Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Ο Τζορτζ Σόρος, σε εκδήλωση της τρίτης ημέρας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020. (Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Ίδρυμα Σόρος : μια πιθανή εκλογική νίκη του Τραμπ το 2024 «θα θέσει σε κίνδυνο την παγκοσμιοποίηση»

Τις ανησυχίες του εκφράζει το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος σχετικά με πιθανή νίκη του πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2024, η οποία σύμφωνα με το ίδρυμα θα υπονομεύσει την «ενότητα» των διεθνιστών, ενώ μια πιθανή «νίκη των Ρεπουμπλικανών τύπου MAGA” θα αποδειχτεί ζημιογόνος γενικότερα .

Το Open Society Foundations (OSF), του οποίου ηγείται πλέον ο 37χρονος γιος του κου Σόρος, ο Άλεξ Σόρος, «προσαρμόζεται ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε πολιτικό σενάριο προκύψει αφότου καταλαγιάσουν τα πράγματα μετά από τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους στην Αμερική.

«Προσαρμόζουμε το OSF ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε σενάριο προκύψει, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», έγραψε ο γιος του Τζορτζ Σόρος σε πρόσφατο άρθρο του στο Politico με τίτλο «Καμία υποχώρηση του Σόρος από την Ευρώπη».

Το δημοσίευμα ήρθε ως απάντηση σε τίτλους ειδήσεων που υποστήριζαν ότι το ίδρυμα Σόρος «υποχωρεί» από την Ευρώπη στο πλαίσιο μιας νέας «στρατηγικής κατεύθυνσης» υπό τη νέα ηγεσία.

Σε αυτό, ο κος Άλεξ Σόρος (ο οποίος δηλώνει «πιο πολιτικοποιημένος» από τον πατέρα του) διευκρίνισε ότι η φημολογούμενη αποχώρηση δεν είναι κάτι τέτοιο – ή όχι ακριβώς. Χαρακτήρισε την αλλαγή ως μια μετατόπιση των προτεραιοτήτων προς την Ανατολική Ευρώπη, η οποία θα περιλαμβάνει την περικοπή ορισμένων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης «σημαντικής» μείωσης προσωπικού.

Ωστόσο, ο νεότερος κος Σόρος χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία του δημοσιεύματος για να εκφράσει τις απόψεις του για την αμερικανική πολιτική, και ειδικότερα την ανησυχία του για την προοπτική νίκης του Τραμπ.

Philanthropist Alex Soros, son of George Soros, attends an event in New York City, on June 4, 2013. (Ben Gabbe/Getty Images)
Ο Άλεξ Σόρος, γιος του Τζορτζ Σόρος, σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, στις 4 Ιουνίου 2013. (Ben Gabbe/Getty Images)

 

Θα έθετε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενότητα μια πιθανή νίκη του Τραμπ;

Ο κος Σόρος ανησυχεί ότι μια νίκη του προέδρου Τραμπ – ή κάποιου άλλου υποψηφίου «τύπου MAGA»- θα έθετε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενότητα και θα επέφερε πλήγμα στην ατζέντα της παγκοσμιοποίησης.

«Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ – ή τουλάχιστον κάποιος που συμμερίζεται τις απομονωτικές και αντιευρωπαϊκές πολιτικές του – πρόκειται να είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων», προέβλεψε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι «μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων τύπου MAGA στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το επόμενο έτος θα μπορούσε, τελικά, να είναι χειρότερη για την ΕΕ από ό,τι για τις ΗΠΑ».

Ο κος Σόρος περιέγραψε την απειλή μιας νίκης του Τραμπ ή μιας νίκης των Ρεπουμπλικάνων «τύπου MAGA» το 2024 ως ένα αποτέλεσμα που «θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενότητα και θα υπονομεύσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τόσα πολλά μέτωπα ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Αν και δεν ανέλυσε περαιτέρω το πώς ακριβώς θα γινόταν το ένα ή το άλλο, υπήρξαν εικασίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πίεζε για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα ανάγκαζε την Ουκρανία να δεχτεί κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ αρνήθηκε να πει ποια πλευρά θέλει να κερδίσει.

«Όταν γίνω πρόεδρος, θα έχω διευθετήσει αυτόν τον πόλεμο μέσα σε μία ημέρα, σε 24 ώρες», δήλωσε ο κος Τραμπ σε συνέντευξή του στο CNN στα μέσα Μαΐου, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί τόσο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα τους πιέσει να συνάψουν μια συμφωνία.

«Και οι δύο έχουν αδυναμίες και οι δύο έχουν πλεονεκτήματα και μέσα σε 24 ώρες αυτός ο πόλεμος θα διευθετηθεί, θα τελειώσει», δήλωσε ο κος Τραμπ στην εκπομπή του CNN.

Former President Donald Trump speaks at a CNN Town Hall at St. Anselm College in Manchester, N.H., on May 10, 2023, in a still from video. (CNN/Screenshot via The Epoch Times)
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλάει στο CNN στο Κολλέγιο του Αγίου Ανσέλμου, στο Μάντσεστερ του Νιου Χάμσαιρ, στις 10 Μαΐου 2023. (CNN/Στιγμιότυπο μέσω The Epoch Times)

 

Σε συνέντευξή του στο Fox News περίπου την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα έπειθε και τις δύο πλευρές να καταθέσουν τα όπλα και να αποδεχθούν μια ειρηνευτική διευθέτηση.

«Θα έλεγα στον Ζελένσκι, όχι άλλο. Πρέπει να κάνετε μια συμφωνία. Θα έλεγα στον Πούτιν, αν δεν κάνετε συμφωνία, θα του δώσουμε πολλά. Θα [δώσουμε στην Ουκρανία] περισσότερα από όσα πήραν ποτέ, αν χρειαστεί», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ, προσθέτοντας ότι «θα έχει κάνει τη συμφωνία σε μία ημέρα».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστηρικτική διάθεση του αμερικανικού κοινού για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει μειωθεί. Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN-SSRS (pdf), που δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου, η πλειοψηφία (51%) των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει αρκετά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κορυφαίος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει στις 22 Αυγούστου ότι η στρατιωτική βοήθεια και εκπαίδευση των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ανέρχεται σε σχεδόν 46 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014. Τα 43,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 46 φέρονται να έχουν δοθεί μετά από τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού για το ρεπορτάζ της Epoch Times.

«Αυτό δεν είναι κάποιου είδους υποχώρηση»

Το δημοσίευμα του κου Σόρος εφμανίστηκε εν μέσω μιας πληθώρας τίτλων ειδήσεων που ανέφεραν ότι το OSF εγκαταλείπει τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές του.

Παραθέτοντας αποσπάσματα από ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του OSF προς το προσωπικό τον Ιούλιο, ο Guardian ανέφερε ότι η νέα αλλαγή κατεύθυνσης για τον οργανισμό «προβλέπει την απόσυρση και τον τερματισμό μεγάλου μέρους της τρέχουσας εργασίας μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετατοπίζοντας την εστίαση και την κατανομή των πόρων μας σε άλλα μέρη του κόσμου».

Το δημοσίευμα του Guardian πλαισίωσε τη στρατηγική στροφή ως «υποχώρηση από την Ευρώπη» που θα μπορούσε να «σβήσει τα φώτα για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ το Bloomberg έγραψε στον τίτλο του «Ο Σόρος υποχωρεί καθώς η δεξιά πτέρυγα κερδίζει στην Ευρώπη».

Όμως ο κος Σόρος εξήγησε ότι, καθώς το OSF «αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο», το ίδρυμα μετατοπίζει τις προτεραιότητές του στην Ευρώπη, αλλά «αυτό δεν είναι κάποιου είδους υποχώρηση».

«Ναι, αυτό σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε ορισμένους τομείς εργασίας, καθώς εστιάζουμε στις σημερινές προκλήσεις, καθώς και σε αυτές που θα αντιμετωπίσουμε αύριο. Και ναι, θα μειώσουμε επίσης σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων μας, επιδιώκοντας να διασφαλίσουμε ότι περισσότερα χρήματα θα πηγαίνουν εκεί όπου τα χρειάζονται περισσότερο», έγραψε ο κος Σόρος.

Ωστόσο, παρά την περικοπή θέσεων εργασίας και την αναδιάταξη των χρηματικών ροών, ο κος Σόρος δήλωσε ότι το OSF θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις θυγατρικές του στη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια και ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το ίδρυμά μας στην Ουκρανία».

Είπε επίσης ότι το OSF θα αυξήσει «δραματικά» την υποστήριξή του σε περίπου 12 εκατομμύρια Ρομά, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στην Ανατολική Ευρώπη, προκειμένου να «εξασφαλιστεί ίση μεταχείριση».

Περίπου το 40% του παγκόσμιου προσωπικού του OSF θα περικοπεί στο πλαίσιο της στρατηγικής αλλαγής, σύμφωνα με το email του Ιουλίου που επικαλείται ο Guardian.

Νέα ηγεσία

Οι περικοπές θέσεων εργασίας στο OSF είχαν ήδη ετοιμαστεί, όταν ο ηλικιωμένος κος Σόρος ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι παρέδωσε τα ηνία του ιδρύματός του στον γιο του.

Ο μεγαλοχορηγός των Δημοκρατικών δήλωσε τότε στη Wall Street Journal ότι αρχικά δεν ήθελε να παραχωρήσει τον έλεγχο του ιδρύματος σε κανένα μέλος της οικογένειάς του «για λόγους αρχής».

Ωστόσο, δήλωσε ότι ο ίδιος και ο γιος του «σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο» και ότι αναλαμβάνει το τιμόνι του ιδρύματος επειδή «το έχει κερδίσει».

Εκείνη την εποχή, ο Άλεξ Σόρος είχε πει στο πρακτορείο ότι είναι «πιο πολιτικοποιημένος» από τον πατέρα του και ότι ανησυχεί για την προοπτική νίκης του Τραμπ το 2024.

«Όσο κι αν θα ήθελα να βγάλω το χρήμα από την πολιτική, όσο η άλλη πλευρά το κάνει, θα πρέπει να το κάνουμε κι εμείς», δήλωσε στην εφημερίδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βαθιές τσέπες της οργάνωσης Σόρος θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη προεδρικών εκστρατειών που αντιτίθενται στον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Άλεξ Σόρος εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο του OSF ως πρόεδρός του τον Δεκέμβριο του 2022.

Του Tom Ozimek

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε