Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι Έρικ Σμιτ μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σεντ Λούις, ΜΟ, στις 6 Αυγούστου 2020. (Jeff Roberson/AP Photo)

ΗΠΑ: Δικαστής μπλοκάρει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών σε 10 πολιτείες

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στις 29 Νοεμβρίου ανέστειλε την εντολή εμβολιασμού COVID-19 της κυβέρνησης Μπάιντεν για τους υγειονομικούς, αν και η απόφαση ισχύει μόνο για 10 πολιτείες.

Η εντολή, που εκδόθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τα Κέντρα Υπηρεσιών Medicare & Medicaid (CMS), απαιτούσε από περίπου 17 εκατομμύρια εργαζόμενους να κάνουν το εμβόλιο ή να αντιμετωπίσουν την απόλυση.

Όμως η CMS δεν έχει την εξουσία να επιβάλει μια τόσο ευρεία εντολή, αποφάνθηκε ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Μάθιου Σελπ, διορισμένος από τον Τραμπ.

«Οι ενάγοντες είναι πιθανό να επιτύχουν στο επιχείρημά τους ότι το Κογκρέσο δεν έχει παράσχει στην CMS την εξουσία να θεσπίσει τον επίμαχο κανονισμό», έγραψε ο Σελπ σε μια απόφαση 32 σελίδων που έκανε δεκτό το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής.

«Το Κογκρέσο δεν εξουσιοδότησε σαφώς την CMS να θεσπίσει αυτή την πολιτικά και οικονομικά τεράστια, ομοσπονδιακά μεταβαλλόμενη και οριοθετημένη εντολή, κάτι που συνηθίζει να απαιτεί το Ανώτατο Δικαστήριο».

Το αίτημα προερχόταν από το Μιζούρι και εννέα άλλες πολιτείες, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι η εντολή για τους υγειονομικούς ήταν παράνομη εν μέρει επειδή ήταν αυθαίρετη, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο περί διοικητικής διαδικασίας.

Ο Σελπ συμφώνησε επανειλημμένα με τους ενάγοντες, διαπιστώνοντας ότι η εντολή ήταν αυθαίρετη και ιδιότροπη για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της «έλλειψης[ς] στοιχείων από την CMS που να αποδεικνύουν ότι η κατάσταση εμβολιασμού έχει άμεσο αντίκτυπο στην εξάπλωση του COVID στις καλυπτόμενες από την εντολή εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης».

Ο δικαστής απέρριψε επίσης το επιχείρημα του οργανισμού ότι παρέκαμψε τις απαιτήσεις για κοινοποίηση και υποβολή σχολίων σχετικά με ένα προτεινόμενο μέτρο, επειδή η πανδημία COVID-19 συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η CMS περίμενε σχεδόν δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της εντολής προτού δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο και καθυστέρησε την εφαρμογή της για έναν ακόμη μήνα, σημείωσε ο Σελπ. Ο οργανισμός περίμενε επίσης περισσότερους από 10 μήνες μετά την έγκριση δύο εμβολίων COVID-19 από τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων για να επιβάλει την εντολή.

«Αν και η σημερινή απόφαση είναι μια νίκη, υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι Έρικ Σμιτ, Ρεπουμπλικάνος, στους δημοσιογράφους στην Κολούμπια. «Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω: το γραφείο μου δεν θα υποχωρήσει σε αυτόν τον αγώνα. Θα συνεχίσω να αντιδρώ σε κάθε βήμα της τυραννικής υπερβολής της κυβέρνησης που έχουμε δει, κάθε φορά και σε κάθε επίπεδο κυβέρνησης».

Εκπρόσωπος της CMS δήλωσε στην Epoch Times μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι ο οργανισμός γνωρίζει την απόφαση και την εξετάζει.

«Η CMS γνωρίζει ότι όλοι όσοι εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θέλουν να κάνουν το καλύτερο για τους ασθενείς τους, ώστε να τους κρατήσουν ασφαλείς. Και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν ιδιαίτερο ηθικό και επαγγελματικό καθήκον να προστατεύουν τους ασθενείς τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η εντολή «αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που ενέχει το ανεμβολίαστο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης για την ασφάλεια των ασθενών και παρέχει σταθερότητα και ομοιομορφία σε όλο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας».

Η απόφαση ισχύει στο Μιζούρι, τη Νεμπράσκα, την Αλάσκα, το Αρκάνσας, το Κάνσας, την Αϊόβα, το Γουαϊόμινγκ, τη Νότια Ντακότα, τη Βόρεια Ντακότα και το Νιου Χαμσάιρ.

Η προσωρινή διαταγή είναι ένα προσωρινό μέτρο καθώς η υπόθεση περνάει από τα δικαστήρια. Η προσωρινή διαταγή θα μπορούσε να γίνει μόνιμη ή θα μπορούσε τελικά να ανατραπεί.

«Αυτό είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Νεμπράσκα, ιδίως για τα αγροτικά νοσοκομεία που αντιμετώπιζαν σοβαρές επιπτώσεις λόγω αυτής της εντολής», ανέφερε σε δήλωσή του ο ρεπουμπλικάνος γενικός εισαγγελέας της Νεμπράσκα Νταγκ Πίτερσον. «Η σημερινή απόφαση εμποδίζει άμεσα την εφαρμογή της εντολής. Αν και αναμένουμε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επιδιώξει την άμεση επανεξέταση από το Όγδοο Δικαστήριο, είμαστε βέβαιοι ότι η ανάλυση του πρωτόδικου δικαστηρίου θα επιβεβαιωθεί».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε