Παρασκευή, 11 Οκτ, 2024
Η Σακρέ-Κερ βρίσκεται σε ένα ύψωμα της Μονμάρτρης, στην καρδιά του Παρισιού. Δυο μεγάλες σκάλες οδηγούν σε αυτήν. Η αψεγάδιαστη όψη της και οι τρούλοι της την καθιστούν ιδιαιτέρως εντυπωσιακή. Οι ασβεστολιθικές πέτρες της πρόσοψης (γνωστές και ως Château-Landon) εκβάλλουν ασβεστίτη όταν έρχονται σε επαφή με το νερό, λευκαίνοντάς την με φυσικό τρόπο κάθε φορά που βρέχει. (Marcin Krzyzak/Shutterstock)

Η Βασιλική της Ιεράς Καρδίας: ένα σύμβολο πίστης που δεσπόζει

Της Ariane Triebswetter

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Είναι αδύνατο να μην εντοπίσει κανείς τη Βασιλική της Ιεράς Καρδίας στη συνοικία της Μονμάρτρης1 στο Παρίσι. Χτισμένη σε ύψωμα, με λευκή σαν κιμωλία πρόσοψη, είναι πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες εκκλησίες της πόλης.

Το 1870, αμέσως μετά από την ήττα της Γαλλίας από την Πρωσσία, δύο άντρες, ο φιλάνθρωπος Αλεξάντρ Λεζαντί και ο ζωγράφος Υμπέρ Ροχώλ ντε Φλερύ2, ανέλαβαν μια πρωτοβουλία πνευματικής φύσης. Ηγήθηκαν μιας κοινοτικής προσπάθειας με σκοπό την ανέγερση μιας εκκλησίας στο Παρίσι αφιερωμένης στην Ιερή Καρδία του Ιησού ως σύμβολο της μετάνοιας, πίστης, εμπιστοσύνης και ελπίδας του έθνους. Τον Ιούλιο του 1873, το Γαλλικό Κοινοβούλιο επιδοκίμασε και ενέκρινε την πρόταση με τη δήλωση ότι η ανέγερση μιας νέας εκκλησίας θα ήταν ένα κοινωφελές έργο.

Η αρχιτεκτονική πρόταση που επιλέχθηκε, από τις 77 που κατετέθησαν, ανήκε στον Πωλ Αμπαντί3. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1875, αλλά καθυστέρησαν λόγω μη σταθερού υπεδάφους: χρειάστηκε να σκαφτούν 83 πηγάδια, 30 μέτρα βάθους έκαστο, τα οποία μπαζώθηκαν με πέτρες και τσιμέντο, για να χρησιμεύσουν ως υπόγεια υποστυλώματα της βασιλικής.

Τα έργα ανέγερσης συνεχίστηκαν για 40 χρόνια περίπου, υπό την επίβλεψη πέντε διαφορετικών αρχιτεκτόνων, οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλον, μετέβαλλαν αρκετά το αρχικό σχέδιο. Η εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1914.

Το σχέδιο του Αμπαντί, τυπικό της εποχής του και του εκλεκτικισμού που επικρατούσε τότε, έρχεται σε έντονη αντίθεση με το πλήθος των γοτθικών εκκλησιών που κυριαρχούν στην πόλη, όπως η Παναγία των Παρισίων για παράδειγμα. Ο αρχιτέκτονας της Ιερής Καρδίας άντλησε την έμπνευσή του από εκκλησίες όπως αυτή του Αγίου Μάρκου στη Βενετία και η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Το νέο-βυζαντινό σχέδιο του Αμπαντί περιελάμβανε και ρωμανικές επιρροές και ενσωμάτωνε βυζαντινά στοιχεία της Ορθόδοξης Ανατολικής αρχιτεκτονικής, όπως η κάτοψη σε σχήμα ελληνικού σταυρού, οι στρογγυλεμένες αψίδες, οι τρούλοι και το εξαίσιο διακοσμητικό ψηφιδωτό του θόλου.

Η θέα από τον κεντρικό τρούλο κόβει την ανάσα. Κατασκευασμένος το 1889, στηρίζεται σε 80 κολώνες και είναι το δεύτερο ψηλότερο σημείο της πόλης, μετά από τον Πύργο του Άιφελ. (Viacheslav Lopatin/Shutterstock)

 

Μια πιο κοντινή άποψη της Βασιλικής της Ιεράς Καρδίας, όπου φαίνεται καθαρά το πρόστωο με τις τρεις αψίδες, εμπνευσμένο από τη Ρωμανική αρχιτεκτονική. Πάνω από το πρόστωο, στο κέντρο της πρόσοψης, υπάρχει ένα άγαλμα που αναπαριστά την Ιερά Καρδία του Ιησού, στην οποία οφείλει η βασιλική το όνομά της. Πάνω στις μπροστινές καμάρες στέκονται δυο μπρούντζινα αγάλματα ιππέων, τα οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ιππολύτ Ζυλ Λεφέμπρ και τα οποία αναπαριστούν τους δύο προστάτες αγίους της Γαλλίας: την Ιωάννα της Λωρραίνης και τον Βασιλέα Λουδοβίκο Θ΄. (Viacheslav Lopatin/Shutterstock)

 

Πάνω από τον τρούλο, δεσπόζει το καμπαναριό, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1912. Το καμπαναριό της Σακρέ-Κερ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη καμπάνα της Γαλλίας, την επονομαζόμενη «η Σαβουαγιάρντ» («από την Σαβοΐα»), η οποία ζυγίζει 19 τόνους. (Boris Edelmann/Shutterstock)

 

Μέσα στην εκκλησία, τα κλασικά γαλλικά στοιχεία αναμειγνύονται με νέο-βυζαντινά. Ενώ η χορωδία, οι κολώνες και ο διάδρομος έχουν κλασικές γαλλικές επιρροές, το μωσαϊκό προέρχεται από τη Βυζαντινή παράδοση. Η κάτοψη έχει το σχήμα ελληνικού σταυρού και ο κεντρικός τρούλος ακολουθεί το πρότυπο των Βυζαντινών εκκλησιών. (Beautiful landscape/Shutterstock)

 

Ένα από εντυπωσιακότερα στοιχεία της Ιεράς Καρδίας είναι το ψηφιδωτό του ημισφαιρικού θόλου. Αποτελείται από 25.000 σμαλτωμένες και επιχρυσωμένες κεραμικές ψηφίδες και καλύπτει περίπου 144 μ2.Το μπλε και το χρυσό χρώμα είναι συνηθισμένα στη Βυζαντινή αρχιτεκτονική, όπως και οι διπλοί τρούλοι και οι σκεπαστές στοές. Όντας ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιδωτά του κόσμου, απεικονίζει τον Ιησού ντυμένο στα λευκά, ο οποίος με τα χέρια Του απλωμένα προσφέρει την καρδιά Του. Δίπλα Του βρίσκονται η Παρθένος, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και η Ιωάννα της Λωρραίνης. Μια επιγραφή στα λατινικά στο κάτω μέρος του ψηφιδωτού γράφει: «Στην Πανιερότατη Καρδία του Ιησού, η Γαλλία μετανοημένη, αφοσιωμένη και ευγνώμων» («Sacratissimo Cordi Jesu Gallia poenitens et devota et gratia»). (Cynthia Liang/Shutterstock)

 

Πάνω από το κεντρικό κλίτος, ένας ιδιαίτερα ψηλός τρούλος συμβολίζει τον ουράνιο κόσμο. Οι αψιδωτές κολώνες συνδέουν τον γήινο με τον ουράνιο κόσμο και συμβολίζουν το πέρασμα από τον έναν στον άλλον. (Gilmanshin/Shutterstock)

 

Τα πολύχρωμα βιτρώ είναι ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό του νέο-βυζαντινού αρχιτεκτονικού ρυθμού. Τα συγκεκριμένα βιτρώ αναπαριστούν τη ζωή των Γάλλων Βασιλέων Χλωδοβίκου Α΄ και Λουδοβίκου Θ΄. (Pit Stock/Shutterstock)

 

Το βασικότερο βιτρώ της βασιλικής αναπαριστά την Ιερά Καρδία του Χριστού στο κέντρο του. Το κυκλικό παράθυρο περιλαμβάνει κόκκινους κύκλους στην περίμετρο και περίπλοκα σχέδια γύρω από την κεντρική εικόνα. Το χρώμα της ιερής καρδιάς στο κέντρο είναι επίσης κόκκινο. (jorisvo/Shutterstock)

Η Άριαν Τρίμπσβετερ είναι διεθνής ανεξάρτητη δημοσιογράφος, με εμπειρία στη σύγχρονη λογοτεχνία και την κλασική μουσική.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre

2. Alexandre Legentil (1821-1889), Hubert Rohault de Fleury (1828-1910)

3. Paul Abadie (1812-1884)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε