Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Ένα μέλος του στρατού της Ταϊβάν (μπροστά) συμμετέχει σε ασκήσεις ρουτίνας στο λιμάνι Liaoluo στο Kinmen της Ταϊβάν, στις 24 Μαΐου 2024. (I-Hwa Cheng/AFP μέσω Getty Images)

Κίνα και Ταϊβάν: η επίθεση θα έρθει νωρίτερα παρά αργότερα

Η Κίνα πάντα προειδοποιεί για τα χτυπήματά της – ακόμα κι αν δεν έχετε ιδέα πότε θα χτυπήσει.

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον περασμένο Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο ότι το να μιλάνε για την Ταϊβάν ήταν καλό, αλλά δεν θα περίμενε για πάντα.

Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου στην Ταϊβάν, το Πεκίνο προειδοποίησε ότι ήταν μια επιλογή μεταξύ ειρήνης και ευημερίας ή πολέμου και παρακμής. Ψηφίστε λοιπόν την Κουομιντάγκ. Αλλά οι περισσότεροι Ταϊβανέζοι δεν το έκαναν.

Η άσκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA), Joint Sword 2024A, τον Μάιο είχε σκοπό να «τιμωρήσει» την Ταϊβάν για την απερισκεψία των ψηφοφόρων της στην επιλογή της μοίρας τους – και σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες ασκήσεις.

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας ήταν αδιάλλακτος στον πρόσφατο διάλογο Shangri-La για την Ταϊβάν (και για οτιδήποτε άλλο). Δεν το έκανε τυχαία.

Οι αναλυτές έχουν προτείνει μια σειρά από σενάρια για το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν τα χτυπήματα, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ταϊβάν, της κατάληψης υπεράκτιων νησιών της Ταϊβάν ή μιας συνολικής επίθεσης για την κατάληψη ολόκληρης της Ταϊβάν.

Υπάρχουν επιχειρήματα για όλα αυτά και είναι συνετό να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο.

Τι έδειξε ο PLA στις πρόσφατες ασκήσεις;

Ο PLA εκπαιδεύει όλες τις «μυϊκές ομάδες» και θα κάνει περισσότερα στις στρατιωτικές ασκήσεις Joint Sword των φάσεων Β, Γ και Δ που λέγεται ότι έχουν προγραμματιστεί.

Ο κινεζικός στρατός «ακονίζει» τις δεξιότητες κοινών επιχειρήσεων και αναπτύσσει συγκεκριμένες ικανότητες: πυραύλων, ναυτικών, αεροπορικών, εδάφους, επιμελητείας, κυβερνοχώρου, ηλεκτρονικών, συλλογή πληροφοριών, στόχευση κ.λπ. Ο PLA αυξάνει την επιχειρησιακή (και ψυχολογική) πίεση στην Ταϊβάν και αξιολογεί την απάντηση από την Ταϊπέι και, κυρίως, την Ουάσιγκτον.

Το PLA βρίσκεται στο σημείο όπου μπορεί να περάσει από ασκήσεις σε «πραγματική δράση» σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα – εάν ληφθεί μια πολιτική απόφαση για αυτό.

Αυτή η τελευταία άσκηση, λένε κάποιοι, ξεκίνησε ξαφνικά σε μόλις 45 λεπτά.

Και η ιδέα ότι υπάρχει μια «περίοδος χάριτος» 10 ετών (όπως είπε ο απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης πριν από μερικούς μήνες) προτού ο PLA είναι έτοιμος να πολεμήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες -κάτι που θα μπορούσε να συμβεί εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν- είναι ευσεβής πόθος.

Φυσικά, είναι δύσκολο να αξιολογηθούν πλήρως οι δυνατότητες του PLA, καθώς οι Κινέζοι αναφέρουν μόνο θετικές πτυχές, δεν υπάρχει κάλυψη από ξένο ή ελεύθερο τύπο και οι ασκήσεις δεν παρακολουθούνται από ξένους στρατιωτικούς παρατηρητές.

Αλλά η μεγαλύτερη αδυναμία είναι ότι ο PLA δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ κοινές επιχειρήσεις στη σύγχρονη εποχή ούτε έχει πολεμήσει σε πραγματικό πόλεμο. Ο πόλεμος είναι πάντα πιο περίπλοκος από τις στρατιωτικές ασκήσεις, γιατί υπάρχει ανταλλαγή πυρών, και σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Οπότε είναι μια «ζαριά» για το Πεκίνο αν αποφασίσει να κάνει πόλεμο για την Ταϊβάν. Αλλά έτσι είναι με τους περισσότερους πολέμους.

Πολλοί εμπειρογνώμονες -εκ των οποίων κάποιοι αξιοσέβαστοι- είπαν το 2022 ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα τολμούσε να εισβάλει στην Ουκρανία, και είχαν τα «στοιχεία» για να το υποστηρίξουν. Έκαναν επίσης λάθος.

Η άμυνα της Ταϊβάν δέχεται πίεση

Ο στρατός της Ταϊβάν αντιμετωπίζει «περισσότερες προκλήσεις, σε περισσότερα μέρη, από περισσότερες κατευθύνσεις, πιο κοντά και πιο συχνά» από ποτέ. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα επειδή ο στρατός της Ταϊβάν δεν έχει συμβαδίσει με την αυξανόμενη απειλή από τον κινεζικό στρατό. Μια απάντηση που λειτούργησε για χρόνια είναι πλέον επικίνδυνα αναποτελεσματική, εξουθενώνοντας τον στρατό και δημιουργεί μια αίσθηση ματαιότητας σε ορισμένους πολιτικούς κύκλους.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις κερδίζουν την προσοχή, αλλά το Πεκίνο συμπληρώνει τις προσπάθειές του με δραστηριότητες υπονόμευσης, κατασκοπίας και σαμποτάζ κατά της Ταϊβάν.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έχει περάσει περισσότερο από μισό αιώνα λειτουργώντας στην Ταϊβάν και χτίζοντας περιουσιακά στοιχεία. Και η πρόσφατη κατάληψη της εξουσίας από το αντιπολιτευόμενο Κόμμα Κουομιντάνγκ στο Νομοθετικό Συμβούλιο πιθανότατα πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση με το Πεκίνο.

Οι δημόσιες διαμαρτυρίες που ακολούθησαν και οι συνοδευτικές αναταραχές δυσκολεύουν τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε να επικεντρωθεί στην άμυνα ή να βελτιώσει τις αμυντικές του ικανότητες.

Επιπλέον, εάν υπάρχει αρκετό χάος στη χώρα, η Κίνα θα έχει το πρόσχημα να επιτεθεί και να «αποκαταστήσει την τάξη», κάτι που είπε ότι θα κάνει εάν η κατάσταση στην Ταϊβάν ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η πολιτική αναταραχή στην Ταϊβάν θυμίζει την εσωτερική πάλη στο Ισραήλ πριν από τις 7 Οκτωβρίου ή την κατάσταση της εσωτερικής πολιτικής στην Ουκρανία το 2022.

Στον Σι Τζινπίνγκ μπορεί να αρέσουν ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες, δεδομένου ότι το άμεσο μέλλον της Αμερικής φαίνεται αβέβαιο. Το έθνος είναι διχασμένο και θυμωμένο.

Η καταδίκη και η πιθανή ποινή φυλάκισης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και οι πιθανές ταραχές κατά παραγγελία στα τέλη του καλοκαιριού πριν από τις εκλογές, θα μπορούσαν να καταστήσουν προβληματική μια ευρείας κλίμακας αμερικανική απάντηση σε μια επίθεση στην Ταϊβάν.

Έχει αλλάξει κάτι η αυξημένη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ με τον στρατό της Ταϊβάν; Ελάχιστα πράγματα. Κανείς όμως δεν αποκαθιστά την αμυντική ικανότητα της χώρας σε μια μέρα. Και πληρώνουμε το τίμημα για 40 χρόνια στρατιωτικής απομόνωσης της Ταϊβάν.

Θα μπορούσε ο αμερικανικός στρατός να παρέμβει;

Θα ήταν δυνατό, αλλά όχι εύκολο. Και, μάλλον, οι Αμερικανοί θα πολεμούσαν. Η Ιαπωνία μπορεί να παίξει περιορισμένο ρόλο στο παρασκήνιο, αλλά μέχρι εκεί. Οι Φιλιππίνες μπορούν να επιτρέψουν στις αμερικανικές δυνάμεις να επιχειρούν από το έδαφος των Φιλιππίνων, αλλά δεν μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα. Τους είναι δύσκολο ακόμη και απλώς να υπερασπιστούν την επικράτειά τους.

Θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση Μπάιντεν να δράσει εάν ξεσπάσει πόλεμος πλήρους κλίμακας και πιθανώς πυρηνικός πόλεμος; Ίσως. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι σίγουρο, ακόμη κι αν ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει επαναλάβει τουλάχιστον τέσσερις φορές ότι θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν.

Τι έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες για να ανταποκριθούν στις «τιμωρητικές ασκήσεις» του PLA κατά της Ταϊβάν; Τίποτα, εκτός από το να εκφράσουν βαθιά ανησυχία.

Επιπλέον, σκεφτείτε τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια. Η κινεζική επιθετικότητα και σιγουριά συνεχίζονται αμείωτα. Τίποτα από αυτά που έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες —περιορισμένες κυρώσεις, απειλές για περαιτέρω κυρώσεις, εμπλοκή, διαπραγματεύσεις, αποστολή αεροπλανοφόρων στην περιοχή και παρόμοια— δεν έχει επιβραδύνει την Κίνα.

Το Πεκίνο φαίνεται να έχει αφήσει ανεξέλεγκτο τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Υποστηρίζει απροκάλυπτα τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και δεν φαίνεται να νοιάζεται ποιος το γνωρίζει. Υποστηρίζει και τροφοδοτεί τους πληρεξουσίους του: τη Χαμάς, το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Το ΚΚΚ συμπεριφέρεται σαν να μη φοβάται την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Όταν έχεις έναν στρατό που πιστεύεις ότι είναι αντάξιος του καθήκοντος και δεν φοβάσαι το μοναδικό έθνος που θα μπορούσε να σε σταματήσει, τα πράγματα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα.

Η «περίοδος χάριτος» του Ναυάρχου Σταυρίδη θα ήταν καλύτερα να μετριέται σε εβδομάδες παρά σε χρόνια.

 

Από τον Grant Newsham

 

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις των Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε