Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024

Η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας παρατάθηκε για 60 ημέρες, λέει Ρώσος αξιωματούχος

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η συμφωνία-ορόσημο που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα παρατάθηκε για 60 ημέρες, αν και το Κίεβο δήλωσε ότι εμμένει σε μια παράταση 120 ημερών, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία δήλωσαν ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Από τότε που η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν στην Τουρκία στις 22 Ιουλίου τη στηριζόμενη από τον ΟΗΕ Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων διατροφικών προϊόντων έχουν εξαχθεί από τα ουκρανικά λιμάνια.

Η Ρωσία άφησε χθες να εννοηθεί ότι θα επιτρέψει την ανανέωση της συμφωνίας αλλά για το ήμισυ της περιόδου της προηγούμενης παράτασης, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύθηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα παραμείνει ακέραιη.

«Πράγματι, η συμφωνία παρατάθηκε -συμφωνήθηκε ότι παρατείνεται για 60 ημέρες», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Και το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Γκρούσκο δήλωσε πως η συμφωνία παρατάθηκε.

Ο ανεπίσημος διάλογος μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των πλευρών που συμμετέχουν στη συμφωνία συνεχίζονται σε ό,τι αφορά την παράτασή της, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ σήμερα, προσθέτοντας ότι οι διά ζώσης συνομιλίες με τη Ρωσία έχουν ήδη ολοκληρωθεί. «Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χθες όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με όλες τις πλευρές», δήλωσε μέσω email στο Reuters εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Μάρτιν Γκρίφιθς. Ο Γκρίφιθς και η Ρεμπέκα Γκρίσπαν, γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την ανάπτυξη (UNCTAD), συναντήθηκαν χθες με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν στη Γενεύη, όπου εκείνος πρότεινε την ανανέωση της συμφωνίας για 60 ημέρες, ή για το ήμισυ της προηγούμενης περιόδου για την οποία ανανεώθηκε. Η συμφωνία, που είχε ανανεωθεί για 120 ημέρες τον Νοέμβριο, ισχύει μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς μπορεί να παραταθεί η συμφωνία για το ήμισυ της περιόδου της προηγούμενης ανανέωσης της. Η Τουρκία δήλωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, ενώ η Ουκρανία είπε ότι θα εμμείνει στους όρους της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί προηγουμένως.

«Θα τηρήσουμε αυστηρά τη συμφωνία», δήλωσε υψηλόβαθμος Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο Reuters.

Σε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες συνεχίζονται, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Ρωσία συμφώνησε να στηρίξει μια παράταση 60 ημερών της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε μεταξύ Μόσχας και Κιέβου με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι παρόλο που η Δύση δεν έχει στοχοποιήσει απευθείας τις εξαγωγές γεωργικών της προϊόντων, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις πληρωμές, τις μεταφορές και τις εταιρίες ασφάλισης την εμποδίζουν να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.

ΤΦ μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε