Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ο πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια, εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη, μιλάει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 7 Μαρτίου 2022. (Michael M. Santiago/Getty Images)

Η Ρωσία ζητά συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις «βιολογικές δραστηριότητες» στην Ουκρανία

Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει τις φερόμενες «στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες» των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, πρώτος αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter στις 10 Μαρτίου: «Η ρωσική αποστολή ζήτησε συνεδρίαση του #Συμβουλίου Ασφαλείας για τις 11 Μαρτίου για να συζητηθούν οι στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στο έδαφος της #Ουκρανίας».

Το Reuters δημοσίευσε ότι διπλωμάτες ανέφεραν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 11 Μαρτίου για να συζητήσει τους ισχυρισμούς της Μόσχας για τις βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Αργά στις 9 Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν τις ρωσικές κατηγορίες ότι η Ουάσινγκτον λειτουργεί εργαστήρια στην Ουκρανία που αποσκοπούν στην ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

Η Ρωσία στις 8 Μαρτίου επανέλαβε τις μακροχρόνιες κατηγορίες της ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με ουκρανικά εργαστήρια για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία υποστηρίζουν ότι τα εργαστήρια επιδιώκουν την πρόληψη βιολογικών όπλων και παθογόνων μικροοργανισμών και όχι την ανάπτυξή τους. Η Ουκρανία, όπως και πολλές άλλες χώρες, διαθέτει εργαστήρια δημόσιας υγείας που ερευνούν τον τρόπο ελαχιστοποίησης των απειλών από επικίνδυνες ασθένειες που προσβάλλουν ανθρώπους και ζώα.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον ιστότοπο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, τα οποία βρέθηκαν μέσω του Internet Archive, παραπέμπουν σε διάφορα έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς αυτό που φαίνεται να είναι επενδύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για επιλεγμένα εργαστήρια στην Ουκρανία.

Η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ δήλωσε στις 8 Μαρτίου ότι η Ουκρανία διαθέτει «εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να εμποδίσουν τους Ρώσους να πάρουν τον έλεγχό τους.

Σε δήλωση που εξέδωσε στις 9 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε ότι η Ρωσία «εφευρίσκει ψευδείς προφάσεις σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις δικές της φρικτές ενέργειες στην Ουκρανία».

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters την Πέμπτη ότι «συνέστησε έντονα στο Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και σε άλλους αρμόδιους φορείς να καταστρέψουν παθογόνα υψηλού κινδύνου για να αποτρέψουν τυχόν διαρροές».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε