Παρασκευή, 09 Δεκ, 2022
O φιλοδημοκρατικός ακτιβιστής Τζόσουα Γουόνγκ μιλά σε δημοσιογράφους έξω από το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ στις 29 Οκτωβρίου 2019. (Sung Pi Lung/The Epoch Times)

Η ποινή του ακτιβιστή Τζόσουα Γουόνγκ του Χονγκ Κονγκ παρατάθηκε σε 17,5 μήνες φυλάκιση

Από την Rita Li

Ένας φυλακισμένος ακτιβιστής του Χονγκ Κονγκ καταδικάστηκε σε τέσσερις ακόμη μήνες φυλάκισης στις 13 Απριλίου λόγω της συμμετοχής του σε μια μη εγκεκριμένη συγκέντρωση κατά του νόμου έκδοσης το 2019, ενώ επίσης παραβίασε την «Απαγόρευση κανονισμών κάλυψης προσώπου».

Η συνολική ποινή του Τζόσουα Γουόνγκ, ενός 24χρονου φιλοδημοκρατικού επικεφαλής, επεκτάθηκε σε 17 μήνες και δύο εβδομάδες.

Οι μάσκες, ένα ανεπίσημο σύμβολο του κινήματος κατά του νόμου έκδοσης του Ιουνίου 2019, χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία της ταυτότητας των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ έναντι πολιτικών αντιποίνων και οστρακισμού.

Αλλά τέσσερις μήνες αργότερα, ένας αμφιλεγόμενος νόμος «κατά της μάσκας» τέθηκε σε εφαρμογή από την επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Κάρρυ Λαμ, που θα είχε αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να είναι ένοχοι για κάλυψη του προσώπου τους σε μια παράνομη συνάθροιση ή δημόσια συγκέντρωση άνω των 50 ατόμων.

Ήρθε αφότου η επικεφαλής της πόλης εκκίνησε το διάταγμα έκτακτης ανάγκης για πρώτη φορά σε περισσότερα από 50 χρόνια, που της δίνει την δύναμη να εφαρμόζει νόμους και κανονισμούς, προσπερνώντας το Νομοθετικό Συμβούλιο.

Δικαστές αργότερα ονόμασαν την απαγόρευση «ασύμβατη με τον Βασικό Νόμο».

Ο νόμος άρχισε να ισχύει τα μεσάνυχτα της 4ης Οκτωβρίου 2019, προκαλώντας μια δημόσια διαδήλωση στις 5 Οκτωβρίου.

Ο Γουόνγκ καταδικάστηκε επειδή συμμετείχε στην μη εγκεκριμένη συγκέντρωση και φορούσε μάσκα. Ο Γουόνγκ παραδέχθηκε και τις δύο κατηγορίες.

Ένας ακόμα συμμετέχων κοινωνικός ακτιβιστής, ο Κου Σε-γιού, 71 ετών, επίσης καταδικάστηκε την Τρίτη από το Δικαστήριο Ανατολικού Διοικητή του Χονγκ Κονγκ σε φυλάκιση πέντε μηνών.

Είναι η 11η φορά που ο Κου έχει καταδικαστεί στα πάνω από 30 χρόνια συμμετοχής του σε κοινωνικά και δημοκρατικά κινήματα, είπε στο δικαστήριο. Πιστεύει ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά.

Ο Γουόνγκ κρατείται στην φυλακή Σεκ Πικ του Χονγκ Κονγκ από τις 2 Δεκεμβρίου, λόγω του ρόλου του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις 21 Ιουνίου 2019, και της κατηγορίας «πρόκλησης άλλων να συμμετέχουν στην μη εγκεκριμένη συνάθροιση».

Στην διάρκεια της διαδήλωσης, ο Γουόνγκ προέτρεψε του διαδηλωτές να πουν συνθήματα καθώς χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν την έδρα της αστυνομίας στην περιοχή Γουάν Τσάι ως εκδήλωση αντίθεσης στον νόμο έκδοσης που κάνει δυνατόν ο οποιοσδήποτε στο Χονγκ Κονγκ να αποσταλεί στην Κίνα για δίκη, χωρίς έγκριση από το βουλευτικό σώμα της πόλης.

Η ποινή του ήταν για 13 μήνες και δύο εβδομάδες.

H ακτιβίστρια του Χονγκ Κονγκ Άγκνες Τσόου, συνιδρύτρια του πολιτικού κόμματος Demosisto μαζί με τον Γουόνγκ, έχει επίσης καταδικαστεί σε 10 μήνες φυλάκιση στις 2 Δεκεμβρίου, και τοποθετήθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και απομόνωσης. Σε αυτές τις φυλακές τοποθετούνται άτομα με ποινές άνω των 12 ετών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Η υπηρεσία Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων της πόλης είπε ότι δεν θα σχολιάσει συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε αίτημα σχολιασμού της εφημερίδας Apple Daily.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε