Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok Ζου Ζι Τσου καταθέτει ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Rayburn House Office Building στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον στις 23 Μαρτίου 2023. (Chip Somodevilla/Getty Images)

«Η πλατφόρμα σας πρέπει να απαγορευτεί»: Το κογκρέσο ανακρίνει τον διευθυντή του TikTok για δεσμούς με το ΚΚΚ

Μέλη του Κογκρέσου και ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok επιδίδονται σε μια σειρά από έντονες ανταλλαγές απόψεων σχετικά με τους δεσμούς της εφαρμογής με το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποιεί ακρόαση για τις πρακτικές προστασίας των δεδομένων του TikTok.

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Ζου Ζι Τσού, εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ακρόαση της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τις πρακτικές προστασίας των δεδομένων της εταιρείας και τους δεσμούς της με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), το οποίο κυβερνά την Κίνα ως μονοκομματικό κράτος.

Η πρόεδρος της επιτροπής Κάθι ΜακΜόρρις Ρότζερς ξεκίνησε την ακρόαση με αρκετές βολές που κατακεραύνωσαν τους δεσμούς της TikTok με το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς μέσω της μητρικής εταιρείας ByteDance που εδρεύει στην Κίνα.

«Οι νόμοι του ΚΚΚ απαιτούν από κινεζικές εταιρείες όπως η ByteDance να κατασκοπεύουν για λογαριασμό τους», δήλωσε η Ρότζερς. «Αυτό σημαίνει ότι κάθε κινεζική εταιρεία πρέπει να παρέχει στο ΚΚΚ πρόσβαση και δυνατότητες χειραγώγησης ως σχεδιαστικό χαρακτηριστικό».

«Το TikTok μας παρακολουθεί όλους και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για να χειραγωγήσει την Αμερική στο σύνολό της. Δεν εμπιστευόμαστε ότι το TikTok θα αγκαλιάσει τις αμερικανικές αξίες».

Ο διευθύνων σύμβουλος προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την ByteDance

Η ακρόαση πραγματοποιείται καθώς το Κογκρέσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν διερευνούν το ενδεχόμενο να αναγκάσουν το TikTok να πωληθεί σε αμερικανική εταιρεία ή αλλιώς να απαγορεύσουν εντελώς την εφαρμογή από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Αν και ο Τσού έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιήσει την εικόνα του TikTok από εκείνη της ByteDance με έδρα την Κίνα, ο ίδιος έχει βαθιές σχέσεις με την εταιρεία, αφού στο παρελθόν είχε διατελέσει οικονομικός διευθυντής της στο Πεκίνο.

Ομοίως, ο Τσού φέρεται να είναι ένα από τα 12 στελέχη που αναφέρονται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο της ByteDance Λιάνγκ Ρούμπο, όπως ανέφερε πρώτο το The Information.

Επιπλέον, η προφανής αδιαχώριστη σχέση της TikTok και της ByteDance φάνηκε πλήρως όταν ο Τσού έφτασε στην ακρόαση πλαισιωμένος από εξέχοντες λομπίστες της ByteDance, συμπεριλαμβανομένου του Μάικλ Μπέκερμαν. Αν και ο Μπέκερμαν είναι ο κορυφαίος αξιωματούχος της TikTok για τις κυβερνητικές σχέσεις, τελικά αναφέρει τις δραστηριότητές του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ στο όνομα της ByteDance.

Όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή Γκάρι Πάλμερ σχετικά με την παρουσία του Μπέκερμαν και τις προηγούμενες αρνήσεις του να αναγνωρίσει τη συνεχιζόμενη γενοκτονία κατά των Ουιγούρων στην περιοχή Σιτζιάνγκ της Κίνας, ο Τσού αρχικά απέφυγε την ερώτηση.

«Μπορώ να διευκρινίσω ποιον εννοείτε;» ρώτησε ο Τσού.

«Ξέρετε ότι είναι εδώ», είπε ο Πάλμερ. «Κάθεται ακριβώς πίσω σου».

Ο Τσού τελικά υποχώρησε και παραδέχθηκε ότι ο Μπέκερμαν ήταν μεταξύ των μελών του προσωπικού που τον είχαν προετοιμάσει για τη συνέντευξη στο Κογκρέσο.

Ομοίως, ο Τσού φάνηκε να προσπαθεί να συσκοτίσει περαιτέρω τους δεσμούς του TikTok και της ByteDance με το ΚΚΚ, αρνούμενος να αναγνωρίσει ότι η ByteDance ήταν μια κινεζική εταιρεία, επιμένοντας επανειλημμένα ότι ήταν μια παγκόσμια εταιρεία που ασκούσε δραστηριότητες στην Κίνα.

Η ByteDance έχει την έδρα της στο Πεκίνο και διατηρεί κομματική επιτροπή του ΚΚΚ εντός της εταιρείας.

Όταν πιέστηκε σχετικά με το αν τα δεδομένα της TikTok θα δίνονταν ποτέ στο ΚΚΚ λόγω των κινεζικών νόμων που απαιτούν όλα τα δεδομένα να παραδίδονται στο καθεστώς κατόπιν αιτήματος, ο Τσού διέψευσε και πάλι τον ισχυρισμό.

Για το σκοπό αυτό, ο Τσού δήλωσε ότι είναι «κατηγορηματικά αναληθές» ότι το TikTok ήταν υπόχρεο σε οποιονδήποτε κινεζικό νόμο και ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι η ByteDance δεν ανήκει στο ΚΚΚ με κανέναν τρόπο.

«Η ByteDance δεν είναι πράκτορας της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», δήλωσε ο Τσού.

«Δεν ανήκει ούτε ελέγχεται από καμία κυβέρνηση ή κρατική οντότητα».

Ο ισχυρισμός του Τσού έρχεται σε αντίθεση με μια αναφορά ότι το ΚΚΚ αγόρασε απευθείας μερίδιο στην ByteDance Beijing Technology το 2021. Αυτή η συμφωνία επέτρεψε επίσης στο κομμουνιστικό καθεστώς να διορίσει απευθείας έναν διευθυντή του διοικητικού συμβουλίου στο γραφείο της ByteDance στο Πεκίνο.

Όταν ρωτήθηκε ευθέως αν γνώριζε εκ των προτέρων για την επένδυση του ΚΚΚ, ο Τσού φάνηκε να αρνείται την ύπαρξή της.

Το Κογκρέσο έχει «μηδενική εμπιστοσύνη» στο TikTok

Η πρόεδρος Ρότζερς εξέφρασε την ανησυχία της για την προφανή άρνηση του Τσού να αναγνωρίσει τη σχέση του με την ByteDance και, τελικά, με το ΚΚΚ.

Για το σκοπό αυτό, επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εμπορίου του ΚΚΚ, ο οποίος καταδίκασε δημοσίως την πιθανή πώληση του TikTok σε αμερικανική εταιρεία λίγες ώρες πριν από την κατάθεση του Τσού και δήλωσε ότι μια αναγκαστική πώληση θα αποφασιστεί τελικά από το κομμουνιστικό καθεστώς.

«Το ΚΚΚ πιστεύει ότι έχει τον τελικό λόγο για την εταιρεία σας», δήλωσε η Ρότζερς.

«Έχω μηδενική εμπιστοσύνη στον ισχυρισμό σας ότι η ByteDance και η TikTok δεν είναι υπόχρεες στο ΚΚΚ».

Πολυάριθμες οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για την «εσωτερική κομματική επιτροπή» της ByteDance. Η ομάδα υπεράσπισης Human Rights Watch δήλωσε ότι η επιτροπή προεδρεύεται από τον αντιπρόεδρο της ByteDance Τζανγκ Φούπινγκ και ότι οι εργαζόμενοι «συγκεντρώνονται τακτικά για να μελετήσουν τις ομιλίες του προέδρου Σι Τζιμπίνγκ και να δεσμευτούν να ακολουθήσουν το κόμμα στην τεχνολογική καινοτομία».

Πριν υπηρετήσει ως οικονομικός διευθυντής της ByteDance, ο ίδιος ο Τσού ήταν στέλεχος της Xiaomi Technology, μιας εταιρείας με έδρα το Πεκίνο που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως «κομμουνιστική κινεζική στρατιωτική εταιρεία» από το Πεντάγωνο.

Ομοίως, ο Τσού διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Kingsoft Cloud, η οποία μπήκε στη μαύρη λίστα ως απειλή για την «εθνική ασφάλεια» τον Ιανουάριο του 2021.

Η Ρότζερς δήλωσε ότι η εταιρεία είχε επιδείξει συνεχή προθυμία να προωθήσει την κομματική γραμμή του καθεστώτος και εμφανίστηκε πιο πρόθυμη να ασκήσει τη δύναμη και την επιρροή της παρά να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των Αμερικανών πολιτών.

«Το TikTok έχει επανειλημμένα επιλέξει τον δρόμο για περισσότερο έλεγχο, περισσότερη επιτήρηση και περισσότερη χειραγώγηση, δήλωσε η Ρότζερς».

«Η πλατφόρμα σας πρέπει να απαγορευτεί».

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, η αναπαραγωγή, η προσαρμογή, η λήψη, η διανομή, η χρήση ή η εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο, εν όλω ή εν μέρει, της παρούσας ιστοσελίδας ή οποιουδήποτε υλικού που εμφανίζεται σε αυτήν (συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού οποιωνδήποτε αντικειμένων) χωρίς τη ρητή έγγραφη άδεια της Epoch Times.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε