Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Ένας υπάλληλος πρατηρίου καυσίμων στέκεται δίπλα σε έναν τίτλο εφημερίδας στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021. Καθώς ο κόσμος παλεύει με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής του COVID-19, οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική -όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η όμικρον- αγωνίζονται να καταπολεμήσουν την εξάπλωσή του σε ολόκληρη τη χώρα. (AP Photo/Denis Farrell)

Η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ασυνήθιστα αλλά ήπια συμπτώματα: Επικεφαλής Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου

Η νεότερη ανησυχητική παραλλαγή του ιού που προκαλεί τον COVID-19 προκαλεί ασυνήθιστα αλλά ήπια συμπτώματα, λέει ένας κορυφαίος νοτιοαφρικανός γιατρός.

Η Δρ. Ανζελίκ Κοετζί έχει το ιατρείο της στην Πρετόρια, την πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, μιας από τις χώρες όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή Όμικρον νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Κοετζί είδε μια ποικιλία ασθενών να εισέρχονται με συμπτώματα που δεν σχετίζονται με άλλα στελέχη του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας), συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλού ρυθμού σφυγμού.

«Τα συμπτώματά τους ήταν τόσο διαφορετικά και τόσο ήπια από εκείνα που είχα αντιμετωπίσει στο παρελθόν», δήλωσε η Κοετζί στην Telegraph.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που προσήλθαν στο ιατρείο της και βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 ένιωθαν κουρασμένοι.

Άλλα συμπτώματα περιλάμβαναν μυϊκούς πόνους και ελαφρύ βήχα, πρόσθεσε η Κοετζί στο Sputnik.

«Δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα. Από αυτούς που έχουν μολυνθεί, κάποιοι φροντίζονται επί του παρόντος στο σπίτι», δήλωσε η ίδια.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα από προηγούμενες παραλλαγές περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα και απώλεια γεύσης ή όσφρησης, αν και είναι γνωστό ότι ορισμένοι ασθενείς υπέφεραν από κόπωση. Ένα μικρό υποσύνολο των μολυσμένων χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη για τα συμπτώματά τους, ενώ οι θάνατοι αφορούν κυρίως ηλικιωμένους και άτομα με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις όπως η παχυσαρκία και η νεφρική νόσος.

Άτομα με την παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκαν επίσης στη Μποτσουάνα και αργότερα εντοπίστηκαν σε μια λίστα άλλων περιοχών, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Κάτω Χώρες.

Πολλά έθνη απαγόρευσαν ή περιόρισαν τα ταξίδια από τη νότια Αφρική λόγω της παραλλαγής, επικαλούμενα ανησυχίες για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Αλλά κορυφαίοι επιστήμονες της Νότιας Αφρικής δήλωσαν στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι λίγα είναι ακόμη γνωστά για την Όμικρον.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταδοτικότητά της, αν μπορεί να αποφύγει την ανοσία που παρέχεται από τα εμβόλια ή την αποκατάσταση του COVID-19 και αν προκαλεί σοβαρή ασθένεια σε υψηλότερο ποσοστό από άλλα στελέχη.

«Οι πληροφορίες σχετικά με τον ιό εξακολουθούν να εξελίσσονται και δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα», δήλωσε ο Δρ. Κρίστοφερ Νιάνγκα, υπουργός Υγείας της Μποτσουάνα, σε δήλωση με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου.

Ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ετοιμάζεται να διενεργήσει εξέταση COVID-19 σε έναν ταξιδιώτη στο Διεθνές Αεροδρόμιο OR Tambo στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, στις 27 Νοεμβρίου 2021. (Phill Magakoe/AFP via Getty Images)

 

Η Κοετζί δήλωσε στην The Guardian ότι οι εμπειρογνώμονες που εκτιμούν πώς η παραλλαγή μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους επιδίδονται σε εικασίες.

«Μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες», είπε. «Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική άποψη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε. Πρέπει λοιπόν να ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει. Αλλά προς το παρόν λέμε: “Εντάξει: υπάρχει μια ολόκληρη διαφημιστική εκστρατεία εκεί έξω. [Δεν είμαστε] σίγουροι γιατί”».

Η απαγόρευση των Ηνωμένων Πολιτειών σε ταξιδιώτες από τη νότια Αφρική καθοδηγήθηκε από την επιθυμία να κατανοηθεί καλύτερα η Όμικρον, δήλωσε ο αξιωματούχος της υγείας Δρ. Άντονι Φάουτσι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισης το Σάββατο.

«Θέλουμε να μας δώσουμε λίγο χρόνο για να συμπληρώσουμε πραγματικά τα κενά αυτών που δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή», είπε.

Η Νότια Αφρική ανέφερε το Σάββατο 3.220 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, αύξηση 9,2% από την προηγούμενη ημέρα. Παρόλα αυτά, ο μέσος ημερήσιος όρος των κρουσμάτων είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το καλοκαίρι, όταν κορυφώθηκε γύρω στα 11.500.

Μόλις 30 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία με COVID-19 αναφέρθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά ένας άλλος Αφρικανός εμπειρογνώμονας προειδοποίησε ότι η Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερφόρτωση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

«Ανησυχώ ότι καθώς οι αριθμοί αυξάνονται, τα δημόσια ιδρύματα υγείας θα υπερφορτωθούν», δήλωσε ο Ρούντο Μάτιβα, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Baragwanath του Σοβέτο, σε πρόσφατη ενημέρωση.

Ο Μάτιβα δήλωσε ότι το νοσοκομείο βλέπει διαφορετικούς ασθενείς από ό,τι νωρίτερα στην πανδημία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων νεότερων ανθρώπων.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε