίες εφοδιασμού.

Η μαζική εξαγωγή κορμών έχει επηρεάσει μάλλον περισσότερο από τα πριονιστήρια και τη Γαλλία. Για παράδειγμα, η τιμή των δρύινων βαρελιών που εισήχθησαν στην Αυστραλία από τη Γαλλία αυξήθηκε σε περίπου 1.530 δολάρια λόγω της περιορισμένης προσφοράς ακατέργαστης γαλλικής βελανιδιάς. Επιπλέον, ορισμένα κορυφαία οινοποιεία στην Καλιφόρνια και τη Χιλή θα επηρεαστούν επίσης, ανέφερε ο ιστότοπος The Drinks Business στις 16 Αυγούστου.

Οι βιομηχανίες επεξεργασίας και κατασκευής της Νέας Ζηλανδίας αντιμετωπίζουν κρίση προμήθειας ξύλου

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου πρωτογενών βιομηχανιών της Νέας Ζηλανδίας, η δασοκομία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγή, κερδίζοντας περισσότερα από 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η πλειοψηφία των εξαγωγών ξυλείας της Νέας Ζηλανδίας είναι ακατέργαστα κούτσουρα, με το 70 έως 80 τοις εκατό αυτών να πηγαίνει στην Κίνα. Από το 2008 έως το 2021, οι αποστολές κορμών της Νέας Ζηλανδίας στην Κίνα αυξήθηκαν από 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως σε περίπου 20 εκατομμύρια τόνους, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας τον Μάρτιο.

Ο Ντέιβιντ Τέρνερ, διευθυντής του Sequal, ενός εργοστασίου επεξεργασίας ξύλου στο Κάβεραου της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε στη Stuff ότι οι μεγάλες εξαγωγές κορμών στην Κίνα γίνονται εις βάρος της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου της Νέας Ζηλανδίας.

«[Στέλνουμε] τόσα ακατέργαστα κούτσουρα στην Κίνα χωρίς να τα μετατρέψουμε σε κάτι πιο πολύτιμο», δήλωσε ο Τέρνερ, «Αυτό αποτελεί παραβίαση της ευθύνης μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές».

Η εγχώρια κατασκευαστική βιομηχανία της Νέας Ζηλανδίας έχει επίσης δει πρόσφατα έλλειψη υλικών ξύλου. Τον Αύγουστο, ο υπουργός Κτιρίων και Κατασκευών Πότο Ουίλιαμς είχε σκεφτεί κάποτε να περιορίσει τις εξαγωγές ξυλείας για να προστατεύσει την εγχώρια προσφορά.

Ωστόσο, ο Ουίλιαμς είπε αργότερα ότι η κυβέρνηση δεν θα επέμβει στις εξαγωγές ξυλείας. Είπε ότι είχε λάβει προτάσεις ότι ορισμένοι προμηθευτές θα αυξήσουν την παραγωγή δομικής ξυλείας και θα μειώσουν τις εξαγωγές τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με τη Stuff σε άρθρο της 6ης Αυγούστου.

Η Ρωσία επιβάλλει δασμούς στις εξαγωγές ξυλείας ως μέτρο προστασίας

Οι επικριτές στη Ρωσία κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι πουλούσε δικαιώματα υλοτομίας σε κινεζικές εταιρείες σε χαμηλές τιμές, απειλώντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Οι ίδιοι προειδοποιούν επίσης ότι η Κίνα προστατεύει τη δική της δασική γη ενώ αποψιλώνει χώρες στη Νότια Αμερική, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, αναφέρει ένα άρθρο των New York Times τον Απρίλιο του 2019.

Το 2018, μια έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ζητούσε την απαγόρευση των εξαγωγών ξυλείας στην Κίνα και υπογράφηκε από περισσότερους από 520.000 ανθρώπους.

Η Ρωσία επιβάλλει εξαγωγικούς δασμούς στην ανεπεξέργαστη ξυλεία και θα απαγορεύσει τις εξαγωγές μαλακών ξύλων και ξύλων υψηλής αξίας από το 2022 και μετά. Στις 21 Μαΐου, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει φόρο εξαγωγής έως και 10% στις πωλήσεις διαφόρων ειδών ρωσικής ξυλείας. Την 1η Ιουλίου, επιβλήθηκαν εξαγωγικοί δασμοί σε ανεπεξέργαστη ξυλεία με περιεκτικότητα σε υγρασία άνω του 22%.

Αυτό σημαίνει «περιορισμό των εξαγωγών ακατέργαστων μη επεξεργασμένων προϊόντων ξύλου, καθώς και μείωση της τιμής αυτού στην εγχώρια αγορά … τόνωση πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας στη Ρωσία και συμβολή στον περιορισμό της παράνομης υλοτομίας», ανέφεραν οι Forest Economic Advisors.

Η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ξυλείας στον κόσμο, εισάγει επίσης πρώτες ύλες από τη Λατινική Αμερική, τη λεκάνη του Κονγκό στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. «Η τεράστια κλίμακα των εισαγωγών της Κίνας … σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος των εισαγωγών ξυλείας και προϊόντων ξύλου της συγκομίσθηκε παράνομα», δήλωσε η Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Ερευνών.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε