Η Ινδία επιταχύνει δυναμικά την ανάπτυξη των αεροπορικών της υποδομών, σχεδιάζοντας την κατασκευή 100 νέων αεροδρομίων και 200 ελικοδρομίων σε μικρότερες πόλεις και αστικά κέντρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της περιφερειακής συνδεσιμότητας, του εμπορίου, του τουρισμού και της απασχόλησης.
Αφορμή για τις ανακοινώσεις αποτέλεσαν τα εγκαίνια του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Νόιντα, ενός έργου ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί έως και 12 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Το αεροδρόμιο, που αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, θα διαθέτει έξι διαδρόμους και θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 7.200 στρεμμάτων, ενώ μοναδικός επενδυτής είναι η Zurich Airport International AG. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, προβλέπεται μία πτήση κάθε δύο λεπτά, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία του έργου για τη διασύνδεση της βόρειας Ινδίας με διεθνείς προορισμούς.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική ταχείας επέκτασης των υποδομών, καθώς η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια αυξάνεται σημαντικά. Ήδη, ο αριθμός των αεροδρομίων στη χώρα έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2014, ξεπερνώντας πλέον τα 160.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει εγκρίνει αναθεωρημένο πρόγραμμα περιφερειακής συνδεσιμότητας δεκαετούς διάρκειας, με προϋπολογισμό περίπου 3 δισ. δολαρίων, το οποίο θα ξεκινήσει από το οικονομικό έτος 2026-27. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόσβασης σε αεροπορικές μεταφορές σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.
Η ανάπτυξη του κλάδου αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης, ιδιαίτερα λόγω των μεγάλων παραγγελιών νέων αεροσκαφών από τις αεροπορικές εταιρείες, ενισχύοντας τη ζήτηση για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και συμβάλλοντας στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας.








