Σάββατο, 02 Μαρ, 2024
Η Χίλαρι Κλίντον μιλάει σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη στις 9 Δεκεμβρίου 2019. (Jeenah Moon/Getty Images)

Κατάθεση: Η Χίλαρι Κλίντον ήταν που ενέκρινε να δοθούν οι ισχυρισμοί Τραμπ-Ρωσίας σε δημοσιογράφο

Στις 20 Μαΐου ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν που έδωσε το πράσινο φως για να βγουν στην δημοσιότητα οι ισχυρισμοί κατά του Ντόναλντ Τραμπ, πριν από τις εκλογές του 2016.

«Της είπαμε ότι το έχουμε και θέλουμε να το μοιραστούμε με έναν δημοσιογράφο. Εκείνη συμφώνησε σε αυτό», δήλωσε ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας, Ρόμπι Μουκ.

Οι ισχυρισμοί φέρονται να υποδείκνυαν ένα μυστικό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων του Τραμπ και της ρωσικής Alfa Bank.

Αρκετές ιστορίες δημοσιεύτηκαν σχετικά με τους ισχυρισμούς στις 31 Οκτωβρίου 2016. Λίγες ώρες αργότερα, η ίδια η Κλίντον τις προώθησε.

«Επιστήμονες πληροφορικής έχουν προφανώς αποκαλύψει έναν κρυφό διακομιστή που συνδέει τον Οργανισμό Τραμπ με μια τράπεζα με έδρα τη Ρωσία», έγραψε η Κλίντον σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ούτε η ίδια ούτε ο Τζέικ Σάλιβαν, κορυφαίος αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας, ανέφεραν ότι οι ισχυρισμοί διαβιβάστηκαν στα μέσα ενημέρωσης από την ίδια την εκστρατεία.

Οι ισχυρισμοί προήλθαν από τον Ρόντνεϊ Τζόφε, ένα στέλεχος τεχνολογίας που ήλπιζε να κερδίσει μια θέση στην κυβέρνηση αν η Κλίντον κέρδιζε τις εκλογές, ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια και τον Μάικλ Σάσμαν, έναν δικηγόρο της εκστρατείας που δικάζεται επειδή φέρεται να είπε ψέματα στο FBI.

Ο Σάσμαν ενημέρωσε τον συνάδελφό του Μαρκ Ελάιας για τους ισχυρισμούς το καλοκαίρι του 2016, ο οποίος τους διαβίβασε στην προεκλογική εκστρατεία τον Αύγουστο του ίδιου έτους, δήλωσε ο Ελάιας στο δικαστήριο αυτή την εβδομάδα.

«Σκέφτηκα ότι αν υπήρχε μια ειδησεογραφική αναφορά των ισχυρισμών», αυτό θα «ωφελούσε την εκστρατεία», δήλωσε ο Ελάιας.

Ο Ρόμπι Μουκ, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον, μιλάει σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της εκστρατείας ενώ ταξιδεύει στο Σένταρ Ράπιντς της Αϊόβα στις 28 Οκτωβρίου 2016. (Justin Sullivan/Getty Images)

 

Τόσο ο Σάσμαν όσο και τα στελέχη της Fusion GPS, μιας εταιρείας που αξιοποιήθηκε από την προεκλογική εκστρατεία, εργάστηκαν για να σπείρουν με επιτυχία ιστορίες σχετικά με τον Τραμπ και την Alfa Bank στα μέσα ενημέρωσης. Το Slate και οι New York Times δημοσίευσαν ιστορίες που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιόρθωτες μέχρι σήμερα.

Ο Μουκ είπε ότι ενημερώθηκε από τον Ελάιας σχετικά με τους ισχυρισμούς, οι οποίοι, όπως του είπαν, προέρχονταν από άτομα με εμπειρία σε θέματα κυβερνοχώρου. Δεν θυμάται να του είπαν ονόματα και δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της εκστρατείας δεν είχαν την τεχνογνωσία του αντικειμένου για να κρίνουν οι ίδιοι τους ισχυρισμούς. Μίλησε με τον Σάλιβαν και τον Τζον Ποντέστα, έναν άλλο αξιωματούχο της εκστρατείας, σχετικά με τη διάδοση των ισχυρισμών στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Μουκ δήλωσε ότι η εκστρατεία δεν ενήργησε αμέσως σχετικά με τους ισχυρισμούς, επειδή ανησυχούσε ότι δεν ήταν αξιόπιστοι. Οι αξιωματούχοι αποφάσισαν τελικά, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν “απόλυτα σίγουροι” για τους ισχυρισμούς, να τους δώσουν σε έναν δημοσιογράφο, ώστε ο δημοσιογράφος να τους “τρέξει”.

«Η ελπίδα μας ήταν ότι θα το έτρεχαν, ότι θα ήταν ουσιαστικό και ακριβές», είπε.

Ένας υπάλληλος της προεκλογικής εκστρατείας, το όνομα του οποίου ο Μουκ δεν μπορούσε να θυμηθεί, μετέφερε τους ισχυρισμούς στον Τύπο.

Ο Μουκ είπε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε ακριβώς η Κλίντον ενέκρινε την κίνηση.

«Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι συμφώνησε με την απόφαση. Πίστευε ότι πήραμε τη σωστή απόφαση», δήλωσε.

Ξεχωριστά, ο Σάσμαν παρέδωσε λευκά χαρτιά που περιέγραφαν τους ισχυρισμούς και στικάκια με δεδομένα που υποτίθεται ότι τους υποστήριζαν στο FBI στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, μια κίνηση που ο Ελάιας και ο Μουκ λένε ότι δεν εγκρίθηκε από την προεκλογική εκστρατεία.

Ο Σάσμαν δικάζεται επειδή είπε στον δικηγόρο του FBI Τζέιμς Μπέικερ ότι δεν έφερνε τις πληροφορίες για λογαριασμό κάποιου πελάτη.

Τόσο το FBI όσο και η CIA διαπίστωσαν ότι οι ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονταν από τα δεδομένα, αν και το γεγονός αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε παρά μόνο φέτος μέσω των καταθέσεων της ομάδας του Ντάραμ.

Η βοήθεια του Μουκ «δεν γνώριζε» αν η Κλίντον ενέκρινε τη μετάβαση του Σάσμαν στο FBI. «Δεν γνωρίζω γιατί» θα το έκανε, είπε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε