Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, στις 16 Μαΐου 2022. (Alex Wong/Getty Images)

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο συμπεραίνει ότι δεν παραβιάστηκε κανένας νόμος στο χτύπημα του 2019 στη Συρία που σκότωσε πολίτες

Έρευνα του Πενταγώνου για την αεροπορική επιδρομή του 2019 του αμερικανικού στρατού στο Μπαγκούζ της Συρίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν παραβίασαν κανένα νόμο του πολέμου.

Η επίθεση στις 18 Μαρτίου 2019 είχε εξαπολυθεί για την υποστήριξη των συριακών δυνάμεων εταίρων που δέχονταν πυρά από την τρομοκρατική οργάνωση ISIS κοντά στο Μπαγκούζ.

Άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του πλήγματος, αλλά τα αμερικανικά στρατεύματα δεν προκάλεσαν σκόπιμα τις απώλειες, κατέληξε το Πεντάγωνο.

Κανείς, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, δεν τιμωρήθηκε πειθαρχικά για την επιχείρηση, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Τρίτη.

Η έρευνα, ωστόσο, διαπίστωσε ότι ο στρατός έκανε διαδικαστικά λάθη μετά τις αεροπορικές επιδρομές.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε σε υπόμνημα (pdf) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη ότι ήταν “απογοητευμένος” από τον χειρισμό της αρχικής έρευνας για την επίθεση, η οποία καθυστέρησε να αναφέρει στο Κογκρέσο για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Η διαδικασία συνέβαλε στην αντίληψη ότι το υπουργείο δεν είχε δεσμευτεί για διαφάνεια και δεν έπαιρνε το περιστατικό στα σοβαρά – μια αντίληψη που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με μια έγκαιρη επανεξέταση και μια σαφή επεξήγηση των συνθηκών που περιέβαλλαν το χτύπημα», δήλωσε ο Όστιν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι το υπόμνημα του Όστιν «έθεσε πέντε σαφή βήματα που αναμένει από τους ηγέτες να λάβουν για να αποφύγουν τέτοιες καθυστερήσεις στο μέλλον».

Το θέμα έγινε γνωστό μετά τη δημοσίευση από τους New York Times στις 15 Νοεμβρίου 2021, ενός ρεπορτάζ για το περιστατικό. Ο Όστιν διέταξε τότε τον στρατηγό του στρατού Μάικλ Γκάρετ, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής της Διοίκησης Στρατιωτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, να διεξάγει μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη επανεξέταση του χτυπήματος στο Μπαγκούζ, η οποία ξεκίνησε περίπου δύο εβδομάδες μετά τη δημοσίευση.

Ο Γκάρετ, στην έρευνά του, συμφώνησε με το συμπέρασμα της αρχικής έρευνας ότι επρόκειτο για μια κίνηση νόμιμης αυτοάμυνας για την υποστήριξη των δυνάμεων των Σύρων εταίρων.

Σύμφωνα με την έρευνα του Γκάρετ, καταγράφηκαν συνολικά 73 απώλειες: 52 εχθροί σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν, και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν.

Από τους αμάχους, μία γυναίκα και τρία παιδιά σκοτώθηκαν και 11 γυναίκες και τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν. Ένας από τους εχθρούς που σκοτώθηκε ήταν ένα παιδί.

«Ο Διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ (GFC) που ήταν υπεύθυνος για την υποστήριξη επικύρωσε την εχθρική πράξη/πρόθεση του ISIS, έλαβε επανειλημμένα επιβεβαίωση ότι δεν υπήρχαν άμαχοι στις περιοχές κρούσης και εξουσιοδότησε τις αεροπορικές επιδρομές υποστήριξης», έγραψε ο Γκάρετ για το περιστατικό (pdf). «Εν αγνοία του GFC, πολίτες βρίσκονταν εντός της ακτίνας έκρηξης με αποτέλεσμα να υπάρξουν [απώλειες πολιτών]».

Ο Γκάρετ δήλωσε ότι ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων «δεν προκάλεσε σκόπιμα ή με αδιαφορία απώλειες αμάχων».

Ο Κίρμπι δήλωσε την Τρίτη: «Ο στρατηγός Γκάρετ διαπίστωσε ότι ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων έλαβε τις καλύτερες αποφάσεις που μπορούσε, δεδομένων των πληροφοριών που είχε εκείνη τη στιγμή, δεδομένης μιας πολύ θανατηφόρας, πολύ επιθετικής απειλής [ISIS], σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο. Είναι βαθύτατα λυπηρό … ζητάμε συγγνώμη για την απώλεια αθώων ζωών».

Ο Όστιν διέταξε τον Ιανουάριο το Πεντάγωνο να δημιουργήσει ένα νέο «Σχέδιο δράσης για τον μετριασμό της βλάβης των πολιτών και την αντίδραση» για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προλαμβάνει και να ανταποκρίνεται στις απώλειες αμάχων που προκαλούνται από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή έγινε μετά από μια επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις 29 Αυγούστου 2021 στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 10 Αφγανοί πολίτες, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά. Μια ανεξάρτητη επανεξέταση αργότερα το ίδιο έτος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χτύπημα δεν προκλήθηκε από παράπτωμα ή αμέλεια. Διαπίστωσε βλάβες στην επικοινωνία και στη διαδικασία εντοπισμού και επιβεβαίωσης του στόχου του βομβαρδισμού.

Το Associated Press συνέβαλε στο άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε