Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Δωρεάν υπηρεσίες σε εφήβους και νέους που διαμένουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παρέχει η νέα και πρώτη στην Ελλάδα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.

Η πρώτη στην Ελλάδα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση εγκαινιάζεται στην Τρίπολη

Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, τουλάχιστον 3.000-3.500 νέοι εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας εκδηλώνουν συμπτώματα ψύχωσης

Την Παρασκευή 7 Απριλίου, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη εγκαινίασε στην Τρίπολη την πρώτη στην Ελλάδα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και καινοτόμο μονάδα, η οποία περιλαμβάνεται στις δομές που υλοποιούνται από το υπουργείο Υγείας μετά από διαγωνισμό, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0. Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση θα λειτουργεί σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς». Είναι η πρώτη από τις συνολικά 8 αντίστοιχες μονάδες που θα αναπτυχθούν στην Επικράτεια και θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε εφήβους και νέους που διαμένουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η νέα δομή απευθύνεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, που είτε έχουν ήδη υποστεί το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο είτε υπάρχει υποψία για εμφάνιση συμπτωμάτων ψύχωσης.

Οι υπηρεσίες της νέας μονάδας προσφέρονται δωρεάν και παρέχονται ακόμα και στο σπίτι των ασθενών αν χρειαστεί, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχωσικών διαταραχών στα αρχικά τους στάδια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εξέλιξή τους, να αποτραπούν οι πιθανότητες υποτροπών, να βελτιωθεί η λειτουργικότητα των ασθενών και να διευκολυνθεί η επανένταξη τους στο εργασιακό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Για την έγκαιρη ανίχνευση των νέων περιστατικών, η δομή θα συνεργάζεται στενά με τις υπόλοιπες μονάδες ψυχικής υγείας, καθώς και με όλους τους δημόσιους ή μη, κοινοτικούς φορείς.

Στις δωρεάν υπηρεσίες της μονάδας περιλαμβάνεται η εκπόνηση εξατομικευμένου σχεδίου φροντίδας για το ίδιο το άτομο και τους φροντιστές του, η αποκατάσταση, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και η παραπομπή σε άλλη δομή εφόσον απαιτείται. Επίσης παρέχεται ατομική συμβουλευτική  ή και ομαδική συμβουλευτική (οικογενείας)  εκπαίδευση σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες και σε επαγγελματικό προσανατολισμό, καθώς και συμμετοχή σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φορείς και δραστηριότητες της κοινότητας. Οι υπηρεσίες της μονάδας παρέχονται σε εξωνοσοκομειακό φιλικό περιβάλλον, λαμβάνοντας μέριμνα για την αποφυγή της στιγματοποίησης των ωφελουμένων. Επίσης, από τη δομή οργανώνονται δράσεις ενημέρωσης για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές.

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στελεχώνεται με έξι επαγγελματίες υγείας: έναν παιδοψυχίατρο, έναν ψυχολόγο, έναν εργοθεραπευτή, έναν κοινωνικό λειτουργό και το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό. Η δομή λειτουργεί καθημερινά και οι ωφελούμενοι λαμβάνουν γνώση για το έργο και τις παρεχόμενες δωρεάν υπηρεσίες μέσω των ειδικών θεραπευτών που ενημερώνουν τους νέους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλ. 271 171 1710, επίσκεψη/ραντεβού επιτόπου ή με αποστολή email στην ηλεκτρονική διεύθυνση mep-tripoli@xenioszeus.org.gr

“Κάθε χρόνο, στην πατρίδα μας, τουλάχιστον 3.000-3.500 νέοι εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας εκδηλώνουν συμπτώματα ψύχωσης, έχοντας προηγουμένως βιώσει κάποιο έντονα στρεσογόνο ή τραυματικό γεγονός. Για να τους βοηθήσουμε, εγκαινιάζουμε σήμερα την πρώτη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στην επικράτεια, εδώ στην Τρίπολη”, ανέφερε κατά την τέλεση των εγκαινίων, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε